Τουρισμός

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν σώζει την κατάσταση

Αγωνία για τη φετινή πορεία της τουριστικής βιομηχανίας - Τεράστιο πλήγμα η αβεβαιότητα της τουριστικής εισροής

Δεύτερο καλοκαίρι αβεβαιότητας, ανησυχίας και αγωνίας για την επόμενη μέρα της τουριστικής βιομηχανίας. Η κατάσταση είναι οριακή και δεν πρόκειται να ανακάμψει αν δεν δοθεί το πράσινο φως από τις «σίγουρες» αγορές, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία και το Ισραήλ. Από την άλλη μεριά, οι Κύπριοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να κάνουν κρατήσεις εντός και εκτός Κύπρου, εκμεταλλευόμενοι από τη μια τις προσφορές που εντοπίζουν ακόμη και για Αύγουστο, και, από την άλλη, την καλή επιδημιολογική μας εικόνα. Ωστόσο, ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο το δυσαναπλήρωτο κενό που δημιουργεί η απουσία των ξένων τουριστών.

Οι πλείστοι εντός του Αυγούστου

Το θέμα των φετινών διακοπών φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους Κύπριους, οι οποίοι αναζητούν τις καλύτερες επιλογές στις καλύτερες τιμές. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις για τον Αύγουστο, ωστόσο «επικρατεί ακόμη μια ανησυχία εφόσον δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει η αγορά από τη Μεγάλη Βρετανία και έτσι συγκρατείται ο αριθμός των κρατήσεων».

Οι ξενοδοχειακές μονάδες δέχονται καθημερινά αρκετά τηλεφωνήματα από Κύπριους, όπως δήλωσε ο κ. Ρουσουνίδης, συμπεραίνοντας ότι η πλειοψηφία επιλέγει να κάνει διακοπές εντός φέτος. «Προχωρούν σε κρατήσεις αλλά όχι πάρα πολλοί, προς το παρόν ο κόσμος είναι σε στάση αναμονής ένεκα της πανδημίας και της αβεβαιότητας που υπάρχει. Ίσως να περιμένουν και την τελευταία στιγμή. Όμως, από τη ζήτηση που υπάρχει, μάλλον θα μείνει εντός και φέτος».

Τεράστιο το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που υπάρχει εξαιτίας της πανδημίας που ταλαιπωρεί κυρίως τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες, ο κ. Ρουσουνίδης έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα και δυσαναπλήρωτο κενό. «Οι Κύπριοι σαν τουριστική μερίδα δεν μπορούν να συγκριθούν με τον εξωτερικό τουρισμό. Ανέκαθεν ο εσωτερικός τουρισμός αγγίζει το 6-7% στην ολότητα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ένα υγιές τουριστικό μοντέλο πρέπει να έχει διψήφιο αριθμό εσωτερικού τουρισμού. Σε καμία όμως περίπτωση ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό που δημιουργείται ήδη».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι ξενοδόχοι και αυτό οφείλεται στην καλή επιδημιολογική εικόνα του νησιού. «Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε ως προορισμός. Απ’ εδώ και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης αναμένουμε να δούμε αν θα καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο πλέον, για το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων. Ένα ζήτημα που, αν προχωρήσει, θα δώσει ιδιαίτερες ανάσες στην Κύπρο. Αναμένουμε ακόμη να δούμε να σταθεροποιείται η κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ελπίζουμε να αρχίσει και από κει μια σημαντική τουριστική κίνηση».

Αναμένεται στήριξη του κράτους

Και φέτος προμηνύεται πολύ δύσκολη χρονιά, όπως παραδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που είχαν οι ξενοδόχοι από το κράτος, ενώ δεν έκρυψε το γεγονός ότι η στήριξη θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη λόγω των περιστάσεων. «Πράγματι η στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών ήταν σημαντική και καταλυτική. Αφενός συγκρατήθηκε η ανεργία λόγω των σχεδίων και αφετέρου βοηθήθηκαν οι μονάδες με χρηματικά ποσά, ώστε να καλυφθούν μερικά λειτουργικά και πάγια έξοδα που είχαν όλο αυτό το διάστημα που παρέμεναν κλειστές. Φυσικά το πλήγμα είναι τόσο μεγάλο, που απ’ ό,τι φαίνεται αυτήν τη στιγμή οι εξελίξεις κτύπησαν καμπανάκι στους δύο αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι επεξεργάζονται κάποια σχέδια για να στηριχθεί περαιτέρω η βιομηχανία, καθώς η κατάσταση κρίνεται πλέον οριακή».

