Υγεία

Φάουτσι 2012: «Αξίζει το ρίσκο να γίνει και πανδημία» - Τι έγραφε για τα πειράματα με ιούς

Τι έγραφε το 2012 ο Άντονυ Φάουτσι για τα πειράματα «Gain-of-Function» με ιούς. Η πολύχρονη αμερικανική χρηματοδότηση των πειραμάτων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Η σημασία του «ευχαριστώ» του Πήτερ Ντάσζακ προς τον Φάουτσι, που αποκαλύφθηκε στα e-mails.

Μια τεράστια πολιτική κρίση μαίνεται στις ΗΠΑ με τεράστιες επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και με τη διαχείρισή του.

Συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις πολλών μηνών αλλά και μια ογκώδη προσπάθεια λογοκρισίας (με καταγγελίες για φίμωση διαφωνούντων) από τους κολοσσούς των ΜΚΔ, άρχισε όλο και περισσότερο να ερευνάται η πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός που τόσο άλλαξε τις ζωές μας να ήταν και αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος ή διαρροής.

Η συζήτηση για το θέμα ακόμη συνεχίζεται, όμως τα προσφάτως δημοσιευθέντα e-mail του Anthony Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, μαζί με τις αφόρητες πιέσεις που του ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι για το συνέβαινε με τη χρηματοδότηση πειραμάτων «Gain-of-Function» στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κίνας έβαλαν πλέον στη συζήτηση όλα τα ενδεχόμενα.

s1.JPG

Αν και οι «συνωμοσιολόγοι», όπως υποτιμητικά τους χαρακτήριζαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οι τεχνικοί της πολιτικής ορθότητας των ΜΚΔ, έθεταν αυτά τα ερωτήματα από την αρχή της επιδημίας, τώρα ο ίδιος ο Άντονυ Φάουτσι, με δηλώσεις του στους «Financial Times» ζητά να μάθει -με καθυστέρηση ένα χρόνο και τόσους μήνες- για την προέλευση του ιού από τα αρχεία της Κίνας.

Ήξερε την πιθανότητα διαρροής

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που υπάρχει στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του Φάουτσι είναι το e-mail που έλαβε από τις αρχές της κρίσης, στις 21 Φεβρουαρίου 2020, από έναν αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας ο οποίος του έγραφε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθεί ο ιός από ένα εργαστήριο στην Γουχάν, στη περιοχή της βιοτεχνολογίας της Κίνας». Σε άλλο e-mail του υποδεικνύεται ότι ο SARS-CoV-2 έχει «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά» που «ενδεχομένως φαίνονται κατασκευασμένα» και πως το γονιδίωμά του εμφανίζεται «ασυμβίβαστο με τις προσδοκίες από την εξελικτική θεωρία».

Τα πειράματα «Gain-of-Function»

Όμως, αυτό που οι συντηρητικοί και συνωμοσιολογικοί κύκλοι υπογράμμιζαν συνεχώς, είναι τα πειράματα τύπου «Gain-of-Function» που φαίνεται να λάμβαναν χώρα στο ίδιο το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κίνας, τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί με χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου.

f1.JPG

Συγκεκριμένα, το NIAID, το οποίου προΐσταται ο Φάουτσι από το 1984, διοχέτευσε $600,000 μέσω της EcoHealth Alliance στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για συνεργασία με θέμα τους κορωνοϊούς στις νυχτερίδες και αν μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο. Η χρηματοδότηση ξεκίνησε το 2014 και το 2019 το πρόγραμμα ανανεώθηκε για ακόμα 5 χρόνια. Ακυρώθηκε τον Απρίλιο του 2020. Συνολικά η EcoHealth έλαβε $3,7 εκατομμύρια.

Πρόεδρος της EcoHealth Alliance της Νέας Υόρκης ήταν ο Δρ Peter Daszak, που έκαναν αυτή την έρευνα στη Γουχάν. Ο Daszak σε δηλώσεις του στις 9 Δεκεμβρίου 2019 ανέφερε πως γίνονται πειράματα με κορωνοϊούς και με την πρωτεΐνη-ακίδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε στον Vincent Racaniello της «MicrobeTV» ότι η πρωτεΐνη-ακίδα μπορεί να μπει «στην ραχοκοκαλιά ενός άλλου ιού» και μετά να γίνει «κάποια δουλειά στο εργαστήριο».

