Επιχειρείν

Η συναισθηματική νοημοσύνη στην πράξη – η περίπτωση της KPMG Κύπρου

Η συναισθηματική νοημοσύνη του ηγέτη μιας ομάδας θεωρείται ότι είναι παράγοντας που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός οργανισμού

Η πεποίθηση ότι ένας καλός διευθυντής είναι συνάμα και ένας «συναισθηματικά έξυπνος» ηγέτης κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, σχεδόν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη και επιτυχημένη διοίκηση βασίζεται στις αρχές της εκτίμησης, της αναγνώρισης και της καθοδήγησης και όχι στον εκφοβισμό ή στην έλλειψη κινήτρων. Ως αποτέλεσμα, οι κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως εφαρμόζουν πλέον μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που λειτουργεί ως μέσο έμπνευσης για το προσωπικό τους. Η συναισθηματική νοημοσύνη του ηγέτη μιας ομάδας θεωρείται ότι είναι παράγοντας που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός οργανισμού.

Ενδεικτικά, παρακάτω αναφέρονται μερικά παραδείγματα όπου η KPMG Κύπρου προωθεί τη συναισθηματική νοημοσύνη:

COVID-19

Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, η ανταπόκριση της Εταιρείας στην προστασία της υγείας των εργαζομένων της ήταν άνευ προηγουμένου. Συστάθηκαν άμεσα ομάδες παρακολούθησης και θέσπισης εσωτερικών πολιτικών, με πρώτιστο μέλημα την ενημέρωση και συμμόρφωση του προσωπικού σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτόκολλα και την παροχή υποστήριξης. Επιπλέον, η εργασία από το σπίτι μετεξελίχθηκε σε ευέλικτη εργασιακή απασχόληση σε όλο το φάσμα λειτουργιών της Εταιρείας. Ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας διευκολύνθηκε από την παροχή όλων των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται αποτελεσματικά, όπως και πριν.

Αμοιβές

Αναμφίβολα, η πανδημία έχει επηρεάσει ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα και τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Προφανώς, η παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική αβεβαιότητα είχε αντίκτυπο και στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας. Το τελευταίο, καθορίζει συνήθως την αμοιβή των μπόνους σε όλο το επιλέξιμο προσωπικό. Υπό το πρίσμα αυτών των περιστάσεων η Εταιρεία, παρά τις προκλήσεις του τρέχοντος έτους, προχώρησε στην κατανομή μπόνους ως δείγμα αναγνώρισης της απόδοσης και συνεχούς προσπάθειας των εργαζομένων.

Αξιολόγηση-προαγωγές-αξιοκρατία

Στην KPMG Κύπρου αξιολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Παράλληλα, η χρήση διαφόρων εργαλείων αξιολόγησης εγνωσμένης αξίας υποστηρίζει τη διαφανή διαδικασία αξιολόγησης όλων των εργαζομένων, ευνοώντας την έννοια της αξιοκρατίας. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας των προαγωγών δεν επηρεάστηκε. Παράλληλα η Εταιρεία, μέσα από ένα πλαίσιο «προστατευτικής και ελεύθερης επικοινωνίας», όπως ομαδικές συναντήσεις ή συζητήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας δομημένης αξιολόγησης, ενθαρρύνει το άκουσμα όλων των απόψεων, κάτι που βοηθά συνολικά στην ταχύτερη επίλυση ζητημάτων.

Κοινοποίηση προσωπικών επιτευγμάτων

Αρκετοί εργαζόμενοι εντός της Εταιρείας μπορεί κατά καιρούς να διακριθούν για διάφορα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά τους επιτεύγματα, σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, όπως επιτυχίες σε εξετάσεις, επιτυχημένες θητείες σε επαγγελματικά συμβούλια και επιτροπές. Αυτά τα επιτεύγματα αναγνωρίζονται και ανταμείβονται από την Εταιρεία, η οποία ενημερώνει επίσημα όλο το προσωπικό για την επίτευξη ενός ατομικού στόχου, περνώντας το μήνυμα ότι η Εταιρεία εκτιμά τα επιτεύγματα του προσωπικού της.

Άλλες πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν:

Επαγγελματίας ψυχολόγος

Από τις αρχές του 2020 η Εταιρεία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω στήριξης της ψυχικής υγείας του προσωπικού της, προχώρησε στην πρόσληψη επαγγελματία ψυχολόγου. Η συγκεκριμένη συμβουλευτική πρωτοβουλία καταπιάνεται με ζητήματα που απασχολούν ευρέως το προσωπικό, έχει προσελκύσει πολύ θετικά σχόλια και έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική για τη συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων.

Λειτουργία εσωτερικού γυμναστηρίου

Παρέχεται δωρεάν σε όλο το προσωπικό, παρουσία επαγγελματία γυμναστή καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας.

Κοινωνικές εκδηλώσεις

Σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους η Εταιρεία πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες καλλιεργούν το συλλογικό πνεύμα και δημιουργούν φιλικές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού. Αυτές περιλαμβάνουν συναντήσεις εκτός του εργασιακού χώρου με τη συμμετοχή ατόμων από τα επιμέρους τμήματα, εορταστικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας, συμμετοχή σε μαραθωνίους, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, κ.λπ.

Σύνδεση της συναισθηματικής νοημοσύνης με τον τρόπο διοίκησης

Οι οργανισμοί όπου η συναισθηματική νοημοσύνη ευδοκιμεί, δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά. Διάφοροι καινοτόμοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει πολύτιμο χρόνο για να πράξουν ιδέες, να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και να πάρουν αποφάσεις που μεταμορφώνουν συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η ηγεσία σ’ έναν οργανισμό.

Πολλές από τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην αύξηση της ικανοποίησης, της δέσμευσης και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού μιας εταιρείας. Eπίσης, η κοινοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών διασφαλίζει ότι αυτές θα μεταλαμπαδευτούν σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι χαρισματικοί ηγέτες εκτιμούν ιδιαίτερα τη συναισθηματική νοημοσύνη και υποστηρίζουν ότι αποτελεσματική ηγεσία σημαίνει να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που να προωθεί την επικοινωνία, την αναγνώριση και την εκτίμηση, ως μια προσπάθεια να εκμαιεύσεις τον καλύτερο εαυτό από όλους.

*Senior Manager, KPMG Limited