Αναλύσεις

Δείχνει τον δρόμο η Αυστραλία για διοργάνωση «COVID-Free» εκδηλώσεων

Το λεπτομερές πρωτόκολλο της Αυστραλίας για διοργάνωση εκδηλώσεων και η επιστροφή στην κανονικότητα – Τα online events «υποκαθιστούν» τα παραδοσιακά;

Αυτό που φαίνεται να μας διδάσκει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η πανδημία του κορωνοϊού, τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, είναι πως σχεδόν κανένας τομέας της οικονομίας και κατ’ επέκτασιν της κοινωνίας δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Κι αν το πλήγμα στον τουρισμό φαίνεται μεγαλύτερο, είναι εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης που ως νησί έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Όμως, από την άλλη, δεν πρέπει να αγνοούμε κι άλλους τομείς της οικονομίας, που όχι μόνο έχουν επηρεαστεί, αλλά ίσως δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ένας εξ αυτών και ο τομέας της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάστηκε έντονα, αλλά φαίνεται να μπήκε κυριολεκτικά στην κατάψυξη, ενώ από την άλλη οι διαδικτυακές εξ αποστάσεως εκδηλώσεις έγιναν η νέα κανονικότητα.

Βρισκόμαστε κιόλας στον Μάιο και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ακτίδα ελπίδας για το αν και πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και σταδιακά ξεκινήσουν να διοργανώνονται οι πρώτες εκδηλώσεις. Το τρίτο κατά σειρά lockdown, που επέβαλε η Κυβέρνηση από τις 26 Απριλίου, ένεκα της κακής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προκαλεί για την επιστροφή στα προ της πανδημίας δεδομένα. Η τραγική κατάσταση στη βιομηχανία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είναι εμφανής, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020, μέχρι σήμερα, όλες, σχεδόν, οι εκδηλώσεις έχουν παγώσει. Μεγάλα ετήσια φεστιβάλ, χοροεσπερίδες, συναυλίες, δεξιώσεις, γάμοι και βαπτίσεις αποτελούν, θα τολμούσε να πει κανείς, γλυκιά ανάμνηση, χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα επιστρέψουμε πίσω στα δεδομένα του 2019.

Πρόσφατα, πάντως, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, σε δηλώσεις του στο διαδικτυακό SigmaLive, ανέφερε ότι όλοι οι γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι για τον Μάιο έχουν ακυρωθεί, ενώ μικρότερες εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις, αναμένουν τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για το αν τελικά θα είναι εφικτή η τέλεσή τους και κατ’ επέκτασιν η πραγματοποίηση δεξίωσης. Έκκληση του ΠΑΣΥΕΠΕΚ είναι η ανακοίνωση των σχετικών πρωτοκόλλων από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τους επαγγελματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων και κυρίως οι ιδιοκτήτες μεγάλων αιθουσών εκδηλώσεων, έχουν να διοργανώσουν δεξίωση από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η άνοδος των online εκδηλώσεων

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Crunchbase, μία πλατφόρμα η οποία προωθεί στις startup επιχειρήσεις, μόνο το πρώτο μισό του 2020, οι εταιρείες διοργάνωσης και προβολής διαδικτυακών εκδηλώσεων κέρδισαν 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια. Από την έναρξη της πανδημίας και σε λιγότερο από ένα χρόνο (μέχρι τον Μάιο του 2020) οι ψηφιακές εκδηλώσεις σημείωσαν μία θεαματική άνοδο, που ξεπέρασε το 1000%. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών «Grand View Research», τα lockdown στον πλανήτη επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διαδικτυακών συσκέψεων και εκδηλώσεων, με τη Microsoft να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση στους χρήστες της πλατφόρμας της “Teams” μέσα στον Μάρτιο του 2020 κατά 44 δισεκατομμύρια επιπλέον χρήστες που την χρησιμοποιούν καθημερινά.

