Κυπριακό

Καυγάς στην ψευδοβουλή: Απειλεί να σπάσει τα χέρια όσων αγγίξουν την κατοχική σημαία ο Αρικλί

Απειλεί να σπάσει τα χέρια όσων αγγίξουν την σημαία στο κάστρο της Αμμοχώστου ο Αρικλί, επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση» των Τούρκων εποίκων. Καταστροφή αρχαίας Νεκρόπολης (Εποχής του Χαλκού) στο κατεχόμενο Κάρμι.

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η «Diyalog»  (13/06/2021)  γράφει ότι πόλεμος ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την  σημαία του ψευδοκράτους στο Κάστρο της Αμμοχώστου.

Το θέμα προέκυψε όταν ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας» του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «το χέρι που θα αγγίξει αυτές τις σημαίες θα σπάσει».

«Υπάρχουν φήμες για απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο για την αφαίρεση των σημαιών μας, οι οποίες κυματίζουν για μέρες πάνω από την Πύλη της Αμμοχώστου. Ειδικά, μια τέτοια απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μας. Ακόμα κι αν ληφθεί, θα την πετάξουμε (στα σκουπίδια). Επειδή η ευαισθησία  όσον αφορά τη σημαία των φίλων μου στο υπουργικό συμβούλιο, είναι τόσο ψηλή όσο και η δική μου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ξέρετε πόσες ζωές χάθηκαν και πόσο αίμα χύθηκε για να κυματίζει η σημαία στα τείχη της Αμμοχώστου; Το πρόβλημά σας δεν είναι τα τείχη, αλλά οι σημαίες που κυματίζουν».

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος επέκρινε την γλώσσα και την νοοτροπία που όπως είπε εκφράζονται από τον Αρικλί. Ο ίδιος ο  Έρχουρμαν σε σύντομη δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διερωτήθηκε: «Απειλεί ένας υπουργός να σπάσει τα χέρια των μελών ενός επίσημου συμβουλίου του κράτους;»

Το θέμα, όπως έγραψε η «Yeni Düzen» (12/06/2021) προέκυψε όταν  το «ανώτατο συμβούλιο μνημείων» ζήτησε την ακύρωση της απόφασης του «επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου» να ρίξει σκυρόδεμα πάνω από τον  Προμαχώνα Ραβελίν και να ανεγείρει την σημαία του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Ωστόσο, παρά την ένσταση του «συμβουλίου», οι σημαίες δεν μετακινήθηκαν.

Στις πρόσφατες -αμφιβόλου δημοκρατικής ποιότητας και χωρίς την παρουσία ξένων παρατηρητών- παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κεντροαριστερός Τουφάν Ερχουρμάν έλαβε περίπου 22%.

Το 5.4% του δεξιού Ερχάν Αρικλί δείχνει πως το κόμμα των εποίκων είναι συμπαγές, ειδικά αν υπολογίσει κάποιος πως ψήφοι εποίκων μπορεί να πήγαν και σε άλλα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς.

Να σημειωθεί ότι ο Αρικλί καταζητείται από την Αστυνομία Κύπρου, με διεθνές ένταλμα της Interpol, καθώς συμμετείχε στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του άοπλου Ελληνοκύπριου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ τον Αύγουστο του 1996.

Παραμελούν τα ιστορικά μνημεία στα κατεχόμενα

Η «Halkın Sesi» (14/06/2021) γράφει ότι ντροπή αποτελεί  η έλλειψη φροντίδας της Νεκρόπολης που βρίσκεται κοντά στο κατεχόμενο Κάρμι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας το εν λόγω κοιμητήριο, το οποίο ανάγεται στην εποχή του χαλκού. 

Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφία στην οποία δεν φαίνεται σχεδόν από τα χόρτα η ταμπέλα του νεκροταφείου, στην οποία αναγράφεται «Karmi Bronze Age Cemetery» στα αγγλικά και στα τουρκικά. Στο κοιμητήριο ανεβρέθηκε η μορφή της θεάς της γονιμότητας, που θεωρείται η αρχαιότερη ανθρώπινη μορφή στο νησί, καθώς και αγγεία του μινωικού πολιτισμού, αναφέρει η εφημερίδα και δημοσιεύει ανάρτηση της εκπαιδευτικού και ιστορικού Ογιά Κουτσάλ με φωτογραφίες και διαμαρτυρία για το θέμα.

Εξάλλου, η «Diyalog» (14/06/2021) γράφει ότι «στην τύχη τους» αφέθηκαν το αρχαίο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και τα ιστορικά του μνημεία. «Ενώ από τη μια διεξάγονται συζητήσεις για τις σημαίες που τοποθετήθηκαν πάνω σε ιστορικά μνημεία στην βόρεια Κύπρο, από την άλλη θλίβει τους πάντες το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του το αρχαίο λιμάνι της Κερύνειας», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι άρχισε να καταρρέει ένα μέρος από τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα διαμερίσματα που βρίσκονται στο αρχαίο λιμάνι.