Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Κατεχόμενα: Θορυβημένοι για τα αποτελέσματα των εκλογών και την άνοδο εθνικιστών

Με γραπτή δήλωση, ο Σανέρ υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να μελετηθούν με προσοχή απ’ όλους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

Η «Kıbrıs» (01/06/2021), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι πρέπει να αξιολογηθούν απ’ όλους καλά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών που διεξήχθησαν στις 30 Μαΐου στην Κυπριακή Δημοκρατία από την άποψη του να καταδειχθεί με τι είδους νοοτροπία βρίσκονται αντιμέτωποι με την 100% αύξηση του αριθμού των βουλευτών του ακροδεξιού και εχθρού των Τούρκων ΕΛΑΜ, κατά την έκφρασή του.

Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να μελετηθούν με προσοχή απ’ όλους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Ανέφερε ότι ένα άλλο σημείο που ελκύει την προσοχή είναι ότι όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από την Κύπρο ο τουρκικός στρατός, να καταργηθεί το μονομερές δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στο νησί, να φύγει από την Κύπρο ένας αριθμός «πολιτών της ΤΔΒΚ», όπως χαρακτηρίζει τους εποίκους, να δοθεί το δικαίωμα επιστροφής σε όλους τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που θα θελήσουν να επιστρέψουν σε περίπτωση συμφωνίας και να δοθεί στους Ελληνοκύπριους σημαντικό μέρος του εδάφους της «ΤΔΒΚ».

Ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν πόσο ορθή είναι η διαπίστωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και της «κυβέρνησης» ότι δεν θα μπορούσε πλέον να επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων και πόσο σύγχρονη είναι η πολιτική της λύσης στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών. Κατέληξε υποστηρίζοντας τα εξής:

«Επομένως, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε στον κόσμο ότι ήρθε ο καιρός να πάρει ο τουρκοκυπριακός λαός τη θέση του στη διεθνή κοινότητα με το δικαίωμα της κυριαρχίας του και το δίκαιό του. Ευχόμαστε να αντιληφθούν μια ώρα αρχύτερα αυτή την πραγματικότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξουν τον δρόμο της ειρήνης και της συμφωνίας στην Κύπρο κα την περιοχή».

Υποστηρίξτε τη