Παιδεία

«Όχι» εκπαιδευτικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων

Δύο μήνες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής Παγκύπριων Εξετάσεων Τετραμήνων

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, το οποίο την ερχόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Γ’ Λυκείου, γίνεται εδώ και λίγο καιρό θέμα συζήτησης στους κύκλους της Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε ήδη πρόταση-νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, με το οποίο προνοείται η διαφοροποίηση του συστήματος πρόσβασης των μαθητών στα Πανεπιστήμια και η εφαρμογή των Εξετάσεων Τετραμήνων. Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε την περασμένη Παρασκευή, απορρίπτει κάθετα τις όποιες διαθέσεις του Υπουργείου για την εφαρμογή των Παγκύπριων Εξετάσεων Τετραμήνων, καθώς προκύπτουν σημαντικές ασάφειες και προβλήματα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Στρεβλώσεις στη διαδικασία

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΛΜΕΚ, το νομοσχέδιο που θέλει να προωθήσει το ΥΠΠΑΝ ακυρώνει τα επιχειρήματα του παρελθόντος (2017), που υποστήριζαν τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων από τις εξετάσεις απόλυσης. «Το να βάζεις δύο εξετάσεις που έχουν διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό και να τις ενοποιείς, αποτελεί στρέβλωση» και «με τον διαχωρισμό των δύο εξετάσεων θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση των εξεταστικών δοκιμίων όσο και ο εντοπισμός των γνωστικών αδυναμιών των μαθητών», αναφέρεται στην Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, που συστάθηκε το 2014.

Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμη Πολυβίου, ο οποίος, μιλώντας στη «Σημερινή» μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, αναρωτήθηκε αν «οι Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων, που με βάση το νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΠΑΝ θα εξυπηρετούν δύο διαφορετικούς σκοπούς, δεν αποτελούν σήμερα στρέβλωση;».

Τι γίνεται με το αδιάβλητο της διαδικασίας

Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την αντίθεσή της στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για πολλούς λόγους. «Άλλους σκοπούς υπηρετεί η εξέταση απόλυσης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλους σκοπούς η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν μπορεί εξετάσεις διαμορφωτικού χαρακτήρα να επέχουν θέση τελικής αξιολόγησης. Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως πραγματοποιούνται σήμερα, διασφαλίζουν το αδιάβλητο στη διαδικασία και την αξιοπιστία στα αποτελέσματα. Προς τούτο απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και προστίθεται φόρτος εργασίας στα Λύκεια και αντίστοιχα στους εκπαιδευτικούς (Επιτροπές Εξετάσεων, συνεχείς επιτηρήσεις, διαδικασία θεματοθέτησης και βαθμολόγησης από δύο βαθμολογητές, αναβαθμολογήσεις, έλεγχος αποτελεσμάτων, ασφαλής μεταφορά και φύλαξη γραπτών, εξαγωγή αποτελεσμάτων, κ.ά). Οι Παγκύπριες Εξετάσεις διαρκούν περίπου 5-6 εβδομάδες την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, κατά την οποία πολλοί εκπαιδευτικοί καθημερινά απουσιάζουν από τα σχολεία τους για να λάβουν μέρος στη διαδικασία θεματοθέτησης ή να λάβουν οδηγίες βαθμολόγησης. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών εργάζονται υπερωριακά στα εξεταστικά κέντρα και στα κέντρα βαθμολόγησης, προκειμένου να διεξαχθούν με ασφάλεια και με αξιόπιστες διαδικασίες οι Π.Ε. Τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη εξαγωγή των αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιορισμένα, με όσα αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των σχολείων.

»Το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο συνεπάγεται μεγάλο περιορισμό του ωφέλιμου χρόνου διδασκαλίας. Ουσιαστικά, ολόκληρος ο Ιανουάριος θα χαθεί για σκοπούς διδασκαλίας, όχι μόνο για τη Γ’ Λυκείου αλλά και για τις άλλες δύο τάξεις, αφού είναι αδύνατον να γίνονται ταυτόχρονα Παγκύπριες Εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου και μαθήματα για την Α’ και Β’ Λυκείου».

Από τον Σεπτέμβρη αποφασίζουν οι μαθητές

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι το κατά πόσον οι μαθητές θα είναι έτοιμοι από τον Σεπτέμβριο να δηλώσουν τις θέσεις προτίμησής τους. Οι αποφάσεις για την επιλογή μαθημάτων πρόσβασης και απόλυσης θα είναι κρίσιμες, «χωρίς να έχει υπάρξει προετοιμασία και ενημέρωση και χωρίς να έχουν στη συνέχεια δικαίωμα αλλαγής, αφού θα τους δεσμεύουν οι επιλογές πριν από τις εξετάσεις του Α’ τετραμήνου. Οι εν λόγω διαδικασίες διαρκούσαν παραδοσιακά μέχρι τον Μάρτιο, δίνοντας στους μαθητές και στους γονείς τους το χρονικό περιθώριο ενημέρωσης και ωρίμανσης των αποφάσεών τους. Υπογραμμίζουμε την τεράστια πίεση που θα έχουν οι συνάδελφοι καθηγητές ΣΕΑ να προχωρήσουν στην αναγκαία ενημέρωση των μαθητών, λόγω της υποστελέχωσης των σχολείων με καθηγητές ΣΕΑ».

Την περίπτωση που μαθητές δεν τα πάνε καλά στο Α’ τετράμηνο, τονίζει η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ στην ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την ψυχολογία των μαθητών που ενδέχεται να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία τους στο Β’ τετράμηνο. Ως εκ τούτου, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγχρόνως, τον καλεί να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων γι’ ακόμη μια χρονιά και για αναστολή των ενιαίων απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου, ώστε να δοθεί χρόνος για ουσιαστικό διάλογο στη βάση τεκμηριωμένων προτάσεων με όλους τους επηρεαζομένους.

Προγραμματισμός επόμενης σχολικής χρονιάς

Στη διάσκεψη της ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ συζητήθηκαν και τα ζητήματα που προκύπτουν από τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων ότι η πανδημία θα επηρεάσει και την επόμενη σχολική χρονιά, οι εκπαιδευτικοί εισηγούνται, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Παιδείας τα εξής:

  • Μείωση αριθμού μαθητών στις τάξεις.
  • Έγκαιρη στελέχωση σχολικών μονάδων.
  • Ξεκάθαρα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.
  • Τοποθέτηση μονών θρανίων σε όλες τις αίθουσες των σχολείων.
  • Ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εγκυκλίων/οδηγιών που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου.