Αναλύσεις

Άνοιγμα Τουρκίας σε Κόλπο και Μεσόγειο

Την ώρα που η Λευκωσία ανακοινώνει διεθνή εκστρατεία για το Κυπριακό...

Γι’ ακόμη μια φορά, όπως φαίνεται, η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά! Ενώ η Κυβέρνηση ανακοίνωσε «διεθνή εκστρατεία διαφώτισης για το Κυπριακό», η Άγκυρα μπήκε από την επομένη της Γενεύης, σε διπλωματική αντεπίθεση με χώρες της περιοχής.

Η Άγκυρα, με λαβωμένη τη διεθνή της εικόνα, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και βλέποντας ότι οι περιφερειακές της σχέσεις έχουν πληγεί δραματικά εξαιτίας της νεο-οθωμανικής της ατζέντας, επιχειρεί πλέον ένα γενναίο άνοιγμα προς ΕΕ και τον Αραβικό Κόσμο, αλλά και το Ισραήλ.

Η διεθνής εκστρατεία άρχισε με τον Ερντογάν να πέφτει στην αγκαλιά της Μέρκελ και τις διπλωματικές του αποστολές να αλωνίζουν σε Λιβύη και Αίγυπτο. Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Σαουδική Αραβία.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι αυτή που κυρίως «καίγεται» για εξομάλυνση των σχέσεων. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα προσμετρήσουν ασφαλώς και τα δικά τους εθνικά συμφέροντα πριν δεχτούν τα τουρκικά παζάρια.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.