Αναλύσεις

Θα δείξει η κάλπη…

Τα διακυβεύματα και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για την πιο δύσκολη και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, με κρίσιμα και διαφορετικά διακυβεύματα για τους κομματικούς σχηματισμούς.

Σημαντικότερο και πρωτόγνωρο διακύβευμα για τα κυπριακά δεδομένα θεωρείται -αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις- αυτό της μετακίνησης ψηφοφόρων σε άλλους μικρότερους συνδυασμούς.

Μεγάλη μάχη δίνεται για την πρώτη θέση. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δεν έδειχναν ξεκάθαρα ποιο κόμμα από τα δύο μεγάλα θα κυριαρχήσει. Η πρωτιά αλλά και το τελικό ποσοστό είναι εξίσου σημαντικά για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τόσο για τις συνεργασίες που θα προκύψουν για την προεδρία της Βουλής όσο και για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η εκλογική αποχή προσμετράται πλέον ως κυρίαρχη παράμετρος στη διαμόρφωση του αποτελέσματος κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κάθε σχηματισμός για τους δικούς του λόγους αποσκοπεί σε υψηλότερα ποσοστά. Λόγοι οι οποίοι σχετίζονται είτε με την αύξηση είτε ακόμη και τη διατήρηση της ισχύος τους, την εισδοχή τους στη νέα σύνθεση της Βουλής, την απόκτηση ή τη διατήρηση του ρυθμιστικού ρόλου αλλά και γενικότερα την ενδεχόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και τον ισχύοντα κομματικό χάρτη, σε αλλεπάλληλα επίπεδα.

Αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να είναι αναίμακτες για κάποιους σχηματισμούς, καθότι έχουν σημαδευτεί από τις οδυνηρές εξελίξεις στο Κυπριακό, τη διαχείριση της πανδημίας, την επιβαρυμένη οικονομία και τους εύλογα αντιδρώντες πολίτες ενάντια στην πολιτική, ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.