Τουρισμός

Οινοτουρισμός στην Κύπρο

Μια απόλυτη εμπειρία γεύσης, γνώσης, εξερεύνησης μέσα από την εναλλακτική μορφή τουρισμού

Φαντάσου τον εαυτό σου στη μέση ενός πλούσιου αμπελώνα, μακριά από τη βουή της πόλης, να απολαμβάνεις την ηρεμία ενώ παράλληλα να γεύεσαι όλη την παράδοση, την ιστορία, την κουλτούρα σε ένα ποτήρι κρασί. Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος του αγροτουρισμού. Με την ειδοποιό διαφορά ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού εστιάζει στο κρασί και σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του. Οι τουρίστες εισέρχονται στον κόσμο του κρασιού απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στις διακοπές τους. Εμπειρία που συνδέεται με επισκέψεις σε αμπελώνες όπου καλλιεργούνται ποικιλίες σταφυλιών και σε οινοποιεία στα οποία γίνεται η παραγωγή του κρασιού, ενώ μαθαίνουν πώς γίνεται η εμφιάλωση και η τελική άφιξη στο τραπέζι του. Ένας τουρίστας μπορεί να παρακολουθήσει ή να μάθει όλη τη διαδικασία, ενώ παράλληλα μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν ώστε να αποκτήσει, εκτός από τη γεύση, και την εμπειρία της συγκομιδής και της παραγωγής. Ο οινογράφος (www.oenognosia.com) και σομελιέ Μιχάλης Γεωργίου μίλησε στη «Σημερινή» για τις προοπτικές του οινοτουρισμού στην Κύπρο και εξήγησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος του τόπου.

Για συγκεκριμένο κοινό;

Ο οινοτουρισμός κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου. «Παγκοσμίως ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τουριστικά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στην Κύπρο. Αποτελεί μια εμπειρία που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να επισκεφθεί συγκεκριμένα μέρη και να ζήσει την εμπειρία του κρασιού στο σημείο που αυτό είναι επιτρεπτό».

Όσο για τους επισκέπτες «φίλους του κρασιού», αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου. «Η μια κατηγορία αφορά τους γνώστες του κρασιού που ασχολούνται εντατικά με το κρασί, έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και αναζητούν εξειδικευμένες πληροφορίες. Αποτελούν την ομάδα με την ισχυρότερη ανάπτυξη. Η άλλη κατηγορία είναι οι οινόφιλοι ταξιδιώτες κρασιού και αναψυχής, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς». Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι επισκέπτες στο παρελθόν ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 35 με 50, ενώ τώρα παρατηρούνται νεαρότερες ηλικίες. «Βλέπουμε ότι αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στους νέους το κρασί. Ειδικά τα πιο ‘φυσικά κρασιά’, τα ‘vegan’ και τα ‘πορτοκαλί’ κρασιά είναι σε μεγάλη ζήτηση στη νεολαία».

Η εμπειρία του κρασιού γίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους, ανάλογα με το στάδιο της παραγωγής. «Για παράδειγμα, όταν είναι η εποχή του τρύγου, δηλαδή τέλος Ιουλίου, Αύγουστο με Σεπτέμβριο, όλα τα οινοποιεία χρειάζονται βοήθεια. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι στην Κύπρο. Άρα κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να κλείσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για να βοηθήσουν ή να συμμετέχουν στο στάδιο της συγκομιδής. Επίσης μπορεί να πάει ένας τουρίστας σε ένα οινοποιείο, όπου θα τύχει ξενάγησης και να πληροφορηθεί για όλα τα στάδια παραγωγής».

Πολλά τα οφέλη από τον οινοτουρισμό

Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού εξαρτάται από ποικιλία παραγόντων. Ωστόσο, τα οφέλη από την εδραίωσή του είναι πάρα πολλά, όπως μας εξήγησε ο κ. Γεωργίου. «Σίγουρα με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού επηρεάζεται άμεσα η οικονομία του τόπου. Σκέψου ότι επηρεάζεται η οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Γιατί κάποιος που επισκέπτεται ένα οινοποιείο, δεν θα μείνει μόνο εκεί. Θα θέλει να περάσει όλη την ημέρα του στην περιοχή, θα δει ομορφιές, θα απολαύσει κι άλλα αξιοθέατα και σίγουρα θα δοκιμάσει κυπριακές νοστιμιές σε παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια».

