Παιδεία

Στην τελική ευθεία οι μαθητές

Ανεβάζουν ταχύτητες οι τελειόφοιτοι, προθερμαίνονται οι μαθητές Λυκείου, στον πάγκο οι μαθητές Γυμνασίου

Λίγες μέρες απομένουν από την επίσημη πρώτη των Παγκύπριων Εξετάσεων. Οι τελειόφοιτοι αποχαιρετούν τα σχολικά έδρανα και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πιο σημαντικές -μέχρι στιγμής- εξετάσεις, που θα τους οδηγήσουν στα επόμενά τους βήματα στη ζωή. Για εξετάσεις προετοιμάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές Λυκείου, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου θα αρκεστούν σε μερικά διαγωνίσματα, ώστε να προχωρήσουν αβίαστα στην επόμενή τους τάξη.

Ειδικά εξεταστικά κέντρα με νοσηλευτές

Σε ειδικές αίθουσες θα παρακαθίσουν οι μαθητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο εκτός σχολείου σε κάθε επαρχία και περίπου τρία κέντρα για τα παιδιά που θεωρούνται στενές επαφές. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου μίλησε στη «Σημερινή» για τα όσα συζητήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας τις προάλλες. «Το πρωτόκολλο σχεδιάστηκε ειδικά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Στους σχεδιασμούς υπολογίστηκαν 150 κρούσματα ή 800 επαφές. Όσοι θα είναι επαφές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης, μια ημέρα προηγουμένως. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί που θα επιβλέπουν τα παιδιά, θα πρέπει να κάνουν τεστ 72 ώρες προηγουμένως».

Όσον αφορά την επιτήρηση των παιδιών που θα είναι στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι θα την αναλάβει το νοσηλευτικό προσωπικό. «Μερικοί συνάδελφοι επίσης θα μπορούν να κάνουν επιτήρηση εξ αποστάσεως βέβαια. Εκπαιδευτικοί όπως και οι νοσηλευτές θα φορούν ειδικές στολές. Επίσης θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη». Ο κ. Πολυβίου τόνισε επίσης την ανάγκη να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις, χωρίς το οποιοδήποτε πρόβλημα. «Πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι αυτά τα ειδικά εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν παγκύπρια. Επίσης, πότε θα εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί που θα είναι επιτηρητές; Έχει επιλεγεί το νοσηλευτικό προσωπικό που θα επιτηρεί; Εμείς δεν θέλουμε να θυματοποιηθεί κανένα παιδί».

Μια δεύτερη ευκαιρία

Αναφορικά με τις εξετάσεις των δύο πρώτων τάξεων Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, ότι το θέμα των μαθητών που θα κωλύονται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις λόγω COVID-19, μπορεί να λυθεί απλώς με την παραπομπή τους σε δεύτερη σειρά εξετάσεων αλλά και σε τρίτη σειρά, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Όσον αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όμως, που είναι εξετάσεις πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια, δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη σειρά και για το σκοπό αυτό προηγήθηκε ένας λεπτομερής σχεδιασμός προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Όπως εξήγησε ο Υπουργός σε σχετική ανακοίνωσή του, στόχος είναι να μη στερηθούν ούτε οι υποψήφιοι εκείνοι που επηρεάζονται λόγω της πανδημίας του δικαιώματος να συμμετάσχουν, ενώ, από την άλλη πλευρά, να τύχει απόλυτης προστασίας η υγεία των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν για επιτήρηση στις εξετάσεις. Όσο για τα παιδιά που ενδεχομένως να νοσηλεύονται είτε λόγω COVID-19 είτε εξαιτίας οποιασδήποτε πάθησης, τότε δυστυχώς δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις, κάτι που ισχύει κάθε χρόνο.

Χωρίς εξετάσεις τα Γυμνάσια

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι μαθητές των Γυμνασίων «γλίτωσαν» από το άγχος των εξετάσεων, γεγονός το οποίο προκαλεί ανάμεικτες σκέψεις και αντιδράσεις με επίκεντρο ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για τη μετέπειτα πορεία των μαθητών, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που επιμένει να διαφημίζεται ως μη εξετασιοκεντρικό, ωστόσο φαίνεται να στηρίζεται πολύ σε αυτό. Οι τελικές εξετάσεις δεν είναι αυτοσκοπός, σχολίασε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να καλυφθεί η ύλη αφού χάθηκε πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Πολυβίου, ο οποίος δήλωσε ότι «εφόσον έχουμε ακόμη τριάντα πέντε περίπου εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 16 Ιουνίου που θα είναι η τελευταία ημέρα του σχολείου για τα Γυμνάσια, πιστεύουμε ότι είναι αρκετός ο χρόνος για να αξιοποιηθεί από τους συναδέλφους ώστε να καλύψουν την ύλη. Αν χρειάζεται να γίνει ένα διαγώνισμα να γίνει, αν χρειάζεται να γίνουν επαναλήψεις να γίνουν, να λύσουμε απορίες και να δώσουμε όποια εφόδια μπορούμε για την επόμενη τάξη».

Σχεδιάζοντας την επόμενη χρονιά

Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ζητούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί η νέα σχολική χρονιά. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν σταματά η εργασία μας με τη λήξη των μαθημάτων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς προχωρούμε την επόμενη χρονιά, πώς θα ξεκινήσουμε από τον επόμενο Σεπτέμβρη για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Άμεσος εμβολιασμός στους φοιτητές

Αίτημα της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης στάλθηκε πριν από δύο εβδομάδες και αφορά στον εμβολιασμό των επόμενων φοιτητών, ειδικά όσων θα φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Ο κ. Διονυσίου ανέφερε στη «Σ» ότι αναμένουν απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε τα παιδιά που θα αναχωρήσουν σε μιαν άλλη χώρα για σπουδές να έχουν την ευκαιρία, αν θέλουν, να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός των φοιτητών είναι θέμα το οποίο συζητείται ήδη στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα, με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να ζητεί από την αρμόδια επιτροπή όπως δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και στους φοιτητές που εμπλέκονται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία.

Αδιαφορία Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό εκπαιδευτικών;

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, μέσα από ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτήν, το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα που υπέβαλαν οι οργανώσεις γραπτώς πριν από μήνες, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ως εργαζομένων της πρώτης γραμμής, όπως έπραξαν έγκαιρα αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία). Τόνισαν, δε, ότι «ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών αποτελούσε και εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας».

«Αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα άρνησης του Υπουργείου Υγείας να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό εκπαιδευτικών», όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι να νοσήσει ήδη βαριά αριθμός εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και να καταγράφεται θάνατος εκπαιδευτικού».

Κλείνοντας, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά την έγκριση του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ως επαγγελματικής ομάδας προτεραιότητας, εφόσον αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί δεδομένων και των προβλημάτων που παρουσίαζε όλον αυτόν τον καιρό η Πύλη εμβολιασμού.