Παραπολιτικά

«Κύπρος - το μέλλον» έχει μέλλον;

Βγήκε με τόσο καμάρι και ενθουσιασμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανακοίνωσε το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Κύπρος - το μέλλον», που προνοεί 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ (χώρια οι κρατικοί προϋπολογισμοί) μέχρι το 2026, για να εφαρμοστεί το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Βεβαίως η αντιπολίτευση έχει το δικό της ΣΑΑ (Σχέδιο... Άρνησης και Αποδόμησης) της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, γι’ αυτό και αντέδρασε αρνητικά στην εξαγγελία του Προέδρου. Το μεν ΑΚΕΛ μίλησε για ξαναζεσταμένο φαγητό, ο δε Νικόλας δήλωσε ότι κάθε χρόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και κάθε χρόνο αποτυγχάνει. Ε, μα τι περίμενε ο Λόφος; Να βγει η αντιπολίτευση, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, και να χειροκροτήσει τον Πρόεδρο; Και χρυσό να τους το έκανε το Σχέδιο ο Πρόεδρος, πάλι θα το απέρριπταν. Διότι στο μυαλό τους, το «χρυσό» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα... «χρυσά διαβατήρια» και εκεί ακριβώς ποντάρουν για να εμφανίσουν την Κυβέρνηση ως αναξιόπιστη σε ό,τι κάνει.

Βεβαίως ο Πρόεδρος δεν έκανε τη βαρύγδουπη εξαγγελία για τα μάτια των κομμάτων, αλλά απευθυνόταν στους πολίτες, διαζωγραφίζοντας μιαν αισιόδοξη εικόνα για μια νέα εποχή, στην οποία αναμένεται να εισέλθει η Κύπρος (με τα ριάλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Με την ελπίδα ότι θα μαζέψει ακόμη λίγες ψήφους ο Συναγερμός την ερχόμενη Κυριακή.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης προδιαγράφουν και τη στάση που θα τηρήσουν και στη νέα Βουλή έναντι του προγράμματος «Κύπρος - το μέλλον», το οποίο μάλλον δεν έχει... μέλλον. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Βουλή, μπορεί εύκολα να προβλέψει κάποιος την τύχη του, όταν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ το έχουν ήδη απαξιώσει με τέτοιο τρόπο, έχοντας, φυσικά, στο μυαλό τους τον μεγάλο στόχο, όχι του μέλλοντος της Κύπρου, αλλά του μέλλοντος της... προεδρικής καρέκλας, το 2023.

ΜΠΟΞΕΡ