Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Εκστρατεία για δύο κράτη με φόντο την αναγνώριση

Πώς παγιδεύτηκε ο Πρόεδρος στην ΕΕ μέσω Γενεύης και η απειλή παράδοσης της εντολής

Σε μία εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα για εμπέδωση της λύσης των δύο κρατών ως προηγούμενο στάδιο της πλήρους τουρκοποίησης, προχωρούν οι Τούρκοι και κλείνουν το παράθυρο της Πενταμερούς και του έντιμου συμβιβασμού, καθώς και της δικής τους προηγούμενης θέσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, δεν αποκλείεται στο επόμενο στάδιο να επιδιωχθεί αναγνώριση του ψευδοκράτους από κάποια ισλαμικά κράτη, τα οποία διαθέτουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και oι προκλήσεις εντός της ΑΟΖ και η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και αλλού.

Η ιδέα της αναγνώρισης καλλιεργείται ως μοχλός πίεσης και από Βρετανούς πολιτικούς, οι οποίοι ήδη προχώρησαν με δηλώσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτοχρόνως, διά της Γενεύης επιδιώκεται η παγίδευση του Προέδρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Από τα έγγραφα που κατέθεσαν οι Τούρκοι στην Πενταμερή είναι σαφέστατο ότι αξιώνουν αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, την οποία ερμηνεύουν ως ισότιμη κυριαρχία. Και ζητούν κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αληθές είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε κατ’ ιδίαν -αυτό διέρρευσε- ότι δεν έχει μία τέτοια εξουσιοδότηση. Δημόσια, όμως, κατά τη δήλωσή του, με την οποία επισφράγισε την αποτυχία της Πενταμερούς, που ο ίδιος συγκάλεσε, αναφέρθηκε απλώς στις απόψεις που εξέφρασαν οι δύο πλευρές και θεώρησε ότι κάτι τέτοιο ήταν εποικοδομητικό προκειμένου να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.

Υποστηρίξτε τη