Στα e-mail του Φάουτσι εντοπίζεται ευχαριστήριο μήνυμα από τον Πήτερ Ντάσζακ: «Θέλω απλά να σου πω ενα προσωπικό ευχαριστώ εκ μέρους του προσωπικού και των συνεργατών μας που στάθηκες στο ύψος σου δημόσια και δήλωσες πως τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την φυσική προέλευση του Covid-19 από την πορεία από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο και όχι διαρροή από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.»

s2.JPG

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή ο Φάουτσι είναι ανοιχτός προς το σενάριο να έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που τον ευχαρίστησε ο Ντάσζακ, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Ο «νονός» του «Gain-of-Function»

Οι πειραματισμοί δημιουργίας χιμερικών ιών με την μέθοδο του «Gain-of-Function» χρονολογούνται εδώ και κάποια χρόνια. Τέτοια πειράματα συνέβαιναν και στις ΗΠΑ μέχρι που καταργήθηκαν λόγω των εφιαλτικών προοπτικών τους. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τέτοια έρευνα φαίνεται να συνέχισε να λαμβάνει χώρα στο κινεζικό Ινστιτούτο, που δεν βρισκόταν σε αμερικανικό έδαφος, όμως λάμβανε την αμερικανική χρηματοδότηση.

Αν και κατά την εξέτασή του από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Rand Paul ο Άντονυ Φάουτσι αρνήθηκε πως γίνονται πειράματα «Gain-of-Function» σε ιούς, αυστραλιανές πηγές αποκαλύπτουν πως ο ίδιος ήταν υπέρμαχος τέτοιων ερευνών, ακόμη και με το ρίσκο να προκαλέσουν πανδημία!

Όπως αναφέρει το «Sky News» της Αυστραλίας, ο Φάουτσι ήταν ο «Νονός του Gain-of-Function». Η δημοσιογράφος Sharri Markson παρουσίασε ένα επιστημονικό σύγγραμμα του Φάουτσι από το 2012 που ανέφερε πως τα οφέλη από μια τέτοια έρευνα αξίζουν το ρίσκο, έστω και αν προκαλέσουν πανδημία.

Η Μάρκσον είπε πως «είναι μια πραγματική πιθανότητα» η αμερικανική χρηματοδότηση υπό τον Άντονυ Φάουτσι «να χρηματοδότησε ένα ιό που μπορεί να διέρρευσε και να προκάλεσε αυτή την παγκόσμια πανδημία» και πρόσθεσε: «Είναι για τούτο που βλέπουμε τέτοιο κουκούλωμα από ανθρώπους σαν τον Άντονυ Φάουτσι».

ajm.JPG

Η Μάρκσον δημοσίευσε την αποκάλυψη στην εφημερίδα «The Australian». Στο άρθρο του ο Φάουτσι έγραφε, μεταξύ άλλων:

«Σε μια απίθανη αλλά μη-αποκλειόμενη σειρά γεγονότων, τι γίνεται αν ο επιστήμονας μολυνθεί με τον ιό, ο οποίος οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα και τελικά πυροδοτήσει μια πανδημία; (...) Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό τον τομέα μπορεί να πουν -όπως πράγματι έχω πει- ότι τα οφέλη τέτοιων πειραμάτων και η προκύπτουσα γνώση υπερτερούν των κινδύνων.»

f2.JPG

Το κείμενο στο οποίο αναφέρεται η Μάρκσον δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο «American Journal for Microbiology» με τίτλο «Research on Highly Pathogenic H5N1 Influenza Virus: The Way Forward».

Έρευνα για το σενάριο διαρροής από το κινέζικο Ινστιτούτο έκανε και η Αυστραλιανή δημοσιογράφος Liz Hayes στην εκπομπή «Under Investigation» του «60 Minutes».