Αναλύσεις

Οι πιθανές χαλαρώσεις μετά την… ανοσία

Τα παραδείγματα άλλων χωρών και τα σενάρια για τις χαλαρώσεις που θα επέλθουν στα περιοριστικά μέτρα αφού πετύχουμε τον στόχο του εμβολιασμού του 65% του πληθυσμού της Κύπρου

Μέρα με τη μέρα η χώρα μας φτάνει όλο και πιο κοντά στον στόχο του εμβολιασμού του 65% του πληθυσμού με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ημερομηνίας 16 Ιουνίου, που μιλούσαν για ποσοστό ύψους 61,8% που έλαβε την πρώτη δόση και 42,9% που έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι ο στόχος που τέθηκε αρχικά από το Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, ίσως επιτευχθεί πιο νωρίς. Η αυξανόμενη πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αφού τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά παραμένουν σε διψήφιους αριθμούς και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται γύρω στο 0,20%, ενώ αρκετά έχουν μειωθεί και οι νοσηλείες των ασθενών με Covid-19. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους επιδημιολόγους να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που -προς το παρόν- αναμένεται πως θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.

«Δεν σταματάμε στο 65%»

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 65% μέχρι το τέλος Ιουνίου, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί καθώς έχουμε ακόμα ένα 10ήμερο μπροστά μας. Από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι οι εμβολιασμοί με την 1η δόση ξεπέρασαν το 60% και με τη δεύτερη το 40%, επομένως είναι εφικτό να φτάσουμε τον στόχο και αν είναι δυνατό να τον ξεπεράσουμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Καραγιάννης συνέχισε λέγοντας πως το ιδανικό θα ήταν να φτάσουμε ακόμα και το 80% μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να έχουμε στήσει ένα καλύτερο και ανθεκτικότερο τείχος ανοσίας. Υπενθύμισε πως από την Παρασκευή άνοιξε η πύλη για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι να εξαντληθούν τα διαθέσιμα ραντεβού, οπότε, όπως τόνισε, «δεν σταματάμε στο 65%». «Είναι σημαντικό να συνεχίσει ο κόσμος να εμβολιάζεται. Όσο περισσότεροι εμβολιασμένοι τόσο το καλύτερο», είπε.

Πότε βγάζουμε τη μάσκα

Όσον αφορά τις επόμενες χαλαρώσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ όταν και εφόσον πετύχουμε τον στόχο της ανοσίας, με εμβολιασμένο το 65% του πληθυσμού, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως θα μπορούσε αρχικά να αρθεί το μέτρο για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκτός, βέβαια, των χώρων όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Δεν είμαστε σε θέση ακόμη, όπως είπε, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, καθώς είτε το θέλουμε είτε όχι, ο ιός παραμένει στην κοινότητα. Έχουμε κολλήσει σε αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων άνω των 50, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που μειώνονται τα κρούσματα, επειδή λαμβάνονται πιο λίγα δείγματα για εξετάσεις.

Οπότε, πρόσθεσε, θα μπορούσαμε να πούμε πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό, αφού ήδη έχουμε αρκετές δραστηριότητες που επαναλειτούργησαν φέτος, ενώ πέρσι παρέμεναν κλειστές, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και το ανώτατο όριο στις συναθροίσεις σε διάφορα μέρη.

Περαιτέρω, ερωτηθείς για το πότε αναμένονται οι επόμενες χαλαρώσεις, όπως η άρση του μέτρου για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι επί του παρόντος οι σχεδιασμοί γίνονται για την 1η Ιουλίου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια των χαλαρώσεων στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής, όπως είπε, παρακολουθούν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και όταν τους ζητηθεί από την Κυβέρνηση θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Τα παραδείγματα άλλων χωρών

Πάντως, οι Ισραηλινοί από την περασμένη Τρίτη πέταξαν τις μάσκες ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως στις επιχειρήσεις, τα σχολεία κ.α. Υποχρεωτικές παραμένουν μόνο για ανεμβολίαστους ασθενείς και εργαζομένους στα νοσοκομεία, για τους επιβάτες των αεροπλάνων και όσους βρίσκονται καθ’ οδόν για αποκλεισμό σε καραντίνα. Άλλωστε, το 55% των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως και τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφεται σε ημερήσια βάση το πολύ ένας θάνατος από Covid-19, ενώ τα ημερήσια κρούσματα βρίσκονται επίσης σε πτωτική πορεία.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να επέλθει από την 1η Ιουλίου στην Αυστρία, όπου ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα, καταργείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 και προβλέπεται μόνον η απλή μάσκα στις λίγες πλέον περιπτώσεις που θα είναι υποχρεωτική, ενώ για τις μεγάλες εκδηλώσεις θα ισχύει μόνον το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης από τη νόσο ή πρόσφατου τεστ και δεν θα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

Στη Γαλλία από τις 20 Ιουνίου 2021 τίθεται τέλος στη νυχτερινή απαγόρευση, ενώ πολύ σύντομα -όπως εξαγγέλθηκε- θα καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στο Γιβραλτάρ, που έγινε η πρώτη περιοχή με ανοσία στον κορωνοϊό, εδώ και καιρό, από τις 6 Απριλίου πέταξαν τις μάσκες παντού σε εξωτερικούς χώρους και οι πολίτες επέστρεψαν σχεδόν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με την κυβέρνηση όμως να παραμένει σε εγρήγορση.

Τέλος, η υποχρέωση να φοράει κανείς συνεχώς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να χαλαρώσει από την 1η Ιουλίου και στη Μάλτα, τη μικρότερη χώρα της ΕΕ που κατάφερε να πετύχει συλλογική ανοσία.