Παραπολιτικά

Η αποχή δεν ταιριάζει στη δημοκρατία

Ακόμα και σήμερα, ημέρα της ψηφοφορίας, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των κομμάτων και των υποψηφίων να εξασφαλίσουν έστω και μία επιπλέον ψήφο. Κυνηγάνε ιδιαίτερα τους αναποφάσιστους, αλλά και εκείνους που προσανατολίζονται να τηρήσουν αποχή και να τους πείσουν να σηκωθούν από τον καναπέ ή να πάνε να ψηφίσουν προτού βάλουν το μαγιό και κατεβούν σε κάποια παραλία. Όλες οι προβλέψεις είναι ότι η αποχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές, λόγω και των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας.

Όμως πρέπει να πάτε να ψηφίσετε, κυρίες και κύριοι. Όση απογοήτευση κι αν νιώθετε για τους πολιτικούς και τα κόμματα. Μην απεμπολήσετε το δικαίωμά σας να εκφράσετε την άποψή σας με την ψήφο σας. Μην περιφρονήσετε την ευκαιρία που έχετε να αισθανθείτε ότι η ψήφος σας έχει τη δύναμη να αλλάξει κάποια πράματα ή να στείλει κάποια μηνύματα που να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Μπορείτε να ψηφίσετε υποψήφιους όχι με βάση αυτά που σας υποσχέθηκαν, αλλά με βάση το αν αυτά που σας υποσχέθηκαν μπορούν να υλοποιηθούν. Μπορείτε να ψηφίσετε υποψήφιους που είναι πραγματικά αδιάφθοροι και όχι εκείνους που αυτοπροβάλλονται ως αδιάφθοροι, ενώ στα κρυφά μιτσοκαμμούν στη διαφθορά.

Σωστός πολίτης δεν είναι αυτός που τα παρατά επειδή είναι απογοητευμένος από τους πολιτικούς, αλλά αυτός που παραμένει ενεργός για να δείξει στους πολιτικούς πόσο απογοητευμένος είναι. Η αποχή σας, στην πράξη δεν έχει καμιά αξία. Ψηφίζοντας, όμως, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ανατροπές, να δώσετε πολιτικά χαστούκια, να ανταμείψετε εκείνους που πιστεύετε ότι αξίζουν, ή να τιμωρήσετε εκείνους που θεωρείτε ότι δεν αξίζουν. Ψηφίστε, λοιπόν, τους καλύτερους, για να μην εκλέξουν άλλοι τους χειρότερους.

Και μην ξεχνάτε. Η ψήφος είναι το μόνο πράμα που έχετε και δεν μπορούν να σας το κλέψουν ή να σας το... κουρέψουν.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