Έγκλημα

Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά: Η απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα

Ο 33χρονος σύζυγος της άτυχης Καρολάιν, μετά από 37 ημέρες κι αφού ο κλοιός στένεψε γύρω του με τα νέα στοιχεία να τον ενοχοποιούν, έσπασε τελικά και ομολόγησε το ειδεχθές έγκλημα

Με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο έπεσε η αυλαία των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, που είχε θύμα την 20χρονη Καρολάιν. Καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της άτυχης μητέρας ενός 11μηνου κοριτσιού, είναι ο σύζυγός της. Ο 33χρονος πιλότος, μετά από 37 μέρες κι αφού ο κλοιός στένεψε γύρω του με τα νέα στοιχεία να τον ενοχοποιούν, έσπασε τελικά και ομολόγησε το ειδεχθές έγκλημα.

Το σενάριο του πιλότου

Το σενάριο που επιχείρησε αρχικά να «πουλήσει» στην Αστυνομία αλλά και στην κοινή γνώμη έμπαζε από την πρώτη στιγμή. Τα κενά και τα ερωτήματα ήταν αμέτρητα.

Όλα ξεκίνησαν την 11η Μαΐου 2021, όταν στις 6.30 το πρωί η Αστυνομία δέχθηκε το τηλεφώνημα του πιλότου και μέλη της Δύναμης οδηγήθηκαν στη μεζονέτα του ζεύγους στην οδό Παναγούλη 10, στα Γλυκά Νερά. Οι αστυνομικοί που πρώτοι έσπευσαν στη σκηνή του εγκλήματος αντίκρισαν πρώτα τον σκύλο της οικογένειας νεκρό να κρέμεται από την κουπαστή της σκάλας. Ακολούθως οδηγήθηκαν στον τρίτο όροφο της οικίας, και συγκεκριμένα στη σοφίτα, όπου αντίκρισαν την 20χρονη να κείτεται μπρούμυτα και δεμένη πισθάγκωνα στο κρεβάτι του ζευγαριού με την 11 μηνών κορούλα της να βρίσκεται δίπλα της και να ακουμπά στη μέση της. Αμέσως κατάλαβαν πως η γυναίκα ήταν νεκρή. Δίπλα στο κρεβάτι βρέθηκε επίσης δεμένος σε εμβρυακή στάση ο 33χρονος πιλότος. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με σπάγκο και το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με μονωτική ταινία. Οι αστυνομικοί άμεσα έσπευσαν να τον ελευθερώσουν από τα δεσμά του, καθώς τους ζήτησε βοήθεια. Τότε τον ενημέρωσαν για την τραγική κατάληξη της συζύγου του. Ένας μέλος της Αστυνομίας πήρε το βρέφος στην αγκαλιά του και το απομάκρυνε από τη σκηνή του εγκλήματος.

Αμέσως άρχισαν οι έρευνες της Αστυνομίας στην οικία. Ο πιλότος, που ήταν και ο μόνος ενήλικας μάρτυρας του γεγονότος, προέβαλε τον ισχυρισμό πως γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα μπήκαν τρεις ληστές στο σπίτι από το παράθυρο στο ισόγειο, σκότωσαν τον σκύλο της οικογένειας και ακολούθως απείλησαν με όπλα το ζευγάρι ζητώντας χρήματα. Έδεσαν το ζεύγος και, παρόλο που ο πιλότος τούς είχε πει πού θα βρουν χρήματα -σε ένα κουτί επιτραπέζιου παιχνιδιού- πριν φύγουν σκότωσαν την άτυχη γυναίκα και εγκατέλειψαν τη σκηνή. Φεύγοντας, όπως είπε ο πιλότος, αφαίρεσαν την ψηφιακή κάρτα μνήμης από την κάμερα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον 33χρονο, εκείνος κατάφερε να τηλεφωνήσει στο 100 με τη μύτη του, καθώς τα χέρια του ήταν δεμένα.

