Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μιαν ανάσα πριν από την ανοσία η Κύπρος

Πώς προχωρεί το εμβολιαστικό πλάνο στη χώρα μας και τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο - Ποιες χώρες έπιασαν ήδη τους στόχους τους για εμβολιασμό του πληθυσμού τους και ποιες είναι ακόμη στην αρχή

Ολοένα και πλησιάζουμε πιο κοντά στον στόχο που τέθηκε για εμβολιασμό με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 9 Ιουνίου, η θωράκιση με την 1η δόση έφτασε στο 57,6% και το ποσοστό του πληθυσμού που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα ανέρχεται στο 37,9%.

Με το εμβολιαστικό πλάνο κατά της COVID-19 να εξελίσσεται στη βάση των σχεδιασμών, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ο προγραμματισμός ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τα άτομα που δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους δόθηκε ήδη μία φορά. Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τις επόμενες εβδομάδες είναι το άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού για όλους του δικαιούχους άνω των 18 ετών, οπότε και θα έχουν όλοι οι πολίτες μία δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία για να εμβολιαστούν.

Ήδη στη χώρα μας τα θετικά αποτελέσματα από την εμβολιαστική κάλυψη είναι ορατά και έφεραν σημαντική βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πολύ προχωρημένο ποσοστό καταγράφεται, σύμφωνα με τις εθνικές αναφορές, σημαντική πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων και στο ποσοστό θετικότητας. Το δε ποσοστό θετικότητας στους οίκους ευγηρίας κινείται κάτω από το 0,1%, αποτέλεσμα του έγκαιρου εμβολιασμού των ηλικιωμένων που διαμένουν στους χώρους αυτούς.

Στα θετικά του εμβολιασμού καταγράφεται η μείωση στις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα, όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα, τα εμβολιασμένα άτομα, έστω και με την 1η δόση, σε περίπτωση επιμόλυνσης, είναι ασυμπτωματικά ή εκδηλώνουν πολύ ήπια συμπτωματολογία και, επομένως, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν επιβαρύνεται το Σύστημα Υγείας. Τι γίνεται, όμως, στις υπόλοιπες χώρες; Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί ανά το παγκόσμιο; Η πλήρης εικόνα μάς δίνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ανά χώρα.

Η κούρσα των εμβολιασμών ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο, τα οποία συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον χάρτη, μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2021 το 12,1% του πληθυσμού παγκοσμίως έλαβε τουλάχιστον την 1η δόση, ενώ μόλις το 6,16% εμβολιάστηκε πλήρως. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, διαφαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει κατά πολύ με τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, ενώ άλλες χώρες τώρα ξεκινούν.

Πάντως, την κούρσα των εμβολιασμών -σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- φαίνεται ότι οδηγεί το Γιβραλτάρ, που έχει πετύχει το απόλυτο με 100% του πληθυσμού της χώρας να είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ ακολουθούν οι Σεϋχέλλες με 66,98%, το Σαν Μαρίνο με 63,59%, οι Νήσοι Κέιμαν με 59,48%, το Ισραήλ με 58,40%, η Αγία Ελένη με 58,16%, οι Βερμούδες με 56,18% και η Μάλτα με 55,09%. Στις τελευταίες θέσεις, με σχεδόν μηδενικό ποσοστό, βρίσκονται κυρίως αφρικανικές χώρες όπως το Κονγκό, η Ουγκάντα, το Μαλάουι και η Ζάμπια. Την ίδια ώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση, έχουν το Γιβραλτάρ (100%), η Μάλτα (74,96%), οι Σεϋχέλλες (71,85%), οι Νήσοι Κέιμαν (71,41%), οι Βερμούδες (64,01%) το Σαν Μαρίνο (63,68%) και το Ισραήλ (63,22%). Αξίζει να αναφερθούμε επίσης στον Καναδά, του οποίου το 63% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο (61,1%), στις ΗΠΑ (52,4%) και στην Ελλάδα (39,34%).

Πέραν της σύγκρισης ανά χώρα, μεγάλη διαφορά στην εξέλιξη των εμβολιασμών αποκτούν και μεταξύ τους οι ήπειροι, με την Αφρική να έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού απ’ όλες, αφού κάποιες από τις χώρες της ακόμη να ξεκινήσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η Βόρειος Αμερική έχει τη μεγαλύτερη εξέλιξη αφού έχει ήδη χορηγήσει 65 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με 54 δόσεις ανά 100 άτομα, η Νότιος Αμερική με 32 δόσεις ανά 100 άτομα, η Ασία με 28, η Ωκεανία με 15 δόσεις ανά 100 άτομα και τέλος η Αφρική με μόλις 2,9 δόσεις ανά 100 άτομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο διαχωρισμός των εμβολίων που χορηγεί η κάθε χώρα. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 177 χώρες και το εμβόλιο της Pfizer–BioNTech σε 103 χώρες, ενώ τα υπόλοιπα σε πολύ λιγότερες. Όπως το εμβόλιο της Sinopharm-Beinjing που χορηγείται σε 55 χώρες, της Moderna σε 53 χώρες, το SputnikV σε 44 χώρες, το Sinovac σε 30 χώρες και της Johnson&Johnson σε 24 χώρες, ενώ υπάρχουν και άλλα εννέα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε πολύ λίγες χώρες, δηλαδή από έξι έως και μόνο σε μία χώρα.

Υποστηρίξτε τη