Κυπριακό

Μία απάντηση στον Ερσίν Τατάρ: Η καταγωγή των Τουρκοκυπρίων

Οι περισσότεροι είναι απόγονοι εξισλαμισθέντων βίαια από τους Τούρκους, Ελλήνων, Φράγκων και Βενετσιάνων χριστιανών

CNA_ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ ΤΑΤΑΡ ΣΗΜΑ ΝΙΚΗΣ.jpg

Ο εγκάθετος των νεοσουλτάνων της Άγκυρας στα κατεχόμενα εδάφη μας, Ερσίν Τατάρ, σ’ ένα ξέσπασμα σοβινιστικού παραλογισμού, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απόγονοι των Οθωμανών Τούρκων, που κατέλαβαν την Κύπρο το 1570-71. Το ανθελληνικό του μένος τον οδήγησε σε ανυπόστατους ισχυρισμούς, που τον καθιστούν όχι μόνο καταγέλαστο, αλλά και εντελώς ανιστόρητο. Άνθρωπο μη σοβαρό και επικίνδυνο. Aν ο εγκάθετος των νεοσουλτάνων της Άγκυρας γνώριζε έστω και ελάχιστα στοιχεία της κυπριακής Ιστορίας και ειδικότερα της πραγματικής καταγωγής των Τουρκοκυπρίων, θα έκλειε ερμητικά το στόμα του. Διότι η ωμή πραγματικότητα είναι πολύ, πάρα πολύ διαφορετική από αυτήν που θέλει να πιστεύει το φερέφωνο της Άγκυρας. Και για να μη μακρηγορούμε, αναφέρουμε μερικά, αδιάσειστα, αδιάψευστα στοιχεία, που έχουν σχέση με την καταγωγή των Τουρκοκυπρίων:

Ο ιστορικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς δεν ήταν απόγονος Οθωμανών Τούρκων, που κατέλαβαν το νησί μας το 1570-71, αλλά γόνος εξισλαμισθέντων Γαλλοεβραίων. Ο πρώτος μαρτυρούμενος πρόγονός του ήταν ο εντιμότατος καδής Αχμέτ Πικέν Εφέντης στη Φλάσου, στα 1773 (23 Μαΐου) σε έγγραφο οθωμανικό, που εξέδωσε ο διαπρεπής Ιωάννης Π. Θεοχαρίδης σε έναν τόμο της σειράς Οθωμανικών Εγγράφων, που εκδίδει η ιερά Μονή Κύκκου. Ο Ι. Π. Θεοχαρίδης παραθέτει και το οθωμανικό πρωτότυπο έναντι στην περιληπτική μετάφραση: Κάθε ειδικός μπορεί να δει και να κρίνει, ακόμα και ο Ερσίν Τατάρ.

Άλλη, πιο αδιάψευστη μαρτυρία για τη χριστιανική καταγωγή του Ντενκτάς, προήλθε από τον ίδιο. Σε μια στιγμή κρίσης συνείδησης δεν άντεξε να συγκρατήσει κάποιες πικρές αλήθειες για τους προγόνους του, τις οποίες πεισματικά, για καθαρά δικές του προσωπικές μωροφιλοδοξίες και εγωισμούς, είχε απαρνηθεί επί εβδομήντα και πλέον χρόνια . Η άσβεστη ελληνοχριστιανική σπίθα, που κρυφόκαιε στα μύχια της ψυχής του, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να την κατασβέσει και να την καταπνίξει, φούντωσε ξαφνικά στα τέλη Αυγούστου 2009. Σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», στις 30 Αυγούστου 2009, ο Άδωνις Παλληκαρίδης ασχολείται με τη συνάντηση που είχε λίγες μέρες νωρίτερα Ελληνοκύπριος που είχε διατελέσει αιχμάλωτος και τον γλίτωσε ο Ντενκτάς την τελευταία στιγμή. Γράφει ο Α. Παλληκαρίδης: «Πενήντα τριών χρόνων σήμερα (2009), πρώην αιχμάλωτος δεν ησυχάζει. Πριν από λίγες μέρες επεδίωξε και συνάντησε τον Ραούφ Ντενκτάς. Τον ευχαρίστησε που του έσωσε τη ζωή. Ο Ντενκτάς, μπροστά στη σύζυγο του 53χρονου, λέγει πολλά για την ελληνική του καταγωγή. Λέγει ότι η γιαγιά του ήταν χριστιανή και κλέφτηκε με τον παππού του. Αποκαλύπτει ότι έχει και μια εικόνα της Παναγίας, κληρονομιά από τη γιαγιά του. Ίσως η λέξη ‘‘χριστιανός’’ που του φώναξε το παιδί τότε, τον επηρέασε. Του θύμισε ο ήρωάς μας: ‘‘Σου φώναξα είμαι Έλληνας και συ σταμάτησες’’. Ο Ντενκτάς τον διορθώνει: ‘‘Όχι, δεν μου φώναξες ότι είσαι Έλληνας. Μου φώναξες ότι είσαι χριστιανός...’’».