Τα μεγάλα κενά

- Το πρώτο γεγονός που έκανε εντύπωση στα μέλη της Αστυνομίας ήταν ότι το σπίτι δεν ήταν ακατάστατο, αφού διεφάνη ότι οι υποτιθέμενοι ληστές άνοιξαν μόνο το κουτί του επιτραπέζιου παιχνιδιού που είχε μέσα τα χρήματα και τίποτα άλλο.

- Το δεύτερο στοιχείο ήταν ότι από τις εξετάσεις δεν προέκυψε κανένα σημάδι των ληστών. Ούτε αποτύπωμα, ούτε DNA. Δεν υπήρχε, δηλαδή, ένδειξη ότι υπήρχαν και άλλα άτομα στο σπίτι πέραν του ζεύγους.

- Το τρίτο ερωτηματικό προέκυψε από τον τρόπο που οι ληστές έδρασαν και έδεσαν τον πιλότο και την Καρολάιν. Δεν είχαν μαζί τους μονωτική ταινία ή σχοινί και έδεσαν την 20χρονη με τα ρούχα της και τον πιλότο με σπάγκο και μονωτική ταινία που βρήκαν στο σπίτι.

- Επίσης εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πιλότος δεν είχε τόσο έντονα σημάδια που να καταδεικνύουν ότι ήταν δεμένος για αρκετή ώρα.

- Παράξενο θεωρήθηκε επίσης το γεγονός ότι οι δράστες άφησαν το κινητό τηλέφωνο του πιλότου κοντά του και ο ίδιος κατάφερε να καλέσει την Αστυνομία.

- Υποψίες κίνησε επίσης το γεγονός ότι οι ληστές αφαίρεσαν μόνο την κάρτα της κάμερας και δεν ξήλωσαν τον μηχανισμό.

- Επίσης, δεν υπήρχε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής που να δείχνει τον τρόπο διαφυγής των υποτιθέμενων δραστών.

- Τέλος, το μεγάλο γιατί αφορούσε στη δολοφονία της γυναίκας. Γιατί δεν την ακινητοποίησαν όπως έπραξαν με τον πιλότο και την έπνιξαν; Και γιατί οι γείτονες δεν άκουσαν το παραμικρό από το όλο συμβάν;

«Κέρδισε» τη συμπόνοια όλων

Ο 33χρονος πιλότος έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για το έγκλημα, μία μέρα μετά τη δολοφονία της γυναίκας του. Ψύχραιμος, χωρίς να κοιτάει τις κάμερες και τους δημοσιογράφους στα μάτια.

Παρακολουθούσε την πορεία των ερευνών από την πρώτη στιγμή. Ήταν δίπλα στους άντρες της Σήμανσης και εμφανιζόταν σίγουρος ότι οι προσπάθειες των Αρχών θα αποδώσουν. Στο πλευρό του εκείνες τις πρώτες μέρες, στάθηκε μια ολόκληρη χώρα. Τα πλάνα από την κηδεία της 20χρονης στην Αλόννησο, με τον ίδιο ντυμένο στα μαύρα να κρατάει σφικτά το αγγελούδι του, είναι αδύνατον να ξεχαστούν.

Ο ίδιος δήλωνε συντετριμμένος τόσο για το μίσος των δολοφόνων όσο και για το γεγονός πως η κορούλα του καταδικάστηκε να μεγαλώσει ορφανή.

Τα νέα στοιχεία και η ομολογία

Στο μεταξύ, οι μέρες περνούσαν και οι έρευνες της Αστυνομίας δεν επέφεραν αποτέλεσμα. Κάποιοι τότε έκαναν λόγο για το «τέλειο έγκλημα», το οποίο αποδείχθηκε τελικά πως δεν υπάρχει.

Η πρώτη φορά που επίσημα οι έρευνες έδειχναν να αλλάζουν ρότα, ήταν μετά την κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας του ζευγαριού. Εκείνη τη στιγμή η κοινή γνώμη υπέθεσε πως ίσως το ζευγάρι να είχε προβλήματα στη σχέση του και τα βλέμματα στράφηκαν στον πιλότο.

