Παραπολιτικά

Το Λευκόνοικο, τα drones και ο Ασίλ Ναδίρ

«Στην Κύπρο, οι Τούρκοι, εκτός από τη ναυτική βάση που ετοιμάζουν στην περιοχή Τρικώμου, στην οποία εδώ και καιρό αναφερόμαστε, έστησαν ήδη Βάση drones στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και προχωρούν σε νέες στρατηγικές κινήσεις, που έχουν σχέση με τη στρατιωτική τεχνολογία και την πολεμική τους βιομηχανία…» (Δρ Γ. Χαραλαμπίδης, «Σημερινή», 6.6.2021).

Εδώ υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο θέμα του κατεχόμενου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο. Τον Απρίλιο του 2016, ο καταδικασθείς από βρετανικό δικαστήριο για κλεψιές £29 εκατομμυρίων, Ασίλ Ναδίρ, αφού έκανε τα πέντε από τα δέκα χρόνια ποινής του σε βρετανική φυλακή στο Λονδίνο, εκδόθηκε στην Τουρκία για το υπόλοιπο της ποινής του. Όμως, εντός 48 ωρών βρέθηκε στα κατεχόμενα!

Τότε, η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, στις 14.9.2016, κυκλοφόρησε με τίτλο«Nadir back in business with Lefkoniko airport contract» («Ο Ναδίρ επανέρχεται με συμβόλαιο για το αεροδρόμιο Λευκονοίκου»). Έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τον τουρκικό Τύπο, ότι η διαχείριση του στρατιωτικού αεροδρομίου Λευκονοίκου είχε δοθεί στον 75χρονο τότε Ασίλ Ναδίρ. Το οποίο στόχευε να μετατρέψει σε κέντρο εισαγωγών-εξαγωγών. Και ότι ο Ναδίρ είχε ζητήσει τη διαχείριση του αεροδρομίου από το 2010, αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε επενδύσεις λόγω της καταδίκης του.

Με τη συμφωνία «ο Ναδίρ θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει αγαθά από και προς το αεροδρόμιο για 20 χρόνια, όμως όχι επιβάτες», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Μήπως μπορεί κάποιος αξιωματούχος στην κυπριακή Κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι γίνεται σήμερα με εκείνη τη συμφωνία και αν όντως το κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου βρίσκεται στα χέρια το Ναδίρ; Αν ναι, ποίος ο ρόλος και η σχέση του με τον τουρκικό στρατό και τα drones στα κατεχόμενα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού;

*Κεντρική φωτογραφία: Φωτογραφία του Ασίλ Ναδίρ με τον Σερντάρ Ντενκτάς στο δημοσίευμα της “Cyprus Mail”.

https://cyprus-mail.com/2016/09/14/nadir-back-business-lefkoniko-airport-contract/