Αναλύσεις

Οδοφράγματα και Μ.Ο.Ε. (Ο μιθριδατισμός των Κυπρίων)

Άλλοι τα αποκαλούν «οδοφράγματα» και άλλοι «σημεία διέλευσης», που παρέμειναν κλειστά πέραν του ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Οδόφραγμα είναι ένα πρόχειρο οχυρωματικό έργο, που κατασκευάζεται από πρόχειρα ετερόκλητα υλικά με σκοπό να εμποδιστεί η κυκλοφορία και διάβαση διαδηλωτών. Σημείο διέλευσης είναι πέρασμα, μέσα από το οποίο περνά κάποιος πεζός κατόπιν σχετικής άδειας.

Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι, μετά την τουρκική εισβολή, τα οδοφράγματα άνοιξαν για πρώτη φορά (23/4/2003) σε μία αιφνιδιαστική κίνηση του πονηρού Ραούφ Ντενκτάς στην προσπάθεια να αποδυναμώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν οργανώσει Τουρκοκύπριοι για την επικρατούσα κατάσταση στα κατεχόμενα, που κατήντησαν τελικά «σκουπιδότοπος» της Τουρκίας, όπως τα αποκάλεσε πριν από λίγα χρόνια ο ηγέτης της συντεχνίας των Τ/κ διδασκάλων Σενέρ Ελτζίλ.

Εν πάση περιπτώσει, είτε «οδοφράγματα» αποκαλούνται είτε «σημεία διέλευσης», σημασία έχει ότι διεθνώς δίδεται η εντύπωση, λόγω και των διατυπώσεων που διενεργούνται για τους διερχομένους, ότι υπάρχουν δύο κράτη.

Μερικοί αφελείς τα χαρακτηρίζουν ότι δήθεν διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ των «δύο κοινοτήτων» και συμβάλλουν στην ούτω καλούμενη «επαναπροσέγγιση», ως αυτή να είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος και όχι η εισβολή και κατοχή.

Αυτή η εντύπωση θα εδραιωθεί με την πάροδο του χρόνου, όσο θα αυξάνεται η διαμονή Ε/κ σε ξενοδοχεία ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, η προσέλευση στα καζίνα κ.λπ και θα γίνονται ταξίδια μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Το λαθρεμπόριο θα αυξάνεται, ως και η λαθρομετανάστευση την οποία η Τουρκία με μεθοδικότητα προωθεί ως μέρος των σχεδίων της για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Η νοοτροπία του «μιθριδατισμού» θα γίνει συνείδηση σε μερικούς τουρκόφρονες και τουρκοπροσκυνημένους ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους.

Εάν μερικοί νομίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων (ττέλια) σε κάποια περιοχή, ας φροντίσουν να πληροφορηθούν ποια μέτρα σύγχρονης τεχνολογίας λήφθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, με την παρουσία, μάλιστα, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτη Σχοινά.

Επειδή όμως γίνεται και πάλι λόγος για υιοθέτηση ούτω καλουμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ως τέτοια να είναι η φύση του Κυπριακού, ας επισημάνουμε για μία ακόμη φορά πως οι Τούρκοι… τα αντιλαμβάνονται ως εδραίωση και νομιμοποίηση της κατοχής.

- Δημιουργία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών που θα υπάρχουν δίπλα το ένα στο άλλο.

- Απόδοση της «υπηκοότητας» της ούτω καλούμενης Τ.Δ.Β.Κ. σε άλλους 50 χιλιάδες εποίκους για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

- Επίσπευση του εποικισμού της Αμμοχώστου - «ξεχάστε» την διακηρύττει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, που μας ειρωνεύεται ευχόμενός μας «περαστικά».

- Ο νεοσουλτάνος Ερτογάν κόμπασε ότι θα πραγματοποιήσει «πικνίκ στην Αμμόχωστο, πράγμα που έγινε στις 15/11/2020.

- Αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου και στάθμευση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων (Drones) και πολεμικών αεροσκαφών. Τα «εγκαίνια» θα τελέσει ο νεοσουλτάνος στις 20 Ιουλίου, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

- Ανέγερση μεγάλης ναυτικής βάσης στην περιοχή Τρικώμου-Μπογαζίου.

Αυτά και θα ακολουθήσουν ασφαλώς και άλλα νέα μέτρα… οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και εμείς οι αιωνίως υπνώττοντες είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο ξένος παράγοντας δηλώνει ότι ενίσταται στη δημιουργία «δύο κρατών» στην Κύπρο και υποστηρίζει «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση» για «επανένωση» της Κύπρου στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τώρα λοιπόν σωθήκαμε γιατί με αυτόν τον τρόπο θα… επανενωθεί η Κύπρος και θα επέλθει η… απελευθέρωση.

Εξακολουθούμε να ζούμε με ευσεβοποθισμούς και ψευδαισθήσεις όταν μεταξύ άλλων αγνοούμε τις κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων επισήμων ως η δήλωση του πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας Μπαμπατζιάν, ο οποίος προ έτους είχε διακηρύξει ότι «η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει την Κύπρο για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υ.Γ. Μιθριδατισμός: Βαθμιαίος εθισμός του οργανισμού με ολοένα ισχυρότερες δόσεις δηλητηρίου. Ο Μιθριδάτης ήταν βασιλιάς του Πόντου, για τον οποίο οι παλαιότεροι ιστορικοί αφηγούνται ότι δηλητηρίαζε τον εαυτό του χορηγώντας του βαθμιαίως αυξανόμενες (μη θανατηφόρες) τέτοιες ουσίες μέχρις ότου απέκτησε ανοσία.