Κυπριακό

Κατεχόμενα: Σύλληψη δημοσιογράφων που αποκάλυψαν μαζική παραχώρηση «υπηκοοτήτων»

Κατασχέθηκαν οι ταυτότητες και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων, στους οποίους σήμερα αναμένεται να απαγγελθεί κατηγορία στο πλαίσιο του «νόμου» περί ιδιωτικής ζωής και της προστασίας της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής.

Κάτω από τον τίτλο «Είμαστε κρατούμενοι», η «Yeni Bakış» (04/06/2021) γράφει ότι τέθηκαν υπό σύλληψη εκ μέρους της «αστυνομίας» και έδωσαν κατάθεση τρεις δημοσιογράφοι της «Yeni Bakış» με την δικαιολογία ότι αποκάλυψαν ηχογραφημένη συνομιλία σε σχέση με την παραχώρηση της «υπηκοότητας» του καθεστώτος για 13 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ). Πρόκειται για την διευθύντρια ειδήσεων Ντενίζ Αμπιντίν, τον αρθρογράφο Καζίμ Ντενιζτζί και την δημοσιογράφο Εσενγκιούλ Αϊκάτς.

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, κατασχέθηκαν οι ταυτότητες και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων, στους οποίους σήμερα αναμένεται να απαγγελθεί κατηγορία στο πλαίσιο του «νόμου» περί ιδιωτικής ζωής και της προστασίας της μυστικότητας της ιδιωτικής ζωής.

Επισημαίνοντας ότι παραμένουν ελεύθεροι εκείνοι που «πάτησαν το κουμπί» για παραχώρηση 50 χιλιάδων «υπηκοοτήτων» και διανέμουν παράτυπα «υπηκοότητες», η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα θα προσαχθεί ξανά ενώπιον «δικαστηρίου» ο Κεμάλ Μπαϊράμογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί προηγουμένως μετά από καταγγελία στην «αστυνομία» εκ μέρους της Μπενγκιούλ Ινέμπεϊλι, της γυναίκας της οποίας η φωνή ακούγεται στην ηχογράφηση. Η Ινέμπεϊλι κατηγόρησε τον Μπαϊράμογλου ότι την ανάγκασε να ηχογραφήσει την φωνή της υπό την απειλή όπλου.

Ωστόσο, χθες η εφημερίδα δημοσίευσε εικόνες από κάμερα που παρουσίαζαν τον Μπαϊράμογλου να βρίσκεται στον χώρο εργασίας του την ημέρα και την ώρα που η Ινέμπεϊλι ισχυρίστηκε ότι συνέβη το γεγονός. Κατόπιν τούτου, η Ινέμπεϊλι προσήχθη ενώπιον «δικαστηρίου» για το αδίκημα της «δημόσιας συνωμοσίας».

Κάτω από τον τίτλο «Νομική διαδικασία για τέσσερις εργαζόμενους της Yeni Bakış», η «Avrupa» (04/06/2021) χαρακτηρίζει «ετσιθελικές» τις ενέργειες της «αστυνομίας». Στην σημερινή του στήλη ο εκδότης της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ επισημαίνει ότι ο Μπαϊράμογλου, ο οποίος είναι επίσης εργαζόμενος στην «Yeni Bakış», συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, ενώ η Ινέμπεϊλι αφέθηκε ελεύθερη μέχρι την δίκη της.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η «Yeni Bakış» δημοσίευσε την ηχογράφηση χωρίς να αποκαλύψει ονόματα και ότι η «αστυνομία» δεν προέβη σε λεπτομερή έρευνα της καταγγελίας της γυναίκας προτού κατασχέσει τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων και προτού του προσαγάγει στο «δικαστήριο».

«Πώς μπορεί να μπαίνει στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής ένα ζήτημα που αφορά απάτη διαβατηρίων», διερωτάται ο Λεβέντ.

KTAMS: Υποθηκεύουν την βούληση των Τουρκοκυπρίων με τις «υπηκοότητες»

Η «Kıbrıs» (04/06/2021) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν επέκρινε το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» παραχώρησε 2,500 «υπηκοότητες» μέσα σε έξι μήνες και κάλεσε όλους σε κοινό αγώνα κατά των πρακτικών παραχώρησης «υπηκοότητας», που «στόχο έχουν να υποθηκεύσουν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

Σε γραπτή δήλωση, ο Μπενγκινχάν ανέφερε ότι την ημέρα των «εκλογών» η «κυβέρνηση» θα πληρώσει το τίμημα για όλα αυτά. Πρόσθεσε και τα εξής ο Μπενγκινχάν:

«Η κυβέρνηση, που έπαψε να ελπίζει στους δικούς της πολίτες, μέσα σε πανικό επιτάχυνε την παραχώρηση υπηκοοτήτων όπως πριν από κάθε εκλογές. Είναι δείγμα της ψυχικής τους κατάστασης η παραχώρηση υπηκοότητας σε 2,500 άτομα μέσα σε έξι μήνες. Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσε να διαπράξει μια κυβέρνηση ενάντια στον λαό της η προσπάθεια να υποθηκεύσει την βούληση του λαού αλλάζοντας την δομή του πληθυσμού για χάρη της παραμονής στην καρέκλα».