Τουρισμός

Σε αναμμένα κάρβουνα για τουρισμό

Καθοριστικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα για Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία - Μεγαλώνει η απαισιοδοξία για τους παράγοντες του τουρισμού, που βλέπουν τη φετινή τουριστική σεζόν να χάνεται…

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έκδηλη η αισιοδοξία κατά την περσινή χρονιά για το φετινό καλοκαίρι, εντούτοις η πανδημία έχει αλλάξει τα πλάνα των παραγόντων του τουρισμού. Αφενός η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία φαίνεται να κερδίζει ολοένα έδαφος προς τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου κύματος και αφετέρου το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει προχωρήσει όπως αναμενόταν, έχουν σπρώξει τη χώρα μας στις πίσω θέσεις της κούρσας για κέρδη από τουρισμό. Κι αυτό επειδή οι παραδοσιακές και σημαντικές αγορές, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν ερμητικά κλειστές με μικρές εξαιρέσεις μικρού, σχετικά, αριθμού Ρώσων τουριστών, οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί.

Σκληρός ανταγωνισμός…

Και ενώ η χώρα μας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή αποφάσεων από τις δύο χώρες για το πράσινο φως για εκροή τουριστών, την περασμένη Τρίτη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση της Ρωσίας να «ανοίξει» για την Τουρκία, μία χώρα η οποία αποτελεί ίσως τον κυριότερο ανταγωνιστή της χώρας μας, όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες. Ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα η Αττάλεια ανέμενε σαράντα τέσσερεις πτήσεις με συνολικά 12,2 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, οι Τούρκοι επαγγελματίες του τουρισμού αναμένουν για φέτος ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες, με αύξηση των αφίξεων από την 1η Ιουλίου.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες ταξίδεψαν μάλιστα μέχρι την Τουρκία και επισκέφθηκαν τα τουρκικά ξενοδοχεία ελέγχοντάς τα ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν, κάτι που οδήγησε στις 18 Ιουνίου σε απόφαση για άρση των περιορισμών και επανέναρξη των πτήσεων. Επισημαίνεται ότι η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών των Ρώσων το 2019, με 7 εκατομμύρια αφίξεις. Το 2020, εν μέσω πανδημίας, περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν την Τουρκία ως προορισμό διακοπών. Τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2021, επίσης, περισσότεροι από 550.000 Ρώσοι έκαναν διακοπές στην Τουρκία, σε σύγκριση με 317.000 άτομα την ίδια περίοδο του 2020. Σύμφωνα με τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, η ζήτηση για Τουρκία είναι ήδη πολύ μεγάλη, κάτι που δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο, η οποία ως προορισμός μπαίνει με τον τρόπο αυτό σε δεύτερη μοίρα.

Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς, ενώ από τα ξημερώματα της 30ής Ιουνίου, Μάλτα, Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας και Μαδέρα στην Πορτογαλία μαζί με άλλους προορισμούς, περιλαμβανομένων νησιών της Καραϊβικής, μπαίνουν στην “πράσινη” λίστα.

Ανοικτά τα ξενοδοχεία, αλλά…

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι βλέπουν τις ελπίδες τους για τη φετινή χρονιά να εξανεμίζονται. Η επόμενη μέρα του τριημέρου του Κατακλυσμού βρήκε πολλούς εξ αυτών να μετρούν τις απώλειές τους και να σκέφτονται μέχρι και να βάλουν λουκέτο για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου. Από τη μια ο τερματισμός του σχεδίου ενθάρρυνσης εγχώριου τουρισμού και από την άλλη η ολοκλήρωση του σχεδίου στήριξης για τους εργαζομένους, φαίνεται να μην αφήνουν άλλη επιλογή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη “Σ” ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας, τα ξενοδοχεία αυτήν τη στιγμή δουλεύουν με απώλειες και ο μόνος λόγος που παραμένουν ανοικτά είναι για τη στήριξη του προσωπικού τους. Πολλά εξ αυτών, που στηρίζονται στη βρετανική ή ακόμη και στη ρωσική αγορά, εργάζονται με αρκετά δωμάτια να παραμένουν άδεια, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου προειδοποιεί πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο, πολλά ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης ανέφερε στη “Σ” ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, κυρίως ως προς τις αποφάσεις των ξένων χωρών για πράσινη κατηγοριοποίηση της Κύπρου. Το κλειδί, όπως ανέφερε, είναι η Ρωσία, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

«Κλειδί» ο εμβολιασμός

Τόσο ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισαν την περασμένη Παρασκευή σε δηλώσεις τους ότι κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και ένταξη της Κύπρου στην πράσινη λίστα άλλων χωρών είναι ο εμβολιασμός. Ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι τον τελευταίο μήνα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να πείσουν Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία για ένταξη της Κύπρου στην πράσινη κατηγορία. Εντούτοις τα κρούσματα των τελευταίων ημερών αλλά και η μη κάλυψη του εμβολιαστικού προγράμματος, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, δυσκολεύουν την προσπάθεια, με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει στο κόκκινο.