Παραπολιτικά

Και οι ευθύνες των άλλων

Εκτός από την Κυβέρνηση, στο στόχαστρο της Επιτροπής Νικολάτου μπήκαν και η Βουλή, οι πάροχοι υπηρεσιών (δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, εταιρείες ανάπτυξης γης), αλλά και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Βουλή, στην οποία κοινοποιείτο εκ των προτέρων κάθε αίτηση για κατ’ εξαίρεσιν πολιτογράφηση, κοιμόταν ύπνο βαθύ και δεν άσκησε ποτέ οποιονδήποτε έλεγχο αναφορικά με τέτοιες αιτήσεις, ούτε και φρόντισε να ψηφίσει κανονισμούς για τη λειτουργία του ΚΕΠ.

Οι πάροχοι, από την πλευρά τους, δεν διενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους ή και απέκρυπταν σημαντικές πληροφορίες για το τι κουμάσι ήταν ο κάθε επενδυτής.

Όσο για τον Γενικό Ελεγκτή, το πόρισμα αναφέρει ότι εάν έκανε έγκαιρα έλεγχο στο ΚΕΠ, το 2016, τότε τα προβλήματα θα έρχονταν στην επιφάνεια και ενδεχομένως το Πρόγραμμα να είχε μιαν ευκαιρία να λειτουργήσει ορθά.

Μόλις ο Γενικός Ελεγκτής είδε το πόρισμα, έγινε μπουρλότο. Έκατσε κι ετοίμασε μια 15σέλιδη απάντηση, με την οποία απαλλάσσει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη και διαμοιράζει τις ευθύνες σε μια λειτουργό της Ελεγκτικής (η οποία «λόγω της πολύ επιφανειακής φύσης του ελέγχου που διενεργούσε, δεν αντιλήφθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος») και στην προϊσταμένη της, η οποία «δεν αξιολόγησε τα ευρήματα ως τέτοια που θα δικαιολογούσαν προτεραιοποίηση του χειρισμού του θέματος». Εντάξει, κύριε Οδυσσέα μου. Να δεχτούμε αυτά που αναφέρετε για τις λειτουργούς που δεν... λειτούργησαν όπως έπρεπε τότε. Εσείς, όμως, ως επικεφαλής της Ελεγκτικής και ως «τα πανθ’ ορών» στη Δημοκρατία, είναι δυνατόν, από το 2016 και εφεξής, να μην πήρε κάτι τ’ αφτί σας απ’ όλο εκείνο το ρωμαϊκό όργιο που είχε στηθεί με τα διαβατήρια και να παρέμβετε δυναμικά; Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε, γενικώς, αλλά, όπως όλοι, υπόκεισθε και εσείς σε έλεγχο. Δεν είσθε αλάνθαστος ως ο Πάπας. Σ’ αυτήν την πονεμένη ιστορία των διαβατηρίων, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, έχουν όλοι οι θεσμοί ευθύνες. Και αν τις αναγνωρίσουν και τις αποδεχθούν, τότε υπάρχει ακόμη ελπίδα να βγει ο τόπος από τα βοθρολύματα...

ΜΠΟΞΕΡ