Αναλύσεις

Βουλευτικές εκλογές 2021: Με σεβασμό στους πολίτες

«Καθήκον και υποχρέωση για το νέο Κοινοβούλιο είναι η διαχείριση των μέσων και των διαθέσιμων εργαλείων για να πάει η Κύπρος μπροστά, ανακάμπτοντας και θέτοντας τις βάσεις για τις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές αλλαγές»

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επόμενη πενταετία, καθώς η νέα Βουλή θα καθορίσει τις δυνατότητες επαρκούς διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων, αντιμετώπισης των προκλήσεων και αξιοποίησης των προοπτικών που δημιουργούνται για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, όπως και στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σίγουρα απροσδιόριστα απρόβλεπτο, όπως και η σύνθεση της Βουλής. Αυτά τα δεδομένα θα δημιουργηθούν μέσα από την κρίση και τις επιλογές του εκλογικού σώματος. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένο αυτήν την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, είναι να υπάρξει η απαιτούμενη τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία από τα πολιτικά κόμματα και τους υποψηφίους, μακριά από λαϊκισμούς, υπερβολές και αντιπαραθετικές φωνασκίες και αντιπαραθέσεις.

Η πρόκληση ενώπιόν μας, είναι να δώσουμε όραμα και προοπτική στην κοινωνία αφενός και κίνητρο συμμετοχής προς τους ψηφοφόρους, αφετέρου. Κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες, κυρίως σε ό,τι αφορά το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα και τα ποσοστά των κομμάτων ενδεχομένως να δημιουργούν το υπόβαθρο για τις διαβουλεύσεις και τις συμμαχίες για τις επόμενες εκλογές, σίγουρα δεν οδηγούν σήμερα στην αλλαγή της κυβέρνησης.

Αυτό όμως που σίγουρα προκύπτει ως καθήκον και υποχρέωση για το νέο Κοινοβούλιο, είναι η διαχείριση των μέσων και των διαθέσιμων εργαλείων για να πάει η Κύπρος μπροστά, ανακάμπτοντας και θέτοντας τις βάσεις για τις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές αλλαγές.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι 56 εκλεγέντες βουλευτές, ανεξάρτητα από κομματικές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφοροποιήσεις, θα πρέπει να δημιουργήσουν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για εφαρμογή στην πράξη, του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της οικονομίας, το οποίο θα διαρκέσει για ολόκληρη τη θητεία την νέας Βουλής (2021-2026). Ένα Σχέδιο, για το οποίο κατατέθηκαν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις και από τη ΣΕΚ, ανάμεσα στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν υιοθετηθεί και ενταχθεί στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και του ελέγχου της συνολικής πορείας εφαρμογής και υλοποίησής του.

Η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει γι’ ακόμα μια φορά πως το Σχέδιο δεν αποτελεί ούτε προεκλογικό και σίγουρα ούτε και μετεκλογικό «παιχνίδι» και πως, στην υλοποίησή του, δεν πρέπει να χαθεί ούτε σεντ.

Η νέα Βουλή, λοιπόν, θα πρέπει να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επένδυση των ευρωπαϊκών πόρων, που αποφασίστηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χαιρετίστηκαν από τους Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους και αξιοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της αγοράς εργασίας, της ευημερίας και της παιδείας, της πράσινης οικονομίας, της ψηφιοποίησης, όπως και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Παράλληλα, τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου θα πρέπει να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της κοινωνικοοικονομικής και εργασιακής πραγματικότητας, ως ακολούθως:

  • Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, θα πρέπει να αφορά την επίτευξη του στόχου της κυκλικής οικονομίας, μέσα και από την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία περιορίζει τη φορολόγηση της εργασίας, μεταφέροντάς την στη φορολογική επιβάρυνση της ρύπανσης.
  • Επίσης, επιβάλλεται η άμεση μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας, ώστε να μπορέσει να ρυθμιστεί καλύτερα το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, στηρίζοντας τους πολίτες και ταυτόχρονα δίνοντας περισσότερη ώθηση στις υγιείς επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για την κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας νέες, ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
  • Στην ίδια βάση, απαιτείται η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θα θέσει το αναγκαίο πλαίσιο για τα νέα δεδομένα που δημιουργούντα ως απότοκο και της ψηφιοποιημένης οικονομίας και αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεργασίας.
  • Στην ίδια βάση, θα πρέπει να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την οποία θα μπορέσουν να ενισχυθούν πραγματικά οι τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και στην πράξη, ενώ την ίδια στιγμή θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στη βιώσιμή τους ανάπτυξη, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με χαμηλότερο κόστος, προς τους δημότες, ενώ τέλος θα μπορέσει να αποβεί υποβοηθητική και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και μια πιο ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η νέα Βουλή θα πρέπει να διατηρήσει αλώβητη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μετουσιώνοντας σε πράξη την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο του Πόρτο, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των προνοιών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Σε συνάρτηση με αυτήν την προοπτική, τα μέλη του νέου Κοινοβουλίου θα πρέπει να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να νομοθετήσουν σε σχέση με τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σύντομα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, τόσο σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση και ενίσχυση της αγοράς εργασίας, εδραιώνοντας και επεκτείνοντας τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, όσο και σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της αναλογιστικής αναπροσαρμογής, όπως επίσης και της ενίσχυσης του θεσμού των ταμείων προνοίας, αποδίδοντάς τους πραγματικά τον ρόλο τους ως δεύτερου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών.

