Τουρισμός

Ενδείξεις και αριθμοί για το κρίσιμο επόμενο τρίμηνο

Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι διαθέσιμες θέσεις για αφίξεις τουριστών, όλα βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημίας

Στο ρευστό λόγω πανδημίας πεδίο του τουρισμού, οι θεσμικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2ο μισό του έτους, και ελπίζουν να σωθεί οτιδήποτε σώζεται.

Από την αρχή της χρονιάς, οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί είχαν ως δεδομένο ότι οι περισσότερες αφίξεις θα σημειώνονταν από τον Ιούλιο και μετά.

Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ιθύνοντες του κυπριακού Τουρισμού και την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για αφίξεις στην Κύπρο στο επόμενο τρίμηνο, η ανταπόκριση και η ζήτηση από τους ξένους τουρίστες βρίσκεται υπό την αμφιβολία που δημιουργεί η πανδημία.

Σε προχθεσινές του δηλώσεις στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» στο «Σίγμα», ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος σημείωσε, πάντως, ότι «η χρονιά δεν θεωρείται χαμένη για τον τουρισμό» και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και ύστερα θα υπάρξουν περισσότερες αφίξεις απ’ ό,τι στο 1ο εξάμηνο του έτους.

Η αισιοδοξία εξάλλου του Υφυπουργού Τουρισμού αναφορικά με τη βελτίωση της τουριστικής κίνησης από τον Ιούλιο και μετά, εδράζεται στο γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές και μη τουριστικές χώρες, όπως η Ρωσία, η Βρετανία κ.ά., έχουν αρχίσει σιγά σιγά να επιτρέπουν στους πολίτες τους ή τουλάχιστον να σχεδιάζουν πώς θα πραγματοποιούνται ταξίδια στο εξωτερικό.

Η αισιοδοξία των ενδείξεων και η αβεβαιότητα των αριθμών

Παρά τις όποιες ενδείξεις που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία των παραγόντων του τουρισμού, οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν με ασφάλεια την εικόνα για την περίοδο αιχμής του τουρισμού και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από την Hermes airport, «το μόνο δεδομένο που υπάρχει για το επόμενο τρίμηνο είναι οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να αποτυπώσουν των αριθμό των τουριστών που πρόκειται να αφιχθούν στην Κύπρο για την υπό αναφορά περίοδο».

Συγκεκριμένα, οι συνολικές διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις (αφίξεις & αναχωρήσεις) από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για τον Ιούλιο είναι 898.382 (Λάρνακα 682.901, Πάφος 215.481), για τον Αύγουστο 1.061.279 (Λάρνακα 781.048, Πάφος 280.231) και για τον Σεπτέμβριο 1.184.695 (Λάρνακα 820.684, Πάφος 364.011).

Σημειώνεται ότι, μέχρι την Παρασκευή, 25.6.2021, η πληρότητα σε ό,τι αφορά τις διαθέσιμες θέσεις των αφίξεων για τον Αύγουστο βρισκόταν περίπου στο 65%. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί να διαφοροποιηθεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αφού όλα βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημίας.

«Οι αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα προγράμματά τους, ανάλογα με τη ζήτηση η οποία επηρεάζεται άμεσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Κάποιες εταιρείες μείωσαν ελαφρώς τις πτήσεις τους προς την Κύπρο ή ανέβαλαν το πτητικό τους πρόγραμμα προς τη χώρα μας για λίγο αργότερα μες στο καλοκαίρι», αναφέρουν ενδεικτικά πληροφορίες από την Hermes Airport.

Οι διαθέσιμες θέσεις, πάντως, για τις οποίες γίνεται αναφορά πιο πάνω, αφορούν πτήσεις από και προς 36 χώρες και συγκεκριμένα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Μπαχρέιν, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Hermes Airport, ότι το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2021 ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου συνολικά 404.440 επιβάτες (ο αριθμός αφορά αφίξεις και αναχωρήσεις μαζί).

Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες προέρχονταν ήταν η Ρωσία, η Ελλάδα, η Ουκρανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρουμανία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, ο Λίβανος, η Βουλγαρία και το Κατάρ.