Κυπριακό

Αδιέξοδη και επικίνδυνη η κατάσταση στο Κυπριακό

Εκτός συζήτησης τα δύο κράτη ξεκαθάρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες

Παρά το αδιέξοδο που επικρατεί στο Κυπριακό, ειδικότερα μετά την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυστοκίες που προκύπτουν από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, εντούτοις εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση δύο κρατών που ζητά η τουρκική πλευρά «είναι εκτός της όποιας συζήτησης».

Μετά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ, αναμένεται πλέον να αποφασίσει για τη μετέπειτα διαδικασία. Αν θα συγκαλέσει, δηλαδή, μια νέα άτυπη πενταμερή ή εάν θα προχωρήσει απευθείας σε ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Παρά τις τοποθετήσεις, όμως, του Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επικίνδυνη για τη συνέχιση της διαδικασίας. Από τη μια πλευρά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποσκοπεί σε μιαν απευθείας ουσιαστική διαπραγμάτευση. Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με την Τζέιν Χολ Λουτ ότι, για να δεχθεί οποιαδήποτε συνέχιση της διαδικασίας, απαιτεί να ικανοποιηθούν οι απαράδεκτοι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει. Ότι δηλαδή θα αναγνωριστεί εκ προοιμίου ισότιμο καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Απεσταλμένη κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο προσπάθησε να εξεύρει κοινό έδαφος, ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, επεξεργάζεται διάφορες ιδέες, με τη δική μας πλευρά να τονίζει ότι δεν αποδέχεται την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων και μάλιστα εκ προοιμίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στον Τύπο, στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ανέφερε για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες απέκλεισε τη λύση δύο κρατών, θεωρώντας την ως “non starter”, ενώ εξέφρασε απογοήτευση για τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια του γεύματος, στο πλαίσιο των εργασιών των ηγετών της ΕΕ, «είχα την ευκαιρία με εκτεταμένη παρέμβασή μου, να επισημάνω μια σειρά έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως τις παραβιάσεις της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας και μιλούμε πάντα για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα επιχειρούμενα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους με την αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τη δημιουργία αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Λευκόνοικο, καθώς και την πρόθεση κατασκευής ναυτικής στρατιωτικής βάσης στο Τρίκωμο».

Πρόσθεσε ότι επισήμανε επίσης τη μεθοδευμένη ροή μεταναστών και τα προβλήματα δημογραφικής αλλοίωσης που προκαλούνται στην Κύπρο και την αξίωση της Τουρκίας αλλά και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού από Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που είναι πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε λύση δύο κρατών.

«Υπέδειξα πως οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και το κοινό έδαφος, που αναζητείται, περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στους όρους εντολής του ΓΓ», σημείωσε.

Ουδέν νεώτερον, λέει ο ΟΗΕ

Πάντως ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις Βρυξέλλες, και κατά τις επαφές Λουτ στη Λευκωσία, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα οτιδήποτε, μετά τη Γενεύη».

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανακοίνωσε τις συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, με τους δύο ηγέτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, ανέφερε ότι η κ. Λουτ επέστρεψε στις ΗΠΑ. «Είχε συναντήσεις με τα μέρη στο νησί. Αυτό αποτελεί μέρος της αποστολής που της ανέθεσε ο Γενικός Γραμματέας, μετά τη συνάντηση στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που γνωρίζετε πολύ καλά», ανέφερε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως όταν θα υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση σχετικό με το επόμενο βήμα, τα Ηνωμένα Έθνη θα το πράξουν.

«Όμως σ’ αυτό το σημείο δεν έχει στην πραγματικότητα αλλάξει οτιδήποτε μετά τη Γενεύη. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τις επαφές του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι είχε εσωτερικές συναντήσεις με στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα δώσει περαιτέρω ενημέρωση αργότερα. Ο κ. Λακρουά αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο στις 27 τρέχοντος για τη Μέση Ανατολή.

