Αναλύσεις

9η Μαΐου, ημέρα ειρήνης και ενότητας στην Ευρώπη

Αφότου ξέσπασε η κρίση COVID-19, η ΕΕ προσκαλεί πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να ανακαλύψουν την Ευρώπη με ασφαλή, κυρίως εικονικό τρόπο, μέσα από φυσικές ή υβριδικές εκδηλώσεις, και επιτόπιες επισκέψεις όπου το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες

Το όραμα για μια Ευρώπη μακριά από πολέμους, πείνα και δυστυχία, μοιάζει καθημερινά να γίνεται όλο και πιο εφικτό. Κατά την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), όλοι οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την πολιτισμική συνεργασία των χωρών της Ευρώπης.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΘΕΑ ΠΙΕΡΙΔΟΥ.jpg

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου, εξηγεί με απλά λόγια τη σημαντικότητα της ημέρας και τις δράσεις που προωθεί το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

Συμμετοχή στην Ημέρα της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν στις αρχές Μαΐου τις πόρτες τους στο κοινό, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλον τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Αφότου ξέσπασε η κρίση COVID-19, η ΕΕ προσκαλεί πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου να ανακαλύψουν την Ευρώπη με ασφαλή, κυρίως εικονικό τρόπο, μέσα από φυσικές ή υβριδικές εκδηλώσεις, και επιτόπιες επισκέψεις όπου το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου, εξηγεί με απλά λόγια τη σημαντικότητα της ημέρας και τις δράσεις που προωθεί το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

Ημέρα Ευρώπης, ποια δράση προωθεί το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο;

Στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αγωνιζόμαστε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διοργάνωσαν διαγωνισμό βίντεο, στο πλαίσιο του οποίου πολίτες μαγνητοσκόπησαν τον εαυτό τους στα τηλέφωνά τους απαντώντας στην ερώτηση «Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος;». Στόχος του διαγωνισμού είναι να τιμήσουμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να ακούσουμε τις απόψεις των πολιτών.

Μπορείτε να δείτε το βιντεάκι μας με τις καλύτερες απαντήσεις των Κυπρίων εδώ: https://we.tl/t-6Kgvy8Qroo

Πώς ωφελεί τους πολίτες το Γραφείο στην Κύπρο και ποιες διευκολύνσεις παρέχονται;

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο εντάσσεται στο δίκτυο των 27 Γραφείων που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ίδρυσε στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Στόχο έχει την παροχή πληροφοριών στο κοινό, στα ΜΜΕ, στον κρατικό μηχανισμό, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις περιφερειακές υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις σχετικά με τον ρόλο και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.

Δράσεις Γραφείου στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη Θέα Πιερίδου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο:

> Διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις και δημοσιογραφικές διασκέψεις.

> Απαντά σε ερωτήσεις, διευκολύνει την επικοινωνία με τους ευρωβουλευτές.

> Εκδίδει δελτία Τύπου και πλούσιο πληροφοριακό υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, το οποίο οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν από το Γραφείο.

> Ειδικά για τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος, προσκαλούνται δημοσιογράφοι επί τακτικής βάσεως να παρακολουθήσουν επιτόπου τις εργασίες της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ή στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, το Γραφείο καταγράφει και ενημερώνει τις κεντρικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αντιδράσεις των κυπριακών ΜΜΕ και γενικότερα της κοινής γνώμης σχετικά με τις δραστηριότητες, τις εργασίες και τις θέσεις που λαμβάνει το Σώμα.

Κάθε πολίτης που χρειάζεται πληροφόρηση για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή επιθυμεί να έλθει σε επαφή με τους ευρωβουλευτές και τις διοικητικές υπηρεσίες τους μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε με αφορμή τη σημερινή ημέρα;

Έχουν περάσει 71 χρόνια από τότε που οι χώρες της Ευρώπης, πάνω στις στάχτες του πολέμου, ένωσαν δυνάμεις με κοινό όραμα τη δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας εθνών, που ενωμένα θα εργάζονταν για ένα κοινό, ειρηνικό μέλλον, βασισμένο σε κοινές αρχές και αξίες. Σήμερα, η ΕΕ παρέχει στον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλεια, προστασία, δικαιώματα και προνόμια. Αντιμέτωποι όλοι με έναν αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί με τις ίδιες αξίες που μας ένωσαν πριν από 71 χρόνια. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!

Lorida-1000x137-Final-Greek.png