Αναλύσεις

Φουλάρει μηχανές για ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Αποσκοπεί σε συνεργασία με ΕΔΕΚ - Δεδομένη η ΔΗΠΑ

Ανοίγει αύριο ο κύκλος επαφών που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Απώτερος στόχος, η επίτευξη συνεργασιών και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Μετά την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής διεφάνησαν και οι νέες ισορροπίες στο Κοινοβούλιο. Μπορεί το κυβερνών κόμμα να κατέχει τα ανώτατα αξιώματα του Κράτους, εντούτοις και παρά την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κατέρχεται και επίσημα σε μία περίοδο απομόνωσης.

Παρά το οργιώδες παρασκήνιο της προηγούμενης εβδομάδας, ο ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις συνεργασίες που θα του επιτρέψουν πλειοψηφία στη Βουλή. Πορεύεται πλέον με τη ΔΗΠΑ, ενώ το ΕΛΑΜ, παρά τη στήριξή του στο πρόσωπο της Αννίτας Δημητρίου, δηλώνει επίσημα αντιπολιτευόμενο κόμμα. Ως εκ τούτου προδιαγράφεται μεγάλη δυστοκία στην ψήφιση των κυβερνητικών νομοθετημάτων, στην επίτευξη αναγκαίων και κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και γενικότερα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Επί τούτου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών της 30ής Μαΐου, με λόγο συναίνεσης αποσκοπούσε στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με όλα τα κόμματα. Δεν ήταν τυχαία ούτε η ένταση του παρασκηνίου μέχρι και λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής, ούτε βέβαια οι προσπάθειες ανάδειξης του ΑΚΕΛ στο πολιτειακό αξίωμα, με τη στήριξη, μάλιστα, και του ΔΗΣΥ.

Κύριο μέλημα του Νίκου Αναστασιάδη, στις επαφές που θα πραγματοποιήσει αύριο και την Τρίτη, είναι να μεταφέρει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την κρισιμότητα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για αποδέσμευση του κονδυλίου των €4,4 δις, ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και οι κατάλληλες βολιδοσκοπήσεις για ευρείας αποδοχής κυβέρνηση.

Σε απομόνωση μπαίνει ο ΔΗΣΥ μετά τις νέες ισορροπίες στη Βουλή, παρά το απόλυτο χάος και την πλήρη ασυνεννοησία της αντιπολίτευσης
Το κυβερνών κόμμα πορεύεται πλέον με τη ΔΗΠΑ, ενώ το ΕΛΑΜ, παρά τη στήριξή του στο πρόσωπο της Αννίτας Δημητρίου, δηλώνει επίσημα αντιπολιτευόμενο κόμμα
Προδιαγράφεται μεγάλη δυστοκία στην ψήφιση των κυβερνητικών νομοθετημάτων, στην επίτευξη αναγκαίων και κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και γενικότερα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου
Απώτερος στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επίτευξη συνεργασιών και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, αλλά τα κόμματα δεν συναινούν

Ο γύρος επαφών

Οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγουν αύριο από τις 9 το πρωί, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στη συνέχεια, στις 9.45, θα δεχθεί τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, στις 10.30 τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο και στις 11.15 τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Την Τρίτη, στις 9 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στις 9.45 με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, και στις 10.30π.μ. με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Τα δεδομένα…

Το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στην εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη, λόγω του χάσματος θέσεων στην οικονομία και στους χειρισμούς του Πρόεδρου στο Κυπριακό.

