Αναλύσεις

Η κοινή γνώμη δεν εξαπατάται και δεν εμπαίζεται

Η εικόνα της Κυβέρνησης δεν βελτιώθηκε. Καταρρακώθηκε και η διαφθορά καλπάζει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό! Έναν ανασχηματισμό που προήλθε μετά από ασφυκτική πίεση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, όμως, ανακοίνωσε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά καθυστερούσε να τις υλοποιήσει.

Η κ. Στέφη Δράκου δεν αποτελεί φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης, ούτε ένας προσοντούχος λογιστής μπορεί να μας πείσει ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας από τον τέως Υπουργό Υγείας, όπως δεν μπορούμε να πειστούμε ότι η απραξία του Υπουργού Άμυνας βελτιώνει την εικόνα της Κυβέρνησης, ή ότι η μετακίνηση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΥΠΕΞ αποτελεί τιμωρητέα πράξη ή αναβάθμιση
Το πρόβλημα της Κυβέρνησης δεν ήταν η κ. Γιολίτη, αλλά οι ίδιες οι ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη και βεβαίως η πρόθεσή του, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετέχει, ώστε να βοηθήσει στην ανέλιξη προς τα ανώτερα δώματα της εξουσίας κάποιου παλιού ή νέου φίλου του

Αρχικώς, ισχυρίστηκε ότι θα ήταν κοινής αποδοχής. Απέτυχε! Τα κόμματα τον απέρριψαν διότι θεωρούν ότι πρόκειται για μια διεφθαρμένη κυβέρνηση και δεν θέλησαν να εμπλακούν σε αυτήν και να θεωρηθούν συνένοχοι. Εν συνέχεια μάς είπε ότι θα προχωρούσε σε μια κυβέρνηση κοινωνικής αποδοχής. Και εδώ απέτυχε! Αφού προηγήθηκαν στο Προεδρικό οι παρουσίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Αναπληρωτή Προέδρου Χάρη Γεωργιάδη, προχώρησε σε ανασχηματισμό… κομματικής αποδοχής.

Η κοινή γνώμη δεν εξαπατάται και δεν εμπαίζεται. Αντιλαμβάνεται ότι η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη ήταν το εξιλαστήριο θύμα της αποτυχίας του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι πάντες αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Στέφη Δράκου δεν αποτελεί φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης, ούτε ένας προσοντούχος λογιστής μπορεί να μας πείσει ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας από τον τέως Υπουργό Υγείας, όπως δεν μπορούμε να πειστούμε ότι η απραξία του Υπουργού Άμυνας βελτιώνει την εικόνα της κυβέρνησης, ή ότι η μετακίνηση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τιμωρητέα πράξη ή αναβάθμιση. Ακατανόητα πράγματα. Το πρόβλημα της Κυβέρνησης δεν ήταν η κ. Γιολίτη, αλλά οι ίδιες οι ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη και βεβαίως η πρόθεσή του, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα συμμετέχει, ώστε να βοηθήσει στην ανέλιξη προς τα ανώτερα δώματα της εξουσίας κάποιου παλιού ή νέου φίλου του. Αυτή είναι η Κύπρος! Ο ανασχηματισμός ονομάζεται από την κοινή γνώμη ως βόλεμα ημετέρων. Κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί και θυσιάστηκε η κ. Γιολίτη. Ήταν, άλλωστε, εύκολος στόχος. Από την τελική της στάση και τα όσα ανέφερε, μάλλον απέδειξε υψηλό δείκτη αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας και αποκαλύφθηκε ότι το κυβερνητικό λίφτινγκ απέτυχε και ο Πρόεδρος σήμερα και η κυβέρνησή του, λίγο μετά τον λεγόμενο ανασχηματισμό, έχουν χάσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία τους. Η εικόνα της Κυβέρνησης δεν βελτιώθηκε. Καταρρακώθηκε και η διαφθορά καλπάζει. Οι συγκρούσεις με τον Γενικό Ελεγκτή συνεχίζονται και ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι «κάποιοι ένοχοι δεν πρέπει να κοιμούνται τη νύχτα».

Ποιους εννοεί άραγε μετά τον ανασχηματισμό και μετά τα εξιλαστήρια θύματα; Θα πρέπει να μας πει ποιοι είναι οι ένοχοι, και βεβαίως και πρωτίστως θα πρέπει να μας αναφέρει πώς στην πράξη θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες.