Παραπολιτικά

Χαλλούμι, σιεφταλιές, διαβατήρια!

Το τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου επιβεβαίωσε απλώς αυτό που όλοι πλέον γνωρίζαμε για το αμαρτωλό πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Το οποίο ξεκίνησε ως ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα βοηθούσε την κυπριακή οικονομία και κατέληξε σε ένα πρόγραμμα που εξυπηρετούσε την οικονομία των λίγων.

Μας εμπιστεύθηκαν τα ευρωπαϊκά διαβατήρια κι εμείς τα κάναμε προϊόν. Χαλλούμι, σιεφταλιές, διαβατήρια, το σήμα κατατεθέν της μικρής νήσου με τις μεγάλες κομπίνες.

Δόθηκαν πάνω από 6.500 «χρυσά» διαβατήρια και από αυτά ποσοστό 53% ήταν εκτός νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής. Το ΚΕΠ λειτουργούσε με κενά και ελλείψεις, χωρίς επαρκές νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, με αμέτρητες παρανομίες και χωρίς επαρκή έλεγχο. Δηλαδή ένα πρόγραμμα καθαρά... κυπριακό. This is Cyprus, είπαμε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρούσε σε εγκρίσεις πολιτογραφήσεων χωρίς να τις πολυψάχνει. Εκείνοι που έπρεπε να τις πολυψάχνουν, δεν το έκαναν, διότι νόμιζαν ότι έπρεπε να τις πολυψάχνουν κάποιοι άλλοι. Αυτοί οι άλλοι θεωρούσαν ότι τις είχαν πολυψάξει οι πρώτοι και στο τέλος κανένας δεν έμπαινε στον κόπο να τις πολυψάξει. Το μόνο το οποίο φρόντιζαν με αυστηρότητα να πολυψάχνουν ήταν τα... δισεκατομμύρια που εισέρρεαν, ώστε να μην ξεφύγει ούτε ένα σεντ.

Τώρα, σημασία έχει η αξιοποίηση του πορίσματος για να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν και να εκτεθούν όσοι ξεδιάντροπα πήραν μέρος στο όργιο. Πώς και πότε και αν θα γίνει αυτό, δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας και περιμένουμε να βγει φως από εκεί.

Ούτε και είναι βέβαιο αν θα ανακληθούν τελικά 85 πολιτογραφήσεις, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή. Ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό. Ανάμεσα στις άλλες 6.500 διαβατήρια που δόθηκαν, δεν μας εγγυάται κανένας ότι δεν θα βρεθούν και νέοι... Τζο Λόου και άλλοι απατεώνες, κυνηγημένοι από τις διεθνείς Αστυνομίες, οι οποίοι, ως Κύπριοι υπήκοοι, θα μας ξανακάνουν διεθνώς ρεζίλι. Να τους παρακολουθούμε κι αυτούς, πριν τους ανακαλύψει... ο Αλ Τζαζίρα!

ΜΠΟΞΕΡ