Παραπολιτικά

Φταίνε μόνον οι «επιτήδειοι»;

Ακόμη ένα πόρισμα για ένα πολύκροτο σκάνδαλο ολοκληρώθηκε και πήρε τον δρόμο της περαιτέρω διερεύνησης. Ο δρόμος, όπως σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν τον τόπο, δεν είναι ούτε εύκολος ούτε απλός. Φθάνει να θυμηθούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, ο δρόμος αυτός οδηγούσε στο «Κοιμητήριο Σκανδάλων», όπου αναπαύονται εδώ και χρόνια διάφορα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών (Χρηματιστήριο, τραγωδία στο Μαρί, πόρισμα Πική, Λαϊκή, Συνεργατισμός και άλλοι αείμνηστοι). Δεν λέμε ότι θα καταλήξει εκεί και το νέο πόρισμα, αλλά οι εμπειρίες του παρελθόντος μάς έχουν κάνει καχύποπτους και επιφυλακτικούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, προειδοποίησε όσους «επιτήδειους» εκμεταλλεύθηκαν τα κενά, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του προγράμματος, ότι «δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχα». Δεν ξέρω αν θα κοιμούνται ήσυχα ή όχι όλοι αυτοί. Ξέρω, όμως, ότι εδώ και καιρό κοιμούνται... τρισευτυχισμένα πάνω σε χρυσά μαξιλάρια παραγεμισμένα με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μάλλον και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχα, αφού μας κυνηγάει ακόμα για τα διαβατήρια η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας να μας πάρει στο Δικαστήριο, επειδή δεν συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις της.

Οι ψηφοφόροι, πάντως, στις εκλογές της 30ής Μαΐου, δεν έδειξαν και μεγάλη διάθεση να τιμωρήσουν παραδειγματικά την Κυβέρνηση για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων, πιστεύοντας, προφανώς, ότι όλα τα κόμματα είχαν ανάμειξη στον χιλλέν.

Όσο για τις πολιτικές ευθύνες, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει αυτές «που αναλογούν στην παρούσα Κυβέρνηση». Εντάξει, αλλά σε σχέση με τον τεράστιο αριθμό των διαβατηρίων που ενέκρινε η παρούσα Κυβέρνηση, της αναλογούν τα 99% των πολιτικών ευθυνών. Θα τις αναλάβει όλες; Και με ποιον τρόπο θα τις αναλάβει; Ρίχνοντας την κύρια ευθύνη στους «επιτήδειους»; Η πρόβλεψή μας είναι ότι ναι, οι πολιτικές ευθύνες θα αναληφθούν από τον Πρόεδρο και στη συνέχεια θα... αναληφθούν εις τους ουρανούς και δεν θα τις ξαναδούμε!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