Αναλύσεις

ΛΟΑΤΙ: Συμμετέχετε πλήρως στην κοινωνία

Αυτόν το Μήνα Υπερηφάνειας, ελπίζω όλοι να διαθέσουν χρόνο για να θυμηθούν τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων της κοινωνίας των ΛΟΑΤΙ + στο παρελθόν και το παρόν, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα των τελευταίων έξι δεκαετιών

Ο Ιούνιος αναγνωρίζεται διεθνώς ως Μήνας Υπερηφάνειας των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφιφυλοφίλων, διεμφυλικών, κουήρ και μεσοφυλικών (ΛΟΑΤΙ +). Αυτός ο εορτασμός και πανηγυρισμός έχει τις ρίζες του στην αμερικανική ιστορία, αλλά τώρα είναι μια παγκόσμια προσπάθεια να γιορτάσουμε την απήχηση που έχουν οι ΛΟΑΤΙ + και τις πολλές συνεισφορές τους στον κόσμο μας. Σε όλους όσοι γιορτάζουν τα επιτεύγματα της κοινότητας ΛΟΑΤΙ + ή που τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες τόσων πολλών στην κοινότητά σας, σας εύχομαι έναν πολύ χαρούμενο Μήνα Υπερηφάνειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μαζί σας.

Όπως πολλές άλλες σημαντικές επέτειοι που γιορτάζουν την ελευθερία, ο Μήνας Υπερηφάνειας έχει τις ρίζες του σε μια εξέγερση. Στις 28 Ιουνίου 1969, άτομα ΛΟΑΤΙ + στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους για αρκετές μέρες, μετά από μια βίαιη επιδρομή της Αστυνομίας στο The Stonewall Inn στο Greenwich Village. Εκείνη την εποχή, η αμερικανική ιατρική κοινότητα θεωρούσε την ομοφυλοφιλία ως μια ψυχική διαταραχή, ενώ πολλοί πολιτειακοί και τοπικοί νόμοι εισήγαγαν διακρίσεις εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤΙ + και ποινικοποίησαν τις ερωτικές πράξεις ανάμεσα στο ίδιο φύλο. Οι διαδηλώσεις εκείνη τη νύχτα πυροδότησαν ένα κίνημα. Οι νόμοι και οι πολιτικές ανατράπηκαν και οι στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία και την ταυτότητα του φύλου άρχισαν να αλλάζουν σιγά-σιγά. Στα πενήντα δύο χρόνια από το Stonewall, η κοινότητα των ΛΟΑΤΙ + έχει πολεμήσει και έχει κερδίσει πολλές μάχες για αποδοχή, σεβασμό και θαυμασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο.

Φέτος, το θέμα για τον Μήνα Υπερηφάνειας είναι «Συμμετέχετε πλήρως στην κοινωνία». Οι ποικίλες εμπειρίες, οι προοπτικές και οι συνεισφορές κάνουν τους θεσμούς και τις κοινωνίες πιο ισχυρές. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται τι είναι διαφορετικό. Πολλά μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΙ + - στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κύπρο και σε όλον τον κόσμο - είναι αποκλεισμένα. Όπως συνέβη στη χώρα μου το 1969, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία και άλλες μορφές δίωξης, λόγω του ποιοι είναι και ποιους αγαπούν. Ένα τέτοιο στίγμα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και παραμένει κεντρικό στοιχείο της κοινής μας δέσμευσης για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια για όλους - «Συμμετέχετε πλήρως στην κοινωνία».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να ηγηθούν όχι με το παράδειγμα της δύναμης αλλά με τη δύναμη του παραδείγματός μας. Σεβόμαστε το δικαίωμα και την ευθύνη κάθε χώρας να διασφαλίζει ότι όλα τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται. Δεν είναι αμερικανική πολιτική να αναγκάζουμε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την ατζέντα μας. Είναι πολιτική μας να μην παραμένουμε σιωπηλοί έναντι των διακρίσεων και της καταπίεσης. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ατόμων ΛΟΑΤΙ + σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, σε όλες τις χώρες. Υποστηρίζουμε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως το ACCEPT εδώ στην Κύπρο, που εργάζονται για την ενδυνάμωση της κοινότητας ΛΟΑΤΙ + και για τη διασφάλιση της κατάλληλης επιβολής των νόμων που προστατεύουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες. Υψώνουμε περήφανα τη σημαία Υπερηφάνειας στην πρεσβεία μας εδώ στην Κύπρο και στις πρεσβείες μας σε όλον τον κόσμο και (όπου επιτρέπουν τα πρωτόκολλα COVID) πορευόμαστε μαζί με τοπικούς υποστηρικτές στις παρελάσεις Υπερηφάνειας.

Αυτόν το Μήνα Υπερηφάνειας, ελπίζω όλοι να διαθέσουν χρόνο για να θυμηθούν τους αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων της κοινωνίας των ΛΟΑΤΙ + στο παρελθόν και το παρόν, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα των τελευταίων έξι δεκαετιών και να αναλάβουμε τη δέσμευση να αξιοποιήσουμε αυτήν την επιτυχία. Όλοι πρέπει να ακούσουν το μήνυμα: «Συμμετέχετε πλήρως στην κοινωνία».

*Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 13/06/2021)