Επιπρόσθετα, εκκρεμούν νομοσχέδια που αφορούν και επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι για παράδειγμα όσοι συνεχίζουν να εργάζονται από το 63ο μέχρι το 65ο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε άδεια ασθενείας και στο ταμείο ανεργίας, ενώ αναμένεται να υπάρξει τεράστια συζήτηση σε σχέση με την αγορά υπηρεσιών, την ψευδοαυτοαπασχόληση και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς εργασίας με τρόπο που θα αποτρέπεται η επισφάλεια και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η ΣΕΚ αναμένει πως η νέα Βουλή θα παρουσιάζει ευαισθησίες και τεχνογνωσία, μέσα από τις οποίες θα μπορεί να προκύπτει μια ισορροπημένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα κοινωνικοοικονομικά, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, για να μπορεί να επικρατεί το πρέπον, το ηθικό και το δίκαιο σε κάθε έκφανση πολιτικής παρέμβασης και πράξης.

Υπενθυμίζεται πως, η ΣΕΚ συνεργάζεται με όλους, διατηρώντας την ανεξαρτησία της, με κυρίαρχο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μελών της.

Η ψήφος μπορεί πολλές φορές να βασίζεται στις διακηρύξεις, η κριτική της επόμενης ημέρας, όμως, στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια τα οποία βρίσκονται σε συνάρτηση με τις πράξεις.

Ελπίζουμε πως δεν θα προκύψει ανάγκη να στιγματίσουμε επιλογές, για να μπορέσουν να περάσουν αποφάσεις οι οποίες έχουν ως άμεσο τελικό αποδέκτη των ίδιο τον πολίτη, όπως η ΣΕΚ έπραξε για να γίνει εφικτή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ομοίως και για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών για πάταξη ανάμεσα σε άλλα και της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, ας κυριαρχήσει, έστω και τώρα, ο σεβασμός προς τους πολίτες, για να κερδηθεί και όχι να υφαρπαχθεί η ψήφος τους, οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Σε μια εποχή όπου συζητείται έντονα η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και άρση της διαφθοράς, θα ήταν χρήσιμη η υπόμνηση για συνειρμικούς, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, σκοπούς, της υιοθέτησης του εξοστρακισμού από τον Κλεισθένη τον 6ον αιώνα π.Χ., ως μεταρρυθμιστικό μέτρο της δημοκρατίας, μέσω του οποίου διασφαλιζόταν η αποτρεπτική βούληση των πολιτών, στη συσσωρευμένη δύναμη των ηγετών, η οποία μπορούσε να οδηγήσει σε ασυδοσία και τυραννία.

Επειδή η ηθική δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό και βέβαια ούτε και κομματικό προσανατολισμό, ομοίως και η ανηθικότητα, θα ήταν καλό, ενδεχομένως και χρήσιμο, να παραπέμψουμε τη μνήμη στην ιστορική καταγραφή του Πλούταρχου σε ένα περιστατικό που αφορούσε τον εξοστρακισμό του στρατηγού και πολιτικού Αριστείδη το 482 π.Χ. Ο Αριστείδης είχε προσεγγιστεί τυχαία από έναν αναλφάβητο, ο οποίος του ζήτησε να γράψει στο όστρακό του το όνομα του Αριστείδη για εξοστρακισμό. Στο ερώτημά του αν γνωρίζει προσωπικά τον Αριστείδη και γι’ αυτό τον επιλέγει για εξοστρακισμό, αυτός απάντησε πως όχι και πως απλώς βαρέθηκε να ακούει να τον αποκαλούν ως δίκαιο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Πλούταρχο, ο Αριστείδης έγραψε το όνομά του στο όστρακο του αναλφάβητου και του το επέστρεψε.

Η πολιτική δεν είναι στο εγώ, αλλά στο εμείς, υπερβαίνοντας τις προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, για το κοινό καλό. Αν σε αυτές τις εκλογές μιλήσουμε, έστω και τώρα, με επιχειρήματα και τεκμηρίωση, μακριά από αχρείαστες και ανούσιες αντεγκλήσεις και πρωτίστως στη βάση των προκλήσεων που αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η νέα Βουλή, τότε ίσως να πείσουμε τον κόσμο να επανεύρει την εμπιστοσύνη του και να έρθει ξανά πιο κοντά στην πολιτική, η οποία αφορά και επηρεάζει, σε τελική ανάλυση, την καθημερινότητα της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα και συμβάλλει στην ουσιαστική εδραίωση της δημοκρατίας.

Κομβικό σημείο θα αποτελεί ο σεβασμός προς τους πολίτες πριν, αλλά κυρίως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό το στοίχημα, ως πρόκληση, είναι κοινό και μαζί μπορούμε και θα πρέπει να το κερδίσουμε.