200 χρόνια από τον θάνατο του Αυτοκράτορα

Στις 5 Μαΐου 1821 πέθανε στην Αγία Ελένη, εξόριστος από τους Άγγλους, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που κυριάρχησε στην Ευρώπη και χρειάστηκε συνασπισμός όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής για να τον καταβάλουν.

Ο μεγάλος Κορσικανός ξεκίνησε από το νησί του για να κατακτήσει το Παρίσι, τη Γαλλία και μετά την Ευρώπη. Μετά από εκστρατείες στην Ιταλία και την Αίγυπτο, το πραξικόπημα της 9 Νοεμβρίου 1799, έριξε το Διευθυντήριο και εγκατέστησε ένα νέο καθεστώς με πρώτον ύπατο τον Ναπολέοντα.

Από τότε αρχίζει η άνοδος. Ήταν 30 ετών. Αφού έγινε ισόβιος Ύπατος, την 3ην Δεκεμβρίου 1804 ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας των Γάλλων από τον Πάπα Πίον το 7ον, βάζει, όμως, ο ίδιος το στέμμα στο κεφάλι του!

Μπροστά του τώρα τρέμει η Ευρώπη. Οι παλιές ευρωπαϊκές δυνάμεις τον αναγνωρίζουν. Επικρατεί της Αυστρίας στο Wagram και ο Αυτοκράτοράς της Φραγκίσκος ο 1ος αναγκάζεται να του δώσει την κόρη του Marie-Louise ως δεύτερή του σύζυγο. Ο ήλιος του Austerlitz λάμπει.

Η καταστροφή του γαλλικού στρατού στη Ρωσία σημαίνει την αρχή του τέλους, που ήταν το Leipzig το 1813 και στα 1815 είναι η τελική ήττα στο Waterloo, που τον ανάγκασε να παραιτηθεί και να πάει εξόριστος στην Αγία Ελένη, όπου και απέθανε το 1821.

Ο Ναπολέων ήταν μια αντίδραση στις συντηρητικές δυνάμεις της παλιάς Ευρώπης με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Η πτώση του έφερε πίσω τον σκοταδισμό και τις πολιτικές του Metternich και της Ιεράς Συμμαχίας.

Η Γαλλία τίμησε τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Αυτοκράτορα με εκδηλώσεις, επιδείξεις μουσειακών αντικειμένων και άλλες ενδείξεις τιμής προς τον Μεγάλο Κορσικανό. Σ’ έναν λόγο στο Institutde France, ο Πρόεδρος Macron εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Αυτοκράτορα. «Αγαπάμε το Ναπολέοντα», είπε, «γιατί η ζωή του έχει τη γεύση του δυνατού». Μετά τον λόγο του ο κ. Macron με τη σύζυγό του υποκλίθηκαν μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Κορσικανού στους Invalides.

*Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων