Brexit: Θέσεις για την επόμενη μέρα

Αυτοί που υποστήριζαν το Brexit, οι λεγόμενοι Brexiters, έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι το Η.Β. θα απαλλασσόταν από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, από την ηγεμονία τους, από τον Γαλλο-γερμανικόν άξονα, από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, και από τον περιορισμό στις κινήσεις του Η.Β. στον κόσμο. Με άλλα λόγια, εμποδίζετο η Global Britain.

O Πρωθυπουργός Boris Johnson συνεχίζει να μιλά γι’ αυτά και περιμένει το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β) να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στον κόσμο μετά το Brexit.

Άλλοι, όμως, δεν συμφωνούν μ’ αυτό. Αντιθέτως λέγουν ότι ο ρόλος του Η.Β. στον κόσμο έχει ήδη αρχίσει να ελαττώνεται και θα ελαττωθεί ακόμη περισσότερον (βλ. Peter Kellner, “Britain’s Post - Brexit Ambitions will be Modest, Not Global”, Carnegie Europe, May 27, 2021).

Οι οπαδοί του Brexit πιστεύουν ότι το Η.Β., μετά την αποχώρησή του από την Ένωση, μπορεί να κάμει ανεξάρτητη διεθνή εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ αλλά και με τις άλλες Δυνάμεις και να ενισχύσει τους δεσμούς του με τις χώρες της Κοινοπολιτείας, που του είχε παραμελήσει λόγω της συμμετοχής του στην ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τα πράγματα φαίνονται μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο για το Η.Β. να κάνει πολιτική Μεγάλης Δύναμης γιατί απλούστατα ίσως δεν έχει τη δύναμη να το κάμει. Αυτό βλέπουν φαίνεται και ορισμένοι διεθνείς παράγοντες.

Το γνωστό Αμερικανικό Council on Foreign Relations προτείνει ένα «Concert of Powers for a Global Era», στο οποίο περιέλαβε τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ινδία, αποκλείοντας το Η.Β. (Carnegie Ενθ.). Μπορεί αυτό να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία, είναι, όμως, μια ένδειξη πώς βλέπουν μερικοί το Η.Β. μετά το Brexit.

Είναι ίσως ακόμη νωρίς για συμπεράσματα. Βλέπουμε, όμως, μερικές ενδείξεις.

*Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων