Αναλύσεις

Βαρύ χτύπημα για την εικόνα της Κυβέρνησης

Όλα τα κόμματα αρνήθηκαν την εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη για Κυβέρνηση… συνενοχής, ενώ καθοριστικό ήταν το κτύπημα που δέχθηκε από την παραιτηθείσα Υπουργό, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία έφυγε πυροβολώντας, καταγγέλλοντας ότι η Κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα διαφθοράς

Βαρύ χτύπημα δέχθηκε η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασχηματισμό και βελτίωση της εικόνας του ιδίου και της διακυβέρνησής του, που κατηγορούνται για αναξιοπιστία και διαφθορά. Όλα τα κόμματα αρνήθηκαν την εισήγηση του Νίκου Αναστασιάδη για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Ουσιαστικά αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνενοχής, ενώ καθοριστικό ήταν το κτύπημα που δέχθηκε από την παραιτηθείσα Υπουργό, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία έφυγε πυροβολώντας, καταγγέλλοντας ότι η Κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα διαφθοράς!

Όπως καταγγέλλει, μάλιστα, η Έμιλυ Γιολίτη, «υπέστην κόστος, και βαρύ μάλιστα, με την αποδοχή συμμετοχής μου σε μια Κυβέρνηση, η οποία γνωρίζετε καλά πως δεν έχαιρε των καλύτερων εντυπώσεων από την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας».

Κάθε άλλο παρά ειλικρινής αποδεικνύεται ότι ήταν ο, κατά τα άλλα, συναινετικός λόγος του Νίκου Αναστασιάδη το βράδυ της 30ής Μαΐου, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. «Η επομένη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας (…) Ήδη έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, ώστε να αναζητήσουμε από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας».

Εντούτοις, αμέσως μετά ακολούθησαν παρασκηνιακά παιχνίδια, που καθόριζαν, βέβαια, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες για την ανάδειξη του νέου Πρόεδρου της Βουλής, ενώ μέχρι και σήμερα διεξάγεται μέσα σε αυτό το κλίμα της αποκαλούμενης… συναίνεσης άγριο παρασκήνιο μέχρι και για τις Προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η αναμενόμενη άγονη ρητορική για τις δήθεν προσπάθειες δημιουργίας Κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Διεφάνη, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι πρόθεση του Προέδρου δεν ήταν ο σχηματισμός μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης με το αίσθημα ευθύνης έναντι της πατρίδας, αλλά ο… σχηματισμός συνθηκών περαιτέρω αποδυνάμωσης του αντιπολιτευτικού χώρου μπροστά στην απειλή της απομόνωσης του κυβερνώντος κόμματος. Ένας χώρος, βέβαια, που μια χαρά τα καταφέρνει και μόνος του να αποδυναμώνεται, με την έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης και χαμένος, επίσης, στις μικροκομματικές σκοπιμότητες, επιτρέποντας έτσι στην Κυβέρνηση να αυθαιρετεί έναντι των πολιτών και, ακόμη χειρότερα, έναντι της πατρίδας. Επομένως και όλοι μαζί θα είχαν δυσκολίες να δημιουργήσουν μία Κυβέρνηση με εικόνα καθαρότητας και αξιοπιστίας!

Εν πάση περιπτώσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνεται τώρα να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό που θα αλλάξει επικοινωνιακά αυτήν την κάκιστη εικόνα της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της «Σ», η προσπάθειά του παρουσιάζει δυστοκία, αφού δεν μπορεί να βρει ισχυρές, έντιμες και ανεξάρτητες, κατά γενικήν ομολογίαν, προσωπικότητες, καθότι τέτοιες προσωπικότητες δεν αποδέχονται να εμπλακούν στον πολιτικό χώρος της δυσοσμίας, των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων.

Ονοματολογία και σενάρια

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την αναχώρησή του για Βρυξέλλες, να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης, με την τελετή ανακήρυξης να τοποθετείται αμέσως μετά την επιστροφή του.

Συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσέγγιση του τέως Προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου, ο οποίος επέδειξε προθυμία ν’ αναλάβει, υπό προϋποθέσεις.

Σημαντική θεωρείται για την έκβαση η στάση του ΑΚΕΛ, καθώς ο Πρόεδρος μπορεί να θέλει μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, δεν θέλει, όμως, να οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση το πολιτικό τοπίο.

Ωστόσο, ακούστηκε ως εναλλακτική και το όνομα του Σταύρου Μαλά, καθώς θεωρείται πρόσωπο ανοιχτών οριζόντων.

Η θέση τόσο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου -όσο και του αναπληρωτή- φαίνεται να αδειάζει.

Κύκλοι του Προεδρικού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο θετικής απάντησης του Κυριάκου Κούσιου στην περίπτωση πρότασης για μετακίνησή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο πρόσφατος θόρυβος με την παραίτηση Γιολίτη, φαίνεται να τον οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.

Η συμμετοχή γυναικών παραμένει προτεραιότητα, χωρίς όμως να προσεγγίζεται, πλέον, καταναγκαστικά.

Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόματα της Ξένιας Κωνσταντίνου, η οποία είχε πολύ καλή παρουσία στις εκλογές, και της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, η οποία επίσης θεωρείται ικανό στέλεχος.

Παράλληλα ο Πρόεδρος έκανε σκέψεις για απομάκρυνση του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, όμως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.