Αναλύσεις

Γιατί διαδήλωσαν έξω από την ρωσική πρεσβεία οι Αρμένιοι της Κύπρου;

Οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι αγνοούμενοι Αρμένιοι. Τα ψηφίσματα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου σε Πρεσβεία της Ρωσίας και ΕΕ. Το ιστορικό των πρόσφατων συλλήψεων Αρμενίων στρατιωτών από τους Αζέρους, το ΕΔΑΔ, η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, και η τοποθέτηση της ΥΠΕΞ της Ολλανδίας.

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Ιουνίου οι Αρμένιοι της Κύπρου.

Με πινακίδες και συνθήματα σε αγγλικά, ελληνικά, αρμενικά και ρώσικα, οι Αρμενοκύπριοι κάλεσαν την Ρωσία να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους πολέμου. Ζητούν επίσης από τους Αζέρους να απομακρύνουν τον στρατό τους από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.

Με το ψήφισμά τους, ζητούν την συνέχιση της άσκησης πίεσης από την Μόσχα στο Μπακού για τερματισμό των εχθροπραξιών και απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Το ψήφισμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου απευθύνεται στον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Stanislav Osachi.

emb (8).jpeg

Ψήφισμα Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου

Σε δηλώσεις του στο «ΚΥΠΕ», ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου, Χακόπ Καζαντζιάν, είπε «απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες και να ασκήσει πίεση προς το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι πολέμου που παράνομα κρατούνται από το στρατό των Αζέρων».

Σημείωσε πως το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου είναι καθαρά ανθρωπιστικό και ως εκ τούτου «δεν χωρούν εκβιασμοί και μικροπολιτικές».

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η συγκέντρωση έγινε για να διαδηλώσουν εναντίον των συνεχιζόμενων απειλών και της επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αρμενίας.

emb (1).jpeg

«Οι Αρμένιοι ανά το παγκόσμιο αισθάνονται ότι ο ρόλος της Ρωσίας ως στρατηγικός εταίρος και εγγυητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αρμενίας δέχεται προκλήσεις», προστίθεται στο ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι δυστυχώς ο ρόλος της Ρωσίας θα συνεχίσει να δέχεται προκλήσεις όσο το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να κρατεί εκατοντάδες ομήρους και όσο ο στρατός των Αζέρων απειλεί τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

«Σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να ασκείτε πίεση προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι επεκτατικές επιδιώξεις των οποίων εκτείνονται από το Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο», αναφέρει το ψήφισμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου.

Καταλήγει με την ευχή η ειρηνευτική αποστολή της Ρωσίας στην περιοχή να στεφθεί με επιτυχία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στον Καύκασο.

Στην εκδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία συγκεντρώθηκε μικρή ομάδα Αρμενίων που διαμένουν στην Κύπρο κρατώντας πινακίδες με συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν. Στον χώρο υπήρχε αστυνομική παρουσία.

emb (7).jpeg

Παρούσα στη διαδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και η Ελένη Θεοχάρους, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Η κ. Θεοχάρους καταδίκασε «την νέα απρόκλητη επιθετική ενέργεια του Μπακού» και σημείωσε ότι οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν βάσει του Δικαίου του Πολέμου. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία, ως εγγυήτρια δύναμη της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, οφείλει να παρέμβει προς εκτόνωση της κατάστασης και απελευθέρωση των αιχμαλώτων στην βάση διμερών συμφωνιών.

eltharm.JPG

Τι έγινε με τους 6 Αρμένιους στρατιώτες;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Kavkaz Uzel» (01/06/2021), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 4 Ιουνίου ζήτησε από τις αζερικές αρχές να ενημερώσουν για την τύχη των 6 Αρμενίων στρατιωτών που συνελήφθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου στην περιοχή Gegarkunik.

Η ιστοσελίδα επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας και αναφέρει ότι οι στρατιώτες εργάζονταν σε τεχνικά έργα στην περιοχή της στρατιωτικής τους μονάδα. Το Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε τους συλληφθέντες ως «κατασκόπους» και πως προσπάθησε να διασχίσουν τα σύνορα για να επέμβουν στον δρόμο.

Η Αρμενία προσέφυγε στο ΕΔΑΔ απαιτώντας να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αιχμάλωτων στρατιωτών.

Η Zara Amatuni, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αρμενία, σημείωσε πως οι αρμόδιοι της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Μπακού δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τους 6 αιχμάλωτους πολέμου.

arm1.JPG

Οι αζερικές αρχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αντιμετωπίζουν τους συλληφθέντες Αρμένιους πολίτες ως αιχμάλωτους πολέμου (POWs - Prisoners of War) μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Μπακού από τις αρχές Μαΐου, υπάρχουν 62 με 63 άτομα που κρατούνται στο Αζερμπαϊτζάν. Το Γερεβάν υποστηρίζει ότι ο αριθμός των φυλακισμένων ανέρχεται στους 200. Στις 3 μαΐου, Αρμένιοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονόμασαν 19 άτομα που, σύμφωνα με τα δεδομένα τους, σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Το ρωσικό πρακτορείο «TASS» (02/06/2021) ανέφερε πως το Γερεβάν παραπονέθηκε επίσης στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ για επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για την επιδείνωση της κατάστασης στα αρμενο-αζερικά σύνορα. Οι συμπρόεδροι της Ομάδας του ΟΑΣΕ έχουν ετοιμάσει δικό τους σχέδιο αποκλιμάκωσεις «το οποίο προβλέπει ότι οι δυνάμεις των δύο πλευρών πρέπει να αποτραβηχτούν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης και οροσήμανσης με τη βοήθεια του Minsk Group».

ΥΠΕΞ Ολλανδίας

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Sigrid Kaag, με επιστολή της προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ολλανδία τόνισε τη σημασία της άμεσης απελευθέρωσης των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονται στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την ανάγκη παρουσίας της UNESCO με μια ειδική αποστολή αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Η Ολλανδία υπογράμμισε την σημασία της αποχώρησης των στρατευμάτων από τα σύνορα των δύο χωρών και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

d66-mensen-sigrid-kaag-zittend-wide-1024x576[1].jpg

Η δήλωση της ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, όπως τη δημοσίευσε η «ArmenPress» (02/06/2021), είναι: «Στις 28 Μαΐου, επίσης με πρωτοβουλία της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια νέα κοινή δήλωση εκφράζοντας τις βαθιές της ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στα σύνορα και τονίζοντας την σημασία της μείωσης της έντασης. Γίνεται έκκληση για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα και την ανάγκη αποσαφήνισης του ζητήματος της οριοθέτησης αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων. Η δήλωση περιέχει επίσης έκκληση στο Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει αμέσως τους Αρμένιους αιχμάλωτους πολέμου».

Διαδήλωση και στο κτίριο της ΕΕ

Σημειώνεται πως στις 22 Μαΐου, με πρωτοβουλία και πάλι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου, πραγματοποιήθηκε άλλη διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου από τις φυλακές του Αζερμπαϊτζάν και την άμεση απομάκρυνση του αζερικού στρατού από το κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

fourlas1.jpg

Η Αρμενική Εθινική Επιτροπή Κύπρου ευχαρίστηκε τον Εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν και τον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, η παρουσία των όποιων ενίσχυσε την πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «επιβλητική ήταν η παρουσία της Ελένης Θεοχάρους (Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας του Αρτσάχ), η οποία πάντοτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Επίσης παρών στη διαδήλωση ήταν ο Γιώργος Περδίκης και ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Παραδόθηκε υπόμνημα στον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά για να το παράδοση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

fourlas2.jpg