Παράδειγμα η Αυστραλία

Το παράδειγμα της επανεκκίνησης και της επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται να το δίνει η Αυστραλία. Με τα νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες να μην ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 20 και με δύο σχεδόν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου να έχουν χορηγηθεί, η χώρα δείχνει τον δρόμο ακόμη και όσον αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Για παράδειγμα, η Δυτική Αυστραλία, η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία της Αυστραλίας, έχει εκδώσει από τις 16 Απριλίου ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες μπορούν να καλύψουν μέχρι και δέκα χιλιάδες άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Ο κάθε διοργανωτής είναι υπόχρεος σε περιπτώσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων πέραν των πεντακοσίων ατόμων, να εκπονήσει σχέδιο ασφάλειας κατά του κορωνοϊού και να δηλώσει εκ των προτέρων την εκδήλωση στο Υπουργείο Υγείας. Απαραίτητος είναι ο ορισμός ατόμων ασφαλείας για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου της εκδήλωσης, ενώ παραμένει η τήρηση αποστάσεων δύο τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, που όμως σε περιπτώσεις ύπαρξης σταθερών θέσεων (π.χ. θέατρα), οι θεατές μπορούν να καταλαμβάνουν το 100% της έκτασης.

Ειδική εφαρμογή για ανίχνευση επαφών

Το πρωτόκολλο ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους καθώς και τον έλεγχο των παρευρισκομένων μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση της Πολιτείας με την ονομασία “SafeWA”, μέσω της οποίας ο παρευρισκόμενος σε μία εκδήλωση ή και ο πελάτης μίας επιχείρησης μπορεί να σαρώσει ένα «QR code» και να παραχωρήσει πρόσβαση για έλεγχο των στοιχείων του καθώς και να δηλώσει την παρουσία του στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε σε περίπτωση επιβεβαίωσης θετικού κρούσματος να ανιχνεύονται και να ενημερώνονται ευκολότερα οι επαφές.

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αλλά οι διοργανωτές, όπου και όταν είναι απαραίτητο, καλούνται να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να την χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική και οι παρευρισκόμενοι καλούνται να την χρησιμοποιούν κατά την είσοδο και την έξοδο από τους χώρους εκδηλώσεων εάν και εφόσον η φυσική απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί.

Το λεπτομερές πρωτόκολλο κατηγοριοποιεί τις εκδηλώσεις σε αυτές με σταθερά καθίσματα, χωρίς καθίσματα, φεστιβάλ, εκδηλώσεις με όρθιο κοινό (συναυλίες) και συναυλίες που δεν απαιτούν χορό (κλασική μουσική κ.ά.). Στις περιπτώσεις, μάλιστα, με σταθερά καθίσματα, η χωρητικότητα μπορεί να φθάσει μέχρι και τις δέκα χιλιάδες, νοουμένου ότι η πώληση αλκοόλ δεν θα ξεπερνά τις επτά ώρες και δεν θα υπάρχει σκηνή για χορό. Σε νυχτερινά κέντρα, clubs και συναυλίες, η χωρητικότητα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυόμισι χιλιάδες άτομα, αναλόγως της χωρητικότητας.

Σημαντικό για την τήρηση του είκοσι τριών σελίδων λεπτομερούς πρωτοκόλλου της Κυβέρνησης της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση, για το οποίο μάλιστα έχει καταρτιστεί και τριαντάλεπτο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, η παρακολούθηση του οποίου είναι καθοριστική για τη συμμετοχή τους. Εξίσου σημαντική τόσο για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, όσο και για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι από το προσωπικό και η εφαρμογή ειδικών μέτρων πρόληψης και προφύλαξης καθώς και αυστηρών μέτρων υγιεινής και αποστείρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όσες εκδηλώσεις καταθέσουν το διαχειριστικό σχέδιο της εκδήλωσης στον αρμόδιο οργανισμό και εγκριθούν, λαμβάνουν ειδική σήμανση «Covid Free Event», την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για προώθηση της εκδήλωσής τους.