Ευκαιρία για νέες αγορές

Η απώλεια τουριστικής εισροής από τις παραδοσιακές αγορές είναι τεράστια. Δεν παύει όμως η άσχημη κατάσταση να δημιουργεί κάποιες θετικές, θα έλεγε κανείς, προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες γέφυρες με άλλες χώρες. Στην παρούσα φάση υπάρχουν σημαντικές πτήσεις από χώρες εκτός των «κλασικών», όπως εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης. «Πράγματι το 60% των πτήσεων αυτήν τη στιγμή αφορούν περιοχές εκτός της Ελλάδας, Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας. Αφορούν Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, όπου παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον. Είναι χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τουρισμό διαχρονικά, αλλά σε πολύ μικρά νούμερα. Αυτήν τη στιγμή που μιλούμε, όμως, γίνονται προσπάθειες για να ενισχυθεί η τουριστική ζωή και από αγορές που μπορεί να θεωρηθούν καινούριες ή εκκολαπτόμενες».

Την ελπίδα για καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. «Ευελπιστώ ότι, αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να κάνουμε τη χρονιά φέτος καλύτερη από πέρσι. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος πλέον».

Καλύτερες οι τιμές από το 2019

Ευκαιρία να κάνουν διακοπές σε λογικές τιμές στην Κύπρο οι Κύπριοι, όπως τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν τα ξενοδοχεία για τον εσωτερικό τουρισμό. «Όπως και πέρσι έτσι φέτος μπορούν οι Κύπριοι να αρπάξουν την ευκαιρία και να δουν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές εδώ και να απολαύσουν ομορφιές και τόπους άγνωστους ακόμη για πολλούς. Φαίνεται πως πολλοί θα αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία, έτσι βλέπω αυτό το νούμερο του εσωτερικού τουρισμού να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας για τις τιμές, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές προσφορές από τα ξενοδοχεία ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κατά τους μήνες που δεν ισχύουν τα σχέδια επιχορηγημένων διακοπών. «Και φέτος οι ξενοδόχοι θα ακολουθήσουν την ίδια τιμολογιακή πολιτική για τον εσωτερικό τουρισμό, με ελκυστικές τιμές και πακέτα που συμφέρουν την οικογένεια. Ο τιμοκατάλογος του ΠΑΣΥΞΕ υπάρχει στην ιστοσελίδα μας για τους Κύπριους μόνο φυσικά». Κάνοντας μια σύγκριση με τις τιμές του 2019, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι φέτος οι τιμές είναι πιο χαμηλές από τότε.

Κύπριοι εντός και εκτός

Μπορεί οι πλείστοι να ενδιαφέρονται για ολιγοήμερες διακοπές σε ξενοδοχείο εντός, όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που έτρεξαν να «κλείσουν» αεροπορικά εισιτήρια ή κρουαζιέρες κυρίως για Ελλάδα. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, μίλησε στη «Σημερινή» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αγώνας σύντομα θα δικαιωθεί. «Το ενδιαφέρον του κόσμου για να κάνει διακοπές εκτός και να ξεφύγει απ’ όλο αυτό παραμένει αρκετά υψηλό. Ο προορισμός βέβαια που κερδίζει κατά κράτος είναι η Ελλάδα. Οι πλείστοι επιλέγουν ελληνικά νησιά ή διάφορες οργανωμένες εκδρομές στην Ελλάδα. Ελάχιστοι είναι οι πιο τολμηροί που κλείνουν διακοπές στην Ευρώπη».

