Τι μισθός περιμένει τους 56 που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή

Ποιός ο μισθός του Προέδρου της Βουλής. Αλαλούμ με τα επιδόματα των Βουλευτών.

Η εκλογική επιτυχία για τους 56 αντιπροσώπους που επέλεξε το εκλογικό σώμα να στείλει στη Βουλή, εκτός από τη χαρά της επιτυχίας, τους εξασφαλίζει και έναν πολύ καλό μισθό. 

Οι απολαβές των Κύπριων Βουλευτών μετά από αποκοπές, εισφορές, επιδόματα κλπ, κυμαίνονται στα 4.800 ευρώ (καθαρά) μηνιαίως. Σημειώνεται ότι η βουλευτική αποζημίωση διαφέρει από κόμμα σε κόμμα, λόγω των αποκοπών για τις κομματικές εισφορές. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο «Ολικός μηνιαίος μισθός με επιδόματα» των Βουλευτών, ανέρχεται στις 6.640 ευρώ. Στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνονται:

-Βασικός μισθός: 3.644 ευρώ

-Επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών 1.025 ευρώ

(Το επίδομα «γραμματειακών υπηρεσιών» δίδεται στους Βουλευτές προκειμένου να πληρώνουν το γραμματειακό προσωπικό τους. Ωστόσο με την θέσπιση του «κοινοβουλευτικού συνεργάτη» οι οποίοι πληρώνονται ξεχωριστά από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το επίδομα «γραμματειακών υπηρεσιών» το οποίο σημειώνεται ότι είναι συντάξιμο, προστίθεται στη βουλευτική αποζημίωση).

-Επίδομα παραστάσεως  1.708 ευρώ

-Τιμαριθμικό επίδομα 261 ευρώ

Μια σειρά από αποκοπές και φορολογικές εισφορές, όπως ο Φόρος Εισοδήματος, η εισφορά στο ΓΕΣΥ, η κομματική εισφορά (που διαφέρει από κόμμα σε κόμμα) κ.α., ρίχνουν τη Βουλευτική αποζημίωση στις 4,153 ευρώ, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ωστόσο στις 4,153 ευρώ, προστίθεται και το επίδομα των 580 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα, το οποίο κατατίθεται από το λογιστήριο της Βουλής απ’ ευθείας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω επίδομα, είναι ίδιου ύψους για όλους τους Βουλευτές, ανεξαρτήτως σε ποια επαρχία διαμένουν. Ως εκ τούτου, οι μηνιαίες απολαβές των Βουλευτών κυμαίνονται γύρω στις 4.800 ευρώ.

Ο μισθός του Προέδρου της Βουλής 

Ο μισθός του προέδρου της Βουλής, είναι σημαντικά πιο ψηλός από αυτόν των Βουλευτών. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Σώματος,  λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό €5.852 (€10.296 ακαθάριστος μαζί με επιδόματα). 

Αλαλούμ με την αποζημίωση και τα επιδόματα.

Πάντως θέμα που απασχολεί διαχρονικά τους ιθύνοντες αποτελεί ο «εξορθολογισμός» της βουλευτικής αποζημίωσης. Οι όποιες συζητήσεις έγιναν κατά καιρούς,  μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Προεδρείου της Βουλής, αφορούσαν τη συγχώνευση των διαφόρων επιδομάτων σε έναν ενιαίο «μισθό». Στόχος ήταν να απαλειφθούν οι παραδοξότητες που σχετίζονται με επιδόματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στον λόγο για τον οποίο καταβάλλονται (όπως το «επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών» επί παραδείγματι) αλλά, είναι ένας «πλάγιος» τρόπος για να αυξάνεται η το τελικό ποσό της Βουλευτικής αποζημίωσης.

Αναμένεται ότι η στη νέα Βουλευτική περίοδο θα διευθετηθεί το όλο ζήτημα το οποίο σημειώνεται πως «σκόνταψε» το προηγούμενο διάστημα στα διάφορα προβλήματα που κλήθηκε εκτάκτως το οικονομικό επιτελείο και ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και λόγω πανδημίας.

Από τους «μετρίως» αμειβόμενους οι Κύπριοι Βουλευτές συγκριτικά με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κλίμακα των αμοιβών των Βουλευτών σε κοινοβούλια Ευρωπαϊκών Κρατών, η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο.

Συγκεκριμένα στην σχετική κλίμακα τα πρωτεία κατέχει η Ιταλία με τους Βουλευτές της να αμείβονται με 125.220 ευρώ ετησίως. Ακολουθούν οι Γερμανοί Βουλευτές με 111. 926 ευρώ ετησίως ενώ την Τρίτη θέση κατέχουν οι Αυστριακοί Βουλευτές με τις ετήσιες τους απολαβές να φτάνουν τις 104.235 ευρώ.  Σημειώνεται ότι οι Βουλευτές του Ελλαδικού Κοινοβουλίου ανήκουν στο «μπλοκ» των αμειβόμενων με αποζημιώσεις άνω των 60.000 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα οι απολαβές των Ελλαδιτών Βουλευτών  φτάνουν τις €61.620 ετησίως.

Στις κάτω θέσεις της σχετικής κλίμακας βρίσκεται η Ρουμανία €14.377, ενώ ακολουθεί η Μάλτα €21.685 και η Σλοβακία €23.532.

Τέλος, στο ίδιο περίπου επίπεδο με τις αμοιβές των Κυπρίων βουλευτών που σε ετήσια βάση φτάνουν τις 43.722 ευρώ, είναι αυτές των Πορτογάλων και των Σλοβένων που φτάνουν τις €43.492 και €43.935 αντίστοιχα.

(δημοσιεύθηκε στο «Economy Today»)