Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ

Η κρίση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων απασχόλησε και πάλι τελευταία τον κόσμο. Για αρκετές μέρες κόλαση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επέφερε πολλούς νεκρούς και καταστροφές, αλλά επίσης και πολιτικούς τριγμούς στον Ισραήλ. Μετά την ανακωχή η θέση του κ. Νετανιάχου άρχισε να σείεται. Δώδεκα χρόνια εξουσίας φαινόταν να επηρέασαν την κατάσταση. Επίσης, ως γνωστόν, ο κ. Νετανιάχου κατηγορείται για αδικήματα διαφθοράς, καθώς και μέλη της οικογένειάς του. Ενώ επιστεύετο ότι η κρίση θα ωφελούσε τον κ. Νετανιάχου, φαίνεται ότι τον έβλαψε.

Ποιο είναι το επακόλουθο σχήμα; Ασφαλώς όχι κάτι πιο απλό ή εύκολο να διαχειριστεί κάποιος. Πράγματι φαίνεται ότι για να διαδεχθούν τον Νετανιάχου εχρειάσθη ένας συνασπισμός οκτώ κομμάτων με αρχιτέκτονα τον κ. Lapid, αρχηγό του Yesh Atid κόμματος, και στον οποίο συνασπισμό ανήκουν κόμματα διαφόρων αποχρώσεων. Η συμφωνία είναι να αναλάβει ως πρωθυπουργός ο κ. Bennett του Yamina κόμματος και το 2023 να τον διαδεχθεί ο κ. Lapid. Ο κ. Bennett, που ήταν από τους βοηθούς του κ. Νετανιάχου, είναι επίσης της δεξιάς, όπως ο πρώην αρχηγός του και πολύ πιο νέος από αυτόν.

Εάν αυτή η εξέλιξη με πρωθυπουργό τον κ. Bennett πραγματοποιηθεί, τότε ο νέος αρχηγός θα έχει πρώτα να επιβληθεί στον συνασπισμό του, που αποτελείται από κόμματα που εκτείνονται από την αριστερά στη δεξιά και μετά επίσης να αντιμετωπίσει τη δύσκολη εξωτερική κατάσταση. Παρόλο ότι ο κ. Bennett είναι ίσως της άκρας δεξιάς, εντούτοις οι συνέταιροί του δεν θα τον αφήσουν να ακολουθήσει ακραία πολιτική. Και ας μην ξεχνούμε τον κεντρώο κ. Lapid, ο οποίος αναμένει να πάρει την εξουσία το 2023.

Όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του κ. Biden, η νέα ομάδα θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί τον Αμερικανό πρόεδρο και επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ισχυρή αμερικανο-εβραικήν κοινότητα. Θα προσπαθήσουν επίσης να προσεγγίσουν τους Δημοκρατικούς και να διατηρήσουν τις φιλικές σχέσεις που είχε ο κ. Νετανιάχου με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σχετικά με τις σχέσεις της νέας ηγεσίας με τους Παλαιστινίους η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη, καθ’ ότι, όπως ελέχθη πιο πάνω, τα οκτώ κόμματα του συνασπισμού έχουν διάφορες απόψεις.

Σχετικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν η νέα ηγεσία φαίνεται να προσπαθεί να ακολουθήσει τις αμερικανικές πρωτοβουλίες.

Οτιδήποτε και αν γίνει και αν ο συνασπισμός παραμείνει ως έχει, ο κ. Biden θα έχει ένα πιο εύκολο έργο συνεννόησης με τη νέα Ισραηλινή ηγεσία. Ο χρόνος θα δείξει τα υπόλοιπα, καθώς βέβαια και ο κ. Νετανιάχου.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων