Τοπικά

Η Πάφος επιστρατεύει bloggers και influencers για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού

Στις μέρες που ζούμε με την τρελή έως ξέφρενη ανάπτυξη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), η κατ’ εξοχήν τουριστική Επαρχία του νησιού μας, που έχει τουρισμό ολόχρονα, αφουγκράστηκε έγκαιρα τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού και λόγω της ιδιαιτερότητάς του έριξε στο παιχνίδι διαφορετικούς «παίκτες» για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κυπρίων για εγχώριο τουρισμό

Πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα της εποχής είναι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Επαρχίας Πάφου. Στις μέρες που ζούμε με την τρελή έως ξέφρενη ανάπτυξη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), η κατ’ εξοχήν τουριστική Επαρχία του νησιού μας, που έχει τουρισμό ολόχρονα, αφουγκράστηκε έγκαιρα τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού και λόγω της ιδιαιτερότητάς του έριξε στο παιχνίδι διαφορετικούς «παίκτες» για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κυπρίων για εγχώριο τουρισμό.

Ίσως να είναι τάση, μπορεί πάλι να είναι μόδα και θα περάσει, για κάποιους πάντως είναι ένα όνειρο ζωής! Να μπορέσουν μέσα από την έντονη δραστηριότητά τους στα Social Media να γίνουν επαγγελματίες τουρίστες, να ταξιδεύουν δωρεάν και την ίδια στιγμή να πληρώνονται.

Να γίνουν αυτό που περικλείει για πολλούς η λέξη influencer με ό,τι αυτό προϋποθέτει ή ό,τι μπορεί να συνεπάγεται. Βέβαια και ο χαρακτηρισμός αυτός καθαυτός έχει ποικίλες ερμηνείες, αφού ο καθένας βάσει των δικών του παραστάσεων μπορεί να τον ερμηνεύσει διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να νιώθει έτσι αν του κάνουν like 50 άτομα ή κάποιος άλλος αν έχει 1000 ακολούθους (υποθετικοί οι αριθμοί). Το θέμα είναι να μπορείς μέσα από τη δράση σου και τις ενέργειές σου να συμπαρασύρεις κόσμο (καταναλωτικό κοινό εν προκειμένω) προς το καλό και να σε ακολουθήσει για διάφορους σκοπούς, είτε κάνοντας μια φιλανθρωπία είτε ενισχύοντας μια κοινωνική δράση είτε ακόμη και να πάει διακοπές σε μια περιοχή για να φωτογραφηθεί στο μέρος που εσύ φωτογραφήθηκες προηγουμένως και το ανέβασες στα ΜΚΔ.

Πέρα από τους λεγόμενους influencers, όμως, στην εξίσωση η ΕΤΑΠ Πάφου θέλει να προσθέσει και bloggers, οι οποίοι μέσα από τα κανάλια τους ή τις σελίδες τους στα διάφορα ΜΚΔ έχουν ήδη το κοινό που τους ακολουθεί. Τα πιο πάνω δεν είναι κάποιο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας με αποδέκτες φοιτητόκοσμο ή μαθητές, είναι μια πραγματικότητα, που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται και να φέρνει μάλιστα απτά αποτελέσματα.

Παγκύπρια εκστρατεία προώθησης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας, η παγκύπρια εκστρατεία προώθησης τυγχάνει στήριξης από το Υφυπουργείο Τουρισμού, καλύπτει ολόκληρη την Επαρχία Πάφου και περιλαμβάνει οργανωμένη εντατική εκστρατεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα στο facebook και instagram. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει διαφημίσεις στην Google, διαδικτυακούς και ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς, αρθρογραφία, φιλοξενία influencers/bloggers κ.ά.