Μια άλλη αδιάψευστη μαρτυρία για την καταγωγή του Ντενκτάς γράφτηκε στην εφημερίδα του άλλου Τουρκοκύπριου ιστορικού ηγέτη, Φαζίλ Κουτσιούκ, όταν ο απόγονος των Πικένηδων είχε εμπλακεί στην προεκλογική διαμάχη με τον Μεχμέτ Μπερμπέρογλου στις παράνομες προεδρικές εκλογές του 1976. Η αντιπαράθεση Ντενκτάς-Μπερμπέρογλου ήταν πολύ έντονη. Σ’ αυτήν οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποίησαν βαριές ύβρεις και πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς. Έφθασαν στο σημείο να αμφισβητεί ο ένας την καταγωγή του άλλου. Οι οπαδοί του Ντενκτάς αποκαλούσαν τον Μπερμπέρογλου νόθο γιο Έλληνα φούρναρη από την Αμμόχωστο και κατονόμαζαν όλους τους υποτιθέμενους συγγενείς του. Από την αντίπερα όχθη, οι οπαδοί του Μπερμπέρογλου κατηγορούσαν τον Ντενκτάς ότι δεν ήταν γνήσιος Τουρκοκύπριος, αλλά είχε χριστιανική καταγωγή. Και ο Δρ Κουτσιούκ δεν έχασε την ευκαιρία να εκδικηθεί τον Ντενκτάς, που τον είχε εκτοπίσει από την αντιπροεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων το 1973. Σε άρθρο στην εφημερίδα του «Χαλκίν Σεσί» γράφει και τα εξής για την καταγωγή του Ντενκτάς: «Υπενθυμίζουμε μερικούς ηγέτες της κοινότητάς μας, οι οποίοι επιδιώκουν τώρα και την απόλυτη ηγεσία, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο στήθος τους είναι ακόμη ανεξάλειπτα τα ίχνη του σταυρού, τον οποίον έφεραν οι πρόγονοί τους».

Συντριπτικό για τον Ντενκτάς, τους ψευδοπρωθυπουργούς των κατεχομένων Χακίν Ατούν (1995) και Ντερβίς Έρογλου (2003 και 2008), καθώς και για πλείστους άλλους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, ήταν το άρθρο Τουρκοκύπριου αξωματούχου του λεγόμενου υπουργείου των εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού «κράτους», που δημοσιεύθηκε στο τουρκικό περιοδικό «Κίπρις Μεκτουπού» (Επιστολή της Κύπρου), τα τέλη Νοεμβρίου 1995. Το άρθρο ασχολείται με την καταγωγή των Τουρκοκυπρίων, τις ρίζες τους και τους τόπους προέλευσής τους. Ο αρθρογράφος, που δεν αποκαλύπτει το όνομά του, για μην έχει την τύχη άλλων Τουρκοκυπρίων, που δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ επειδή τόλμησαν να πουν κάποιες αλήθειες, και κατηγόρησαν την ηγεσία τους για σοβινιστική στάση στο Κυπριακό, υποστηρίζει ότι: Οι προαναφερθέντες Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες και το σύνολο σχεδόν των Τουρκοκυπρίων, πλην ελαχίστων, δεν είναι γνήσιοι Τούρκοι, αλλά «Λινοβάμβακοι» ή «Λινοβάμβακες». Δηλαδή εξισλαμισθέντες βίαια από τους Τούρκους κατακτητές της Κύπρου, Έλληνες, Βενετσιάνοι, Φράγκοι και χριστιανοί άλλων εθνοτήτων, που εξορίστηκανα από την Ανατολία και Αρμένιοι που εξορίστηκαν στην Κύπρο από την περιοχή της Καισάρειας της Καππαδοκίας. Ο αρθρογράφος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, τόσο ο Χακί Ατούν όσο και ο Ντερβίς ‘Ερογλου είχαν κατά καιρούς δηλώσει ότι η καταγωγή τους είναι από την Καισσάρεια και τους θεωρεί Αρμένιους.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Μπιρλίκ», σχολιάζοντας το δημοσίευμα, έγραψε ότι αναμένει να δει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και άλλοι δήθεν αρμόδιοι του ψευδοκράτους, μετά τη δημοσίευση του άρθρου, αλλά δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση, που να διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Το ρεπορτάζ της «Μπιρλίκ» για τη χριστιανική καταγωγή πλείστων αξιωματούχων του ψευδοκράτους μετέφρασε και μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την 1η Δεκεμβρίου1995, αλλά δεν υπήρξε και πάλι καμιά αντίδραση από τουρκοκυπριακής πλευράς. Άλλωστε, τι είχαν να πουν; Τα αδιάψευστα δεν διαψεύδονται.

