Παιδεία

Περίοδος αιχμής για την Παιδεία

Παγκύπριες και αξιολογήσεις εκπαιδευτικών στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των εκπαιδευτικών - Όλα πρέπει να αποφασιστούν και να σχεδιαστούν αυτό το καλοκαίρι

Ακολουθεί ακόμη ένα καλοκαίρι προβληματισμού για το πώς μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες, για Υπουργείο και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Εκτός αυτού, σε εγρήγορση παραμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που αναμένουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την τύχη των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Αγωνία για τις Παγκύπριες Τετραμήνων

Για τροποποιήσεις έκανε λόγο στη «Σημερινή», γι’ ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα και αφορούν στην πρόταση για τις Παγκύπριες. «Θα δούμε ξανά το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη και ελπίζω να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα. Αποφάσεις για το θέμα αυτό, αλλά και για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναμένονται να ληφθούν στις 24 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιήσουμε την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ».

Τη διασφάλιση του αδιάβλητου και της αξιοπιστίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, διά στόματος Πολυβίου, εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς μπορούν να είναι όλα έτοιμα και πλήρως ενημερωμένοι οι μαθητές πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορούν να είναι έτοιμοι οι μαθητές να δηλώσουν προτιμήσεις και μαθήματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά και τα παιδιά να μην γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι επόμενες Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων».

Στην πρίζα για τις αξιολογήσεις

Η αξιολόγηση των μαθητών σε τετράμηνη βάση, η οποία περνά από την επόμενη χρονιά στις τρεις τάξεις Λυκείου και Τεχνικών Σχολών και από τη μεθεπόμενη στον Γυμνασιακό κύκλο, εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην πρίζα λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν για να διορθώσουν, να παραδώσουν βαθμούς, να ετοιμάσουν δελτία προόδου, τελετές αποφοίτησης, ανεξετάσεις κ.λπ. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι «τίθεται ένα θέμα πίεσης αυτήν την περίοδο, όπου όλα πρέπει να είναι έτοιμα για να μπορέσουν τα σχολεία να ετοιμάσουν βαθμολογίες, ενδεικτικά, απολυτήρια, κ.ά. Είναι και αυτό ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ώστε να δούμε κατά πόσον θα μπορούμε την επόμενη χρονιά να υπάρχουν πιο μεγάλα χρονικά περιθώρια».

Όσο για την παράδοση βαθμών, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι τα Γυμνάσια ήδη προχωρούν με την παράδοση των ενδεικτικών, ενώ για τα Λύκεια αναμένεται να σταλούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις 25 Ιουνίου. «Τα σχολεία πρέπει να ετοιμάσουν τα απολυτήρια, τους ελέγχους, να προχωρήσουν στη διοργάνωση των τελικών γιορτών από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουνίου». Τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων αναμένονται τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιούλη για τα Πανεπιστήμια της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

Πρόταση για αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών ετοιμάζει το Υπουργείο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας. Η παρατεταμένη μεταβατική περίοδος μέχρι το 2027, όπου γίνονται διορισμοί από δύο καταλόγους -διοριστέων και διορισίμων- έχει περιπλακεί, όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του, με την παρεμβολή των «αορίστου χρόνου». Επιβάλλεται η προσπάθεια διόρθωσης της διαδικασίας, ώστε να περιοριστούν οι παραδοξότητες. Έτσι θα γίνονται εξετάσεις τόσο συχνά όσο επιβάλλουν οι περιστάσεις ή αλλιώς οι πραγματικές θέσεις διορισμού. Επίσης οι συμμετέχοντες δεν θα διατηρούν τη βαθμολογία για μια δεκαετία, αλλά θα γίνεται όπως σε όλες τις άλλες διαδικασίες αξιολόγησης και διαγωνισμού στο ευρύτερο Δημόσιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τις ενδεχόμενες αλλαγές στην όλη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών, κάνοντας αρχή από τις εξετάσεις διορισίμων, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που παραμένει στις προτεραιότητες της οργάνωσης. «Η όλη διαδικασία που συνδέεται άμεσα και με το ζήτημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα τύχει ενδελεχούς μελέτης και σίγουρα έχουμε να προτείνουμε διάφορα ώστε να είναι πιο δίκαιη».