Η Πάφος προσδοκά ότι με τις παράλληλες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των μονίμων κατοίκων Κύπρου για διακοπές εντός του νησιού, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει αναφερόμενη στην επαναλειτουργία ήδη ευρείας γκάμας ξενοδοχειακών/τουριστικών καταλυμάτων και στην προσφορά διαφόρων πακέτων διαμονής σε ελκυστικές τιμές. Σημειώνει, μάλιστα, ότι για το όλο εγχείρημα οι συμμετέχοντες της τουριστικής βιομηχανίας καθώς και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις, οι δημοτικές παραλίες, παρεμφερείς υποδομές και υπηρεσίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχθούν το κοινό από κάθε άκρη του νησιού μας.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Μάλιστα, όπως μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των 15 ημερών έδειξαν ότι το εγχείρημα στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Οι πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη των προσπαθειών για την προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, βάσει στατιστικών στοιχείων, κατέγραψαν ενθαρρυντικούς αριθμούς. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, για την ιστοσελίδα μιας Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Επαρχίας και ειδικά στην Κύπρο, διόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι ο αριθμός των 250 χιλιάδων επισκεπτών σε λίγες μέρες. Στατιστικά, μάλιστα, αυτό μεταφράζεται συγκριτικά με το 2020 σε 20% αυξημένο ενδιαφέρον.

Με απλά μαθηματικά, η ιστοσελίδα της Πάφου www.visitpafos.org.cy δέχεται περίπου κοντά στις 20 χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα από την έναρξη της διαδικτυακής εκστρατείας. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στην ποιοτική ανάλυση των στατιστικών προκύπτει ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια περιοχή ή αποκλειστικά στις παραλιακές περιοχές της Πάφου, αλλά αφορά ενδιαφέρον για επίσκεψη σε ολόκληρη την επαρχία, ακόμη και τα ημιορεινά ή ορεινά χωριά. Παράλληλα καταγράφεται ακόμη ένα σπουδαίο στατιστικό στοιχείο, που έχει να κάνει με το ξεκάθαρο ενδιαφέρον των επισκεπτών να διευθετήσουν κράτηση σε τουριστικά διαμερίσματα, επαύλεις ή ξενοδοχεία κυρίως από τις αρχές Ιουνίου και μετά.

Ο τρόπος με τον οποίο στην Πάφο προσέγγισαν το θέμα «εγχώριος τουρισμός» είναι αρκετά έξυπνος. Σήμερα που η αβεβαιότητα για ταξίδια στο εξωτερικό εξακολουθεί να φρενάρει τις προτιμήσεις των συμπατριωτών μας, οι Κύπριοι αναζητούν ποιοτικές επιλογές εντός του νησιού μας, σίγουρες και ασφαλείς.

Η Πάφος, πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, τις απείρου κάλλους παραλίες της, διαθέτει πλεονεκτήματα που πλέον ο Κύπριος γνωρίζει. Ίσως και η πανδημία να βοήθησε να τα μάθει ή να τα θυμηθεί, αφού ήταν κλεισμένος στο σπίτι και διαρκώς πίσω από έναν υπολογιστή ή με το κινητό στο χέρι.

Ο Ακάμας και οι καταγάλανες ακτές του, τα εντυπωσιακά φαράγγια της Λαόνας, οι ακτογραμμές από τον Πωμό ώς το Νέο Χωριό, τα Ενετικά Γεφύρια, τα μοναστήρια, οι προστατευόμενες εκκλησίες από την Παναγία του Σίντη μέχρι και τη Γεροσκήπου ή την Έμπα, οι δρόμοι του κρασιού στα ημιορεινά, το παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου και οι αρχαιολογικοί χώροι γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο, οι Τάφοι των Βασιλέων, το ηλιοβασίλεμά της, τα ναυάγια στη Χλώρακα και την Πέγεια, η δυνατότητα για ιππασία, σαφάρι, καταδύσεις, μίνι κρουαζιέρες και τόσα άλλα είναι μερικά από τα πολλά που καθιστούν την Πάφο ιδανικό τουριστικό προορισμό.