Τριάντα επτά μέρες μετά, στο 40ήμερο τρισάγιο της Καρολάιν έμελλε να γίνει η ανατροπή. Με ελικόπτερο μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στην Αλόννησο, όπου παρέλαβαν από το νεκροταφείο τον 33χρονο πιλότο, αφού τα νέα στοιχεία που προέκυψαν έχρηζαν περαιτέρω εξηγήσεων από τον ίδιο.

Τα νέα στοιχεία αφορούσαν τα εξής:

- Από το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου πιλότου προέκυπταν κινήσεις του – δραστηριότητα το χρονικό διάστημα που φέρεται να ήταν δεμένος από τους δράστες. Εμφανίζονταν… βήματα σε εφαρμογή αθλητικής δραστηριότητας.

- Επίσης, το… smart watch (έξυπνο ρολόι) της 20χρονης Καρολάιν, που ήταν συνδεδεμένο με εφαρμογές του κινητού της τηλεφώνου, ανέδειξε τους καρδιακούς παλμούς της, με την ώρα καταγραφής τους να μην ταιριάζουν χρονικά με την εκτιμώμενη ώρα θανάτου της, σύμφωνα με τις καταθέσεις του 33χρονου πιλότου. Ο παλμογράφος φαίνεται να… σταματά σε χρονικό σημείο νωρίτερα από τις μέχρι τώρα περιγραφές και εκτιμήσεις.

- Αντίστοιχη χρονική ανακολουθία προέκυψε και στον χρόνο αφαίρεσης της κάρτας μνήμης της κάμερας ασφαλείας εσωτερικά του σπιτιού. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε αρκετά νωρίτερα από το χρονικό διάστημα εισβολής και παραμονής των δραστών στην οικία του ζευγαριού.

- Παράλληλα, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυπταν κάποιες επικοινωνίες σε προγενέστερο και μεταγενέστερο χρόνο της εισβολής και δολοφονίας για τις οποίες χρειάζονται οι απαιτούμενες επεξηγήσεις. Είχαν αναδειχθεί κάποια γραπτά μηνύματα σε έντονο ύφος στο κινητό τηλέφωνο της Καρολάιν, τα οποία φέρεται να αντάλλασσε το ζευγάρι το μοιραίο βράδυ.

Ο πιλότος μεταφέρθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΓΑΔΑ. Εκεί κατέθετε για επτά ολόκληρες ώρες, μέχρι που έσπασε και ομολόγησε το έγκλημα. Όπως παραδέχθηκε την έπνιξε με το μαξιλάρι, αφού προηγήθηκε έντονος καβγάς μεταξύ τους.

Ο 33χρονος επικαλέστηκε ότι η πράξη του έγινε εν βρασμώ ψυχής, τις κακές σχέσεις που είχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη γυναίκα του και, όπως είπε, «δεν άντεχε άλλο τους καβγάδες και τις απειλές χωρισμού». Παραδέχθηκε επίσης πως μετά τη δολοφονία της συζύγου του σκότωσε τον σκύλο της, ώστε να φανεί πιο πειστικός στο σενάριο της ληστείας που ο ίδιος σκηνοθέτησε, ενώ δέθηκε μόνος του για να θεωρηθεί κι αυτός θύμα. Και όλα αυτά, όπως λέει, σκεπτόμενος πως η κορούλα του θα έμενε μόνη.

Την επόμενη ημέρα της ομολογίας του, ο πιλότος ψύχραιμος, με το κεφάλι ψηλά και αμίλητος, με λευκό αλεξίσφαρο και μάσκα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την εκτέλεση του εντάλματος σε βάρος του και ακολούθως μετήχθη ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε, κατά τα προβλεπόμενα, προθεσμία για να απολογηθεί για τα δύο κακουργήματα και τα δύο πλημμελήματα που τον βαρύνουν, την ερχόμενη Τρίτη. Στο μεταξύ, παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.