Δεν… ήξερε ο Τατάρ, γιατί «δεν ήταν εκεί»!

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ήταν μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με τον Αναστασιάδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, όπως αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας «αλλά εγώ δεν ήμουν εκεί».

Υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τού είπε «έχεις δίκιο, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για το θέμα, υπάρχει μία ανισορροπία εδώ αλλά δεν έχω να κάνω εγώ κάτι με αυτό διότι δεν ήμουν σε αυτήν τη θέση τότε (όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση)».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σήμερα δεν υπάρχει βάση για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο Όραμα και υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας το κατάλαβε αυτό πολύ καλά, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τη στάση της και στο τέλος θα έχει την επιτυχία που της αξίζει.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν αδικίες απέναντι στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και επίσης ιστορικά λάθη, παρά ταύτα οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Είπε ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή πλευρά» είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνεργασία «δύο κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, θα είναι η βάση για μία συμφωνία. «Το να είσαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό μία κυριαρχία θα σημαίνει το τέλος των δεσμών με την Τουρκία μακροπρόθεσμα κι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα το δεχτούν ποτέ αυτό», είπε, τέλος, και σημείωσε τη σημασία των τουρκικών εγγυήσεων.

Δήλωσε ακόμη ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αδικίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να λάβει μέτρα για τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων σχετικά με την κυριαρχία.

Ανέφερε ότι εάν ληφθούν τέτοια μέτρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να λάβει άλλες αποφάσεις. Λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πήρε βήματα για μία λύση και πήγε στη Γενεύη με νέες ιδέες για δυο κράτη, ισχυρίστηκε ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα με διαπραγματεύσεις ομοσπονδίας για 50 χρόνια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τού είπε ότι τον αναμένει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για τις συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ότι μπορούν επίσης να βρεθούν και σε άλλες συναντήσεις.

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο και συνομίλησαν στην αίθουσα του πρωινού. Ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη τον λόγο για τον οποίο θέλουν δύο κράτη και ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει στο πλαίσιο δύο κρατών και ότι αυτή είναι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς. Είπε, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης τού είπε πως τα δυο κράτη δεν μπορούν να γίνουν δεκτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είπε ότι υπάρχουν πραγματικότητες στην Κύπρο που πρέπει να τις λάβουν υπόψη.

«Υπάρχουν δυο κράτη στην Κύπρο, το μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας συζητήθηκε για 50 χρόνια και δεν είναι αποδεκτό», επανέλαβε ο Τατάρ. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μάθουν τις πραγματικότητες της Κύπρου και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ μία επιβληθείσα συμφωνία.

Ανέφερε ότι αν επιβληθεί λύση, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο, ακόμη και συγκρούσεις. Είπε ότι αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία που θα προστατεύει την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία. «Το κράτος στην τουρκική πλευρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, το κράτος στον Νότο είναι ήδη κυρίαρχο», είπε.

Τέλος, υποστήριξε ότι ήταν παράνομη πράξη η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη λύση, στην οποία η Τουρκία δεν είναι μέλος.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Είπα στον Τατάρ πως

η λύση των δύο κρατών

δεν θα μας πάει πουθενά»

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να μη θέτει το θέμα των δύο κρατών στην ΕΕ, γιατί κανείς δεν θα τον ακούσει.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «πράγματι, δεν συναντήθηκα με τον κ. Τατάρ, διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου, μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο».

«Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα τού επανέλαβα την πάγια θέση μας ότι με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Και ότι είναι μια λύση η οποία απορρίπτεται, και απορρίπτεται όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτεται και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Άρα στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τατάρ δεν πρέπει να μιλάει για δυο κράτη, διότι κανείς δεν θα τον ακούσει», είπε.

Η συζήτηση, πρόσθεσε, «σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι παραπάνω».

«Και αυτό, σε αυτήν την πολύ σύντομη συνάντηση που είχαμε, είχα την ευκαιρία να του το επαναλάβω», είπε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.