Υγεία

Πάτησε Κύπρο και η ινδική μετάλλαξη

Ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των τριών στελεχών του ιού που ανιχνεύθηκαν στην Κύπρο, κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντί τους και πώς μπορεί να επηρεάσει η εμφάνισή τους το πλάνο της αποκλιμάκωσης των μέτρων

Ανησυχίες προκαλεί η κάθοδος της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής βρέθηκε σε μόνο τέσσερα δείγματα κρουσμάτων, τα οποία βρίσκονται υπό περιορισμό. Πρόκειται για την τρίτη μετάλλαξη που ανιχνεύεται στην Κύπρο, αφού στις τελευταίες εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε δείγματα κρουσμάτων εντοπίστηκε και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, ενώ εδώ και καιρό υπάρχει, και σε μεγάλη μάλιστα έκταση στην κοινότητα, και το βρετανικό στέλεχος.

Τα τρία στελέχη του ιού στη χώρα μας

Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ενημερώθηκε πως σε εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα θετικά στον ιό SARS-CoV-2 για την ανίχνευση στελεχών του ιού, ανιχνεύθηκαν μεταλλάξεις του ιού ως ακολούθως: σε 131 δείγματα το βρετανικό στέλεχος, σε τέσσερα δείγματα το ινδικό στέλεχος και σε δύο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Τα δείγματα αφορούν κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κυρίως την περίοδο Απριλίου.

Σε σχέση με τα δείγματα όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνεται ότι αφορούν πολίτες από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (τρίτες χώρες), που έφτασαν κατόπιν εξασφάλισης ειδικής άδειας. Στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται στη Δημοκρατία, όλα τα άτομα που φτάνουν από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας οφείλουν να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού 14 ημερών και υποβάλλονται σε τεστ PCR είτε 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά είχαν αφιχθεί από την Ινδία (3 άτομα), το Πακιστάν (1 άτομο), τις Φιλιππίνες (1 άτομο) και το Νεπάλ (1 άτομο) και είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό περιορισμό 14 ημέρων. Με τη θετικοποίησή τους μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τις προϋποθέσεις για άφιξη επιβατών σύμφωνα με τη χώρα άφιξης (π.χ. διπλό αρνητικό τεστ, υποχρεωτικός περιορισμός, κ.ο.κ.), υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι μεταλλάξεις να εισέλθουν στην κοινότητα.

Μεταδίδονται πιο εύκολα

Το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε στη «Σ» πως και οι τρεις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη «ακίδα» (spike), η οποία αποτελείται από έναν αριθμό αμινοξέων και με τις μεταλλάξεις ένα ή δύο από τα αμινοξέα αυτής της πρωτεΐνης αλλάζουν, επιτρέποντας έτσι στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα και να εισέρχεται πιο εύκολα στο κύτταρο. Με απλά λόγια, τα τρία αυτά στελέχη είναι αλλαγές στην πρωτεΐνη που προσαρμόζουν τον ιό ώστε να μεταδίδεται και να μολύνει πιο εύκολα. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, μπορεί να διευκολύνουν την μόλυνση του κυττάρου και παράγεται περισσότερος ιός και γι’ αυτό μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα σε άλλους γιατί είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, ανέφερε πως δεν φαίνεται η συμπτωματολογία να είναι πιο σοβαρή αλλά από την εμπειρία μας στην Κύπρο με το βρετανικό στέλεχος φαίνεται ότι επηρέασε τις νοσηλείες νεαρότερων ατόμων.

«Αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε, «έχουμε το βρετανικό στέλεχος στην κοινότητα και τα άλλα δύο τα σταματήσαμε στις πύλες εισόδου. Τώρα αν υπάρχουν και στην κοινότητα, θα διαφανεί στην πορεία. Αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε προς το παρόν», κατέληξε.

ΠΟΥ: Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Σημειώνεται πως, την περασμένη Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε πως τα εμβόλια που είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», ζητώντας, ωστόσο, να συνεχίσουν οι πολίτες να συμπεριφέρονται με προσοχή απέναντι στην Covid-19. Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μιας συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

Από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως δεδομένου ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επιθετικά και προκαλούν αυξημένη μεταδοτικότητα και διασπορά του ιού, ο μοναδικός τρόπος που προτάσσει η επιστημονική κοινότητα για να αποτραπεί η εμφάνιση μεταλλάξεων και να αποκοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν, είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. «Για τον σκοπό αυτό και για να επιτευχθεί η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, προτρέπονται οι πολίτες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται θετικά και μαζικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα και, κατ’ επέκτασιν, θα αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας».

Όσον αφορά την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, προχωρεί με αμείωτους ρυθμούς και ο στόχος για εμβολιαστική κάλυψη του 65% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου παραμένει εφικτός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 476.020 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 347.840 άτομα έλαβαν την 1η δόση (ποσοστό 47%) και 128.180 άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα (ποσοστό 17,3%).

Δεν ανατρέπονται τα πλάνα για χαλάρωση

Παρότι ανιχνεύθηκαν στην Κύπρο τρεις μεταλλάξεις, η πολύ βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες επιτρέπει τις προετοιμασίες για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για το φετινό καλοκαίρι. Όπως είναι γνωστό, στις 10 Ιουνίου αναμένεται η επαναλειτουργία των κέντρων αναψυχής που είναι κλειστά από τον περασμένο Μάρτιο. Η επαναλειτουργία τους συνεπάγεται και την κατάργηση του «κέρφιου», ενώ δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και νωρίτερα από τις 10 Ιουνίου. Περαιτέρω, ανάλογα και με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και εάν πετύχουμε τον στόχο της κάλυψης του 65% περί τα τέλη Ιουνίου, θα καταργηθεί και η χρήση μάσκας αρχικά για τους εξωτερικούς χώρους και στη συνέχεια σε βάθος χρόνου και στους εσωτερικούς. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το πλαφόν που υπάρχει στις συναθροίσεις και παράλληλα να μειωθούν τα μέτρα απόστασης ανάμεσα στους πολίτες.