Αρνητική απάντηση αναμένεται να δώσει και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ καθότι το κόμμα, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, πορεύτηκε πολιτικά με το σύνθημα της αλλαγής στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι Οικολόγοι, ενώ η ΕΔΕΚ μέχρι σήμερα κρατά τα χαρτιά της κλειστά επί του θέματος.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, και αν ο Νίκος Αναστασιάδης εισπράξει την άρνηση των πλείστων αντιπολιτευτικών κομμάτων χωρίς περιθώρια συνεννόησης, τότε θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μία κυβέρνηση συνθετικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, με δεδομένη τη συνεργασία με τη ΔΗΠΑ και με γέφυρες επικοινωνίας με το ΕΛΑΜ, θα αποσκοπήσει σε μία… μακροχρόνια συνεργασία με την ΕΔΕΚ (έρχονται δημοτικές εκλογές, ενώ το 2023 είναι πλέον πιο κοντά) και η οποία έβγαλε από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ανανέωση με γυναίκες

Στον ανασχηματισμό που προτίθεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προστίθεται ακόμη ένα νέο υφυπουργείο, αυτό της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ θα πρέπει να διοριστεί και άτομο στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού.

Στο κάδρο της ευρύτερης ανανέωσης μπαίνουν και οι διορισμοί των νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε Ημικρατικούς Οργανισμούς και Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίοι θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Όσον αφορά τη σύνθεση της ανανέωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την περασμένη Παρασκευή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης περισσότερων γυναικών. Όπως ανέφερε, «με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους ότι και οι γυναίκες αξίζει να διεκδικούν ανάλογα αξιώματα», τονίζοντας σε ερώτηση αν στα σχέδια του για ανασχηματισμό θα έχει περισσότερες γυναίκες, «το μήνυμα είναι και προς εμένα».

Παζάρια για τις Προεδρίες των Επιτροπών

Από την επόμενη μέρα της ανάδειξης της νέας Προέδρου της Βουλής ξεκίνησαν, ως αναμενόταν, και οι ζυμώσεις για τις Προεδρίες των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε νέες ισορροπίες, μειώνοντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις έδρες των μεγαλύτερων κομμάτων, με τα τέσσερα μικρότερα κόμματα, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους, να διεκδικούν προεδρία τουλάχιστον μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Όπως μετέδωσε στο «Σίγμα» η συνάδελφος, Κωνσταντίνα Δημητρίου, το βλέμμα στρέφεται στα τρία κρισιμότερα χαρτοφυλάκια Επιτροπών, αυτά των Οικονομικών, Ελέγχου και Άμυνας. Ειδικότερα στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είναι επιφορτισμένη με νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνδέονται, μεταξύ άλλων, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τους τελευταίους μήνες, στο τιμόνι της Επιτροπής βρισκόταν η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την ίδια να δηλώνει ενδιαφέρον να συνεχίσει να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας των νομοσχεδίων που έχει να ανταποκριθεί η Επιτροπή και λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα το ζήτημα, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την προεδρία ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Όσον αφορά την επιτροπή Ελέγχου, το ενδιαφέρον του έδειξε το ΑΚΕΛ με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Πρόκειται για μία Επιτροπή η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο καθώς, όπως είδαμε και τους προηγούμενους μήνες, ασχολήθηκε με τα Χρυσά Διαβατήρια, τον Συνεργατισμό και άλλα σκάνδαλα.

Το ενδιαφέρον της για την Επιτροπή Άμυνας συνεχίζει να επιδεικνύει η ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σημειώνεται ότι οι 10 από τις 16 επιτροπές μένουν ορφανές, αφού οι Πρόεδροί τους είτε δεν έχουν εκλεγεί ή δεν έβαλαν υποψηφιότητα. Πρόκειται για:

- Πέντε επιτροπές των οποίων προήδρευε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αυτές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ενέργειας, Θεσμών, Νομικών και Υγείας.

- Τρεις του ΑΚΕΛ, αυτές των Εσωτερικών, Εργασίας και Προσφύγων.

- Μία επιτροπή του ΔΗΚΟ, αυτή των Μεταφορών.

- Μάχη θα δοθεί και για τη διεκδίκηση της Επιτροπής Εξωτερικών, που μένει ορφανή.

Όλα θα κριθούν αύριο, στη σύσκεψη των Αρχηγών, όπου θα συζητηθεί και η σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, στην οποία, εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής, θα συμμετέχουν τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ και δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Την προσεχή Πέμπτη θα συνέλθει η Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος για να διορίσει τους Γραμματείς και τους κοσμήτορες.