Ο Δρ Φαίδωνας Παπαδόπουλος, σε μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση της καταγωγής των Τουρκοκυπρίων και ειδικότερα των Λινοβαμβάκων, καταδεικνύει ότι πλείστοι από αυτούς ήταν Έλληνες χριστιανοί, οι οποίοι, λόγω των αβάστακτων φορολογικών πιέσεων επί οθωμανικής κατοχής, δήλωναν μουσουλμάνοι. Όταν όμως η Κύπρος πέρασε στη βρετανική κυριαρχία, ένα μεγάλο ποσοστό Λινομβαμβάκων άρχισαν να επανεντάσσονται ομαδικά στην Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία. Κραυγαλέο και αδιάσειστο ντοκουμέντο για τις ομαδικές επανεντάξεις Λινοβαμβάκων στην Ορθόδοξη Πίστη, αποτελεί και η αίτηση των κατοίκων Αμπελιών και Πύργου Τηλλυρίας προς τον Βρετανό κυβερνήτη, να τους θεωρεί πλέον ως χριστιανούς και να διατάξει τα δέοντα στους αρμοδίους για την επανένταξή τους στη χριστιανική κοινότητα.Το πλήρες κείμενο της ιστορικής εκείνης αίτησης-επιστολής, όπως αυτή είναι καταχωρισμένη στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου, έχει ως εξής:

«Ενδοξότατε διοικητά, κύριε Ίγγλις,

Οι ευσεβάστως υποφαινόμενοι Λινοβάμβακοι του χωριού Αμπέλια και του ΠύργουΤηλλυρίας, του διαμερίσματος Λεύκας, παρουσιαζόμεθα διά της παρούσης ημών ταπεινής αναφοράς, ίνα φέρωμεν εις γνώσιν της υμετέρας ενδοξότητος ότι, έως τώρα όντες Χριστιανοί Ορθόδοξοι εν κρυπτώ, διά τον φόβον των διοικούντων την Κύπρον Τούρκων, αναγκαζόμεθα εν τω φανερώ να φαινώμεθα μωαμεθανοί. Ήδη δε, διατελούντες υπό την ελευθέραν και ανεξίθρησκον της σεπτής Ανάσσης του μεγάλου Αγγλικού έθνους, ενθαρρυνόμεθα να μην αποκρύπτωμεν τας θρησκευτικάς πεποιθήσεις ημών και να δηλώσωμεν ότι, από τούδε θέλομεν να πρεσβεύωμεν φανερά την Χριστιανικήν Ορθόδοξον Θρησκείαν. Ευελπιστούμεν, ενδοξότατε, ότι η παράκλησή μας θέλει εισακουσθεί παρ’ υμών και θέλετε διατάξει τα δέοντα,

Διατελούμεν, της υμετέρας ενδοξότητος ταπεινοί δούλοι

Αμπέλια,τη 6η Ιανουαρίου 1882

Τουρκικά ονόματα Ελληνικά ονόματα

Κουσεής Κουτομπής Νικόλαος Κουτουμπής

Χιονής Κουσεή Παρασκευάς Νικολάου

Σελεϊμάνης Κουσεή Σολομών Νικολάου

Σελεϊμάνης Ρεζέμη Σολομών Χριστοδούλου

Ουσεής Σελεϊμάνη Αβραάμ Σολομώντος

Ισούφ Μουσταφά Γεώργιος Ιωάννου

Ιμπραχήμ Ισμαήλ Μιχαήλ Χριστοδούλου

Ισούφ Χουσεή Σάββας Ιωάννου

Ρεστέμης Χριστόδουλος Ιωάννου

Σελεϊμάνης Ισούφη Μιχαήλ Σάββα

Λινοβάμβακοι του χωρίου Πύργου

Κουσής Κάπρος Οσμάνη Αντώνιος Δημητρίου

Ταχίρης Κάπρου Χριστόδουλος Δημητρίου

εις Λευκωσίαν

Τω ενδοξωτάτω Διοικητή της Λευκωσίας Κυρίω Κυρίω Ίγγλις».

Αναφορές και μαρτυρίες όχι μόνο Ελλήνων Κυπρίων, αλλά και ξένων για την καταγωγή των Τουρκοκυπρίων υπάρχουν πάρα πολλές. Και όλες συγκλίνουν και βοούν στα πέρατα του κόσμου, ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι απόγονοι γηγενών Ελλήνων και Βενετσιάνων και Φράγκων κατακτητών της Κύπρου, εξισλαμισθέντων βίαια από τους Οθωμανούς Τούρκους που κατέλαβαν το νησί μας το 1571. Με αυτές θα ασχοληθούμε προσεχώς με άλλα άρθρα μας. Μέχρι τότε, αναμένουμε πώς θα αντιδράσουν ο Ερσίν Τατάρ και άλλοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες απόγονοι βίαια εξισλαμισθέντων χριστιανών με όσα γράφουμε. Θα δηλώσουν από πού κρατά η σκούφια τους; Και θα μπορέσουν, με αδιάψευστα στοιχεία, να αποδείξουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των Τούρκων, που κατέλαβαν την Κύπρο το 1571-72; Αναμένομεν...

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 13/06/2021)