Η ανάπτυξή του θα αναζωογονήσει αρκετές περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα οινοποιεία έτοιμα να δεχθούν τους τουρίστες του κρασιού, που είναι ένας σημαντικός αριθμός στην Ευρώπη. «Αναμένουν και χρειάζονται βοήθεια και στήριξη τα οινοποιεία στην Κύπρο. Μια στήριξη, την οποία πρέπει να δει με θετικό μάτι το κράτος, ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να οργανωθούν κατάλληλα για να δεχθούν κόσμο».

Στήριξη στους παραγωγούς

Ο παραγωγός χρειάζεται ιδιαίτερη οικονομική κυρίως στήριξη, ώστε να μπορεί να προωθήσει το προϊόν του τόσο τοπικά όσο και στο εξωτερικό. «Ο παραγωγός χρειάζεται στήριξη ώστε να μπορεί να στείλει τα κρασιά του στο εξωτερικό. Αν στείλει κάποιος μια κούτα με πέντε-έξι κρασιά στο εξωτερικό, μπορεί να ξοδέψει 50-60 ευρώ. Δεν του συμφέρει. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να στέλνει ανέξοδα τα κρασιά του ή ακόμη και δείγματα που εταιρείες ζητούν να δοκιμάσουν, ώστε να προχωρήσουν σε εξαγωγή. Δυστυχώς, δεν μπορεί ο παραγωγός να αναλάβει από μόνος του κάθε φορά να στέλνει και να δίνει 100 ευρώ για αποστολή πέντε κρασιών σε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία και να περιμένει αν η εταιρεία θα ενδιαφερθεί».

Ένα άλλο εμπόδιο που προκύπτει, αφορά τους ίδιους τους τουρίστες, που δεν βρίσκουν τρόπο να μεταφέρουν κυπριακά κρασιά στον τόπο τους. «Ο τουρίστας δεν μπορεί να αγοράσει κρασί και να πάρει μαζί του. Πώς να τα μεταφέρει; Ίσως αγοράσει ένα ή δύο μπουκάλια που θα μεταφέρει στις αποσκευές του, αλλά όχι περισσότερο. Ενώ αν υπήρχε κάποιος τρόπος να μπορεί ο παραγωγός να του τα στείλει, τότε θα ήταν προς όφελος του παραγωγού και του τόπου γενικότερα».

Ακόμη ένα ζήτημα, είναι αυτό της προώθησης του προϊόντος προς τα έξω. «Υστερούμε στην Κύπρο στο θέμα προώθησης και μάρκετινγκ. Αν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης προώθησης των τοπικών προϊόντων, τότε σίγουρα θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η οινοβιομηχανία», όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου.

Οι νέοι στρέφονται στο κρασί

Το κυπριακό κρασί σε αναλογία τιμής και ποιότητας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κρασιά του εξωτερικού, όπως μας ανέφερε ο σομελιέ. Όσο για την προτίμηση των Κυπρίων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι Κύπριοι άρχισαν να προτιμούν τα κυπριακά κρασιά. «Υπάρχει, όμως, δρόμος να διανύσουμε ακόμη. Ο Κύπριος θα προτιμήσει το ξένο για διάφορους άλλους λόγους. Το θετικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται προς το κρασί και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Αυτό βέβαια οφείλεται στην ενασχόληση των νέων με την παραγωγή του κρασιού». Η νέα γενιά οινοποιών εισέρχονται στην οινοβιομηχανία και αναλαμβάνουν τα ηνία μιας οικογενειακής επιχείρησης, σπουδάζουν οινολογία και θέλουν να ασχοληθούν και να φέρουν νέες ιδέες και τεχνογνωσίες στον τόπο τους.

Η ποικιλία των κρασιών στην Κύπρο είναι ξεχωριστή λόγω της γεωγραφίας της χώρας μας. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι εδώ στο νησί «βρίσκουμε διαφορετικά κρασιά ακόμη και από την ίδια ποικιλία, σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική αν συνδυαστεί κιόλας μαζί με την τοπική γαστρονομία της κάθε περιοχής. Στις περιοχές με οινοποιεία βλέπουμε να αναπτύσσονται και άλλες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως αγροτουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και άλλα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο επισκέπτης αποδίδει μεγάλη σημασία στην υψηλής ποιότητας φιλοξενία που καθορίζει τον οινοτουρισμό».

Οι επισκέπτες σήμερα φτάνουν στην Κύπρο με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση και την ποιότητα, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου. «Αν και υπάρχουν αυτά στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας ενθουσιώδης επισκέπτης κάνει το καλύτερο μάρκετινγκ».