Υγεία

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί

Στο φουλ οι μηχανές του Υπουργείου Υγείας για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, με στόχο την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας το συντομότερο δυνατό

Ανεβάζει στροφές εν μέσω lockdown το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, με στόχο να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο υψηλή εμβολιαστική κάλυψη το συντομότερον. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε την πολυπόθητη ανοσία σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό πληθυσμού, που θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και της πίεσης που ασκείται στα νοσηλευτήρια, για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει η οικονομία και οι επιχειρήσεις που έβαλαν για τρίτη φορά λουκέτο.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 27 Απριλίου, έγιναν συνολικά 259.089 εμβολιασμοί κατά της COVID-19 (29,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, οι 193.882 (ποσοστό 24,1%) εμβολιασμοί αφορούν στη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 65.207 (7,9%) εμβολιασμοί αφορούν στη χορήγηση των δύο δόσεων.

Στο πλαίσιο της συνέχισης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19 με σκοπό την ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Υγείας επιτάχυνε τον ρυθμό και ξεπέρασε τον στόχο των 45 ετών, που είχε αρχικά θέσει για τον μήνα Απρίλιο, και ήδη προχώρησε στην εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής ομάδας των 30-39.

Τα τέσσερα εμβόλια

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας έχει στη φαρέτρα του τέσσερα εμβόλια κατά της COVID-19, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Πρόκειται για τα Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και Johnson&Johnson. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους. Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους, ενώ το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει, ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

Όσον αφορά το ποσοστό προστασίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο, σημειώνεται πως το Pfizer/BioNTech προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής. Το AstraZeneca διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας. Όσο για το εμβόλιο της Moderna, η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή. Τέλος, με το εμβόλιο της Johnson&Johnson η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Η συνέχεια του προγράμματος

Με στόχο την ταχύτερη κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, τα Κέντρα Εμβολιασμού εργάζονται πλέον σε διευρυμένο ωράριο, έχοντας τη δυνατότητα να διενεργούν μέχρι 14.000 εμβολιασμούς ημερησίως, στη βάση της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει την Τρίτη, 4 Μαΐου, στις 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ για τα άτομα 37-38 ετών. Τα επόμενα ανοίγματα της Πύλης Εμβολιασμού θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνεται πως, εκτός από τον προγραμματισμό ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό και, σε περίπτωση που ο γιατρός έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να εμβολιάζει τους δικαιούχους του ηλικίας 30 ετών και άνω στο ιατρείο του με εμβόλιο της AstraZeneca, να εμβολιαστούν μέσω του Προσωπικού τους Ιατρού σε ημέρα και ώρα που θα διευθετηθεί από τον γιατρό.

Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει διευθετημένο ραντεβού και στο ενδιάμεσο έχει προκύψει είτε ως στενή επαφή κρούσματος είτε ως θετικό κρούσμα, μπορεί να ζητήσει επαναπρογραμματισμό του. Στην περίπτωση κρούσματος, ο εμβολιασμός διενεργείται εντός τριών μηνών μετά την ανάρρωσή και αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 42 ημέρες μετά την οροαρνητικότητα στα διαγνωστικά τεστ. Στις περιπτώσεις επαφών, η διενέργεια εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μετά το πέρας της περιόδου του αυτοπεριορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Εμβολιασμού, νοουμένου ότι προσκομίζεται το απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο (έντυπο, γραπτό μήνυμα, Κάρτα Εμβολιασμού) για σκοπούς ελέγχου. Επιπρόσθετα, για όσα άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος, ενώ παράλληλα εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Χάπι μέχρι το τέλος του 2021;

Στο μεταξύ, νέες ελπίδες γέννησε η προαναγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2021 η Pfizer ενδεχομένως να έχει διαθέσιμο προς χρήση ένα χάπι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού, το οποίο θα μπορεί να λαμβάνεται και στο σπίτι, όταν πρωτοεμφανίζεται η νόσος. Μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας επεσήμανε ότι η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να παράσχει λεπτομερή ενημέρωση μέσα στο καλοκαίρι.