Παραπολιτικά

Γυναίκα Πρόεδρος μετά από 61 χρόνια

Όταν είχαμε δει ξαφνικά, στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κινείται με άνεση ανάμεσα στους ηγέτες μια χαμογελαστή νεαρούλα, διερωτηθήκαμε ποια ήταν αυτή. Πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο για την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, η οποία σε ηλικία 34 ετών έγινε η νεαρότερη Πρωθυπουργός της χώρας. Τώρα αποκτήσαμε κι εμείς όχι μόνο τη νεαρότερη, αλλά και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Αννίτα Δημητρίου. Σημειολογικά αναφέρουμε ότι η κ. Δημητρίου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1985 και η Φινλανδή Πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 1985. Τώρα θα με ρωτήσετε αν γίναμε ξαφνικά Φινλανδία, όπου στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, επικεφαλής είναι γυναίκες. Όχι, φυσικά. Κάναμε, όμως, ένα σημαντικό βήμα για να σπάσουμε στεγανά και να δούμε περισσότερες γυναίκες να αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά. Αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους στη σύγχρονη σκέψη, εμπιστευόμενοι νέους και άφθαρτους ανθρώπους και εγκαταλείποντας παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές, που μας ταλανίζουν από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θερμά συγχαρητήρια στην Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της. Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων στη Βουλή υποσχέθηκαν να σταθούν δίπλα της, για να μπορέσει να εκπληρώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τα καθήκοντά της. Ο λαός αναμένει από τη νέα Πρόεδρο της Βουλής να ενεργεί συναινετικά και υπερκομματικά. Αυτό, άλλωστε, υποσχέθηκε και η ίδια. Η νέα Βουλή έχει ενώπιόν της πολύ σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δημόσια Υπηρεσία και τη Δικαιοσύνη, αλλά και το σχέδιο ανάκαμψης.

Συγχαρητήρια, βεβαίως, και στον Αβέρωφ, ο οποίος πρότεινε την Αννίτα και πέτυχε να την ανεβάσει στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέδειξε για μιαν ακόμη φορά πόσο μεγάλος παίκτης είναι στην πολιτική σκακιέρα. Όχι μόνο ανέδειξε τον ΔΗΣΥ πρώτο στις εκλογές της 30ής Μαΐου, αλλά εξασφάλισε για το κόμμα του και την προεδρία της Βουλής. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