Το παράδοξο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κελεπέσιης, είναι ότι οι χώρες που πλήγηκαν περισσότερο, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, είναι αυτές που «ελκύουν» περισσότερο τους Κύπριους τουρίστες - απ’ όσους θα βγουν στην Ευρώπη. «Υπάρχουν πτήσεις και πακέτα διακοπών για Σερβία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, όπου η εικόνα τους είναι σαφέστατα καλύτερη, αλλά δεν προσελκύουν το κοινό».

Ελκυστικές και οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις τιμές του 2019. Ο κόσμος πάντως δείχνει την προτίμησή του σε ένα ταξίδι εκτός, εφόσον πολλά από τα πακέτα ειδικά για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου έχουν ήδη εξαντληθεί. «Είναι αρκετές οι κρατήσεις και, όπως είναι φυσικό, κάποιες εκδρομές έχουν ήδη κλείσει. Κρατήσεις υπάρχουν και για Ιούλιο ακόμη και για Σεπτέμβριο».

Πέρα από τις ναυλωμένες πτήσεις για Ελλάδα, που γεμίζουν καθημερινά, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις κρουαζιέρες. Ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι το προϊόν έχει αναβαθμιστεί και ο κόσμος επιλέγει τις κρουαζιέρες. «Οι εταιρείες έχουν εφοδιαστεί με υπερσύγχρονο στόλο και οι τιμές παραμένουν πολύ καλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια 8ήμερη κρουαζιέρα μπορεί να κοστίζει 800 ευρώ με φουλ διατροφή, δραστηριότητες κ.λπ. Δηλαδή 100 ευρώ την ημέρα, θεωρείται πολύ καλή προσφορά».

Στόχος για φέτος, σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόεδρο, είναι να πάει η χρονιά πολύ καλύτερα από πέρσι. Ένας στόχος που φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί. «Σίγουρα πολύ καλύτερα από πέρσι. Να φανταστείτε ότι πέρσι κάναμε το 15% απ’ ό,τι πετύχαμε το 2019. Φέτος φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 40%». Όσο για το αν θα μείνουν διαθέσιμα πακέτα για τον Αύγουστο, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι ο κόσμος προλαβαίνει να κλείσει, αλλά μέχρι το τέλος Ιουνίου ενδέχεται να κλείσουν αρκετές αναχωρήσεις του Αυγούστου.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ

Συγκρίνοντας τους καταλόγους των τελευταίων ετών, των μελών του ΠΑΣΥΞΕ που προσφέρουν ειδικές τιμές για εσωτερικό τουρισμό μέχρι και τον Οκτώβριο, διαπιστώνει κανείς ότι πράγματι οι τιμές είναι πιο χαμηλές από το 2019. Μάλιστα σε μιαν απευθείας επικοινωνία με τα ξενοδοχεία, μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή, αναλόγως διαθεσιμότητας πάντα.

2019

Λευκωσία: Δωμάτια από 84 ευρώ

Λεμεσός: Δωμάτια από 50 ευρώ

Λάρνακα: Δωμάτια από 80 ευρώ

Αμμόχωστος: Δωμάτια από 72 ευρώ

Πάφος: Δωμάτια από 50 ευρώ

Τρόοδος: Δωμάτια από 32 ευρώ

2020

Λευκωσία: Δωμάτια από 65 ευρώ

Λεμεσός: Δωμάτια από 41 ευρώ

Λάρνακα: Δωμάτια από 52 ευρώ

Αμμόχωστος: Δωμάτια από 60 ευρώ

Πάφος: Δωμάτια από 45 ευρώ

Τρόοδος: Δωμάτια από 25 ευρώ

2021

Λευκωσία: Δωμάτια από 60 ευρώ

Λεμεσός: Δωμάτια από 41 ευρώ

Λάρνακα: Δωμάτια από 52 ευρώ

Αμμόχωστος: Δωμάτια από 63 ευρώ

Πάφος: Δωμάτια από 49 ευρώ

Τρόοδος: Δωμάτια από 26 ευρώ