Υγεία

Βραχιολάκια για εμβολιασμένους και μη - Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Τα «βραχιολάκια» στους ανεμβολίαστους που δεν θα υπάρξουν στην Κύπρο και τα αυτά που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους στις ΗΠΑ.

Μια ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το αν οι ανεμβολίαστοι θα φοράνε «βραχιολάκια» προκάλεσε ερωτήματα, λόγω της απάντησης του Προέδρου.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 28ης Ιουνίου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου με την Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το δικαίωμα να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι δεδομένο.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε «σκέφτεστε να βάλετε σ' αυτούς ένα βραχιολάκι για να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν προβλήματα;» με τον Πρόεδρο να απαντά «θα το σκεφτούμε».

Σήμερα, και αφού πολλαπλασιάστηκαν τα δημοσιεύματα για πιθανή χρήση «βραχιολιού» για τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν, διευκρινίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο και άρα δεν «παίζει» βραχιολάκι.

Εμβολιασμένοι και μη: Τι γίνεται στις ΗΠΑ;

Από που εμφανίστηκε η ιδέα για τα βραχιολάκια; Ίσως να προέρχεται από τις ΗΠΑ. Διαφωτιστικό είναι δημοσίευμα του Marco della Cava στη «USA Today» (18/06/2021) με τίτλο «Wristbands, T-shirts and social media: Americans struggle to figure out who is vaccinated for COVID-19 and who isn’t».

vx.JPG

Το δημοσίευμα αρχικά αναφέρεται στο δίλημμα που είχε το ζεύγος Katie McKalip και Joe Bibelhausen για τον γάμο τους στο Όρεγκον, που ήθελαν να είναι όσο πιο ασφαλής για τους προσκεκλημένους, λόγω του κορωνοϊού. Στις προσκλήσεις που έστειλαν, «ενεθάρρυναν έντονα» τους καλεσμένους όπως εμβολιαστούν πριν από το γάμο τους τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα του εμβολιασμού διχάζει την κοινωνία και δημιουργεί εντάσεις για το αν κάποιος μπορεί να απαιτεί να μαθαίνει το «εμβολιαστικό στάτους» του άλλου. Είχε ήδη προηγηθεί η πολιτικοποίηση της χρήσης της μάσκας.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει απαίτηση εμβολιασμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ούτε σύστημα επιτήρησης του εμβολιασμού, πράγμα που ρίχνει το βάρος στις πολιτείες, οι οποίες αντιδρούν διαφορετικό.

Στη Νέα Υόρκη έχουν λανσάρει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας με το όνομα «Excelsior Pass», το οποίο όμως δημιουργεί ερωτηματικά για την πρόσβαση σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση ή γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας.

cf46a213-272e-4660-a9dc-0ac78057b91b-Excelsior.jpeg

Από την άλλη, ο Κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ και ο Κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον ΝτεΣάντις, έχουν εκδόσει διατάγματα που απαγορεύουν σε επιχειρήσεις και ιδρύματα από του να ζητούν αποδείξεις εμβολιασμού. Και αυτό, παρά το ότι κάποιες επιχειρήσεις ζητούν από αυτούς που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους να παρουσιάζουν απόδειξη του εμβολιαστικού τους στάτους.

santis.jpg

Ο πρώην ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Πολ ανέφερε στο Twitter ότι «τα "διαβατήρια εμβολιασμού" πρέπει να σταματήσουν».

Βραχιολάκια, φανελάκια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία του CDC, 44% των Αμερικανών, περίπου 146 εκατομμύρια, είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ σημείωσαν 600,000 θανάτους από την πανδημία.

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση μπήκε και ένα μείγμα επιχειρηματικότητας, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ad hoc μεθόδων επικοινωνίας με στόχο να καθησυχάσουν ή να προειδοποιήσουν και άλλους.

Η «USA Today» αναφέρει πως ξεπετάχτηκαν εταιρείες που πουλούν πακέταν «κοινωνικής σηματοδότησης» που περιλαμβάνουν βραχιολάκια από καουτσούκ, φανέλες και άλλες σημάνσεις.

Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί το διαφημίζουν στο Instagram και άλλες πλατφόρμες.

Σε μια περίπτωση, αξιωματούχοι ενός σχολείου «μάρκαραν» με μαρκαδόρο τους εμβολιασμένους μαθητές από τον χορό του σχολείου, προκαλώντας την αντίδραση γονέων.

Τα βραχιολάκια λένε την ιστορία του κορωνοϊού

Αφού δεν υπάρχει μια γενική ομοσπονδιακή προσέγγιση, ο επιχειρηματίας Ρον Πόλβογκτ ελπίζει πως τα προϊόντα του θα γεμίσουν αυτό το κενό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εταιρεία του The Elation Factory Co., που έχει έδρα του Χιούστον, πωλεί «πακέτα κοινωνικών αποστάσεων για εκδηλώσεις» προς $40 που περιλαμβάνουν 50 λαστιχένια χρωματιστά βραχιόλια με σήμανση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκωδικοποιούν τις προθέσεις ο ένας του άλλου.

a8ede29b-ea27-488c-b07c-458b274b181d-Ron[1].jpeg

Συγκεκριμένα:

Μπλε - «Είμαι εμβολιασμένος!»

Πράσινο - «Είμαι εντάξει με αγκαλιές και κόλλα το»

Κίτρινο - «Είμαι εντάξει να μιλούμε αλλά όχι αγγίγματα»

Κόκκινο - «Θα σε χαιρετήσω από τα 6 πόδια»

Ο επιχειρηματίας, που δηλώνει συντηρητικός, ανέφερε πως έρχονται συνεχώς νέες παραγγελίες και πως είναι ένα εθελοντικό μέσο για να νιώθουν όλοι σε μια εκδήλωση άνετα.

Παρόμοιο σύστημα εφάρμοσε και στο Τσέστερφιλντ της Βιρτζίνια το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.

c195b43a-13c3-41e9-a994-30e0b9fca8e6-FitzHugh[1].jpg

Ένα κατάστημα στην πλατφόρμα Etsy περιέχει πολλά τέτοια βραχιολάκια για τους εμβολιασμένους, καθώς και φανέλες. Μερικά από αυτά που γράφουν: «εμβολιασμένος για Covid-19», τις ημερομηνίες των δύο δόσεων, «ευχαριστώ επιστήμη!» και «απόφοιτος της Moderna».

br.JPG

Στο Ντένβερ, ο Δρ Τάσοφ Μπέρντον δημιούργησε το «ImmunaBand», ένα μπλε βραχιολάκι, που μοιάζει με αυτά του νοσοκομείου, το οποίο έχει πάνω ένα κώδικα QR. Το βραχιολάκι, που κοστίζει $20, συνδέει τον κώδικα QR με την κάρτα εμβολιασμού που προσφέρει το CDC και θα είναι χρήσιμο για την είσοδο σε συναυλίες, στάδια και επιχειρήσεις που χρειάζονται επίσημη απόδειξη εμβολιασμού.

53247baf-2253-4c23-92f6-5218d9e495b9-Tash.jpeg

Με αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον γιατρό, δεν παρουσιάζεις μόνο το στάτους σου, αλλά έχει και χρησιμότητα. Ταυτόχρονα, το προϊόν του, όπως αναφέρει ο ίδιος, «λέει στους άλλους, "έχω εμβολιαστεί και δεν είμαι απειλή για σένα". Είναι λυπηρό που το βάζω έτσι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».