Κυπριακό

Η Βικτώρια Νούλαντ, το κουτί τσιγάρων και ο Αναστασιάδης…

nulandAnastasiades.jpg

ΑΜΑ τους έχεις δώσει δείγματα της υποχωρητικότητάς σου, είναι κανόνας φυσιολογικότατος ότι κάθε επόμενη φορά θα απαιτήσουν και άλλα περισσότερα και επιπρόσθετα:

- Όταν, υποχωρώντας, τους προσέφερες την «πολιτική ισότητα» των «δύο κοινοτήτων» (ήτοι 18% = 82%), ήταν επόμενο ότι θα απαιτούσαν την «ισότητα δύο ισότιμων καθεστώτων».

- Ευθύς αμέσως την «εκ περιτροπής προεδρία», την «ισότιμη συγκυριαρχία», την «κυριαρχική ισότητα».

- Και, προϊόντος του χρόνου, φυσιολογικότατα, θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση πλέον για τη συνέχιση των διαπραγματευτικών διαδικασιών, τη Διεθνή Αναγνώριση των Δύο Κρατών ως ισότιμων επί παντός κυριαρχικού συνομιλητών για τη... λύση του Κυπριακού.

- Αυτό πράττουν μετά την Πενταμερή της Γενεύης, 27-29 Απριλίου 2021, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ.

Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Η Σ:

Παμπάλαιος ο κανόνας της υποχωρητικότητας και των φυσιολογικών συνεπειών της. Τον είχε αναδείξει αναλυτικά πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο «πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού», ο Θουκυδίδης:

- Στην περί Μεγαρικού Ψηφίσματος δημηγορία του Περικλή (Α-140). Κατά την οποία ο πρώτιστος των Αρχαίων Αθηναίων τούς είχε προειδοποιήσει κιόλας ότι: «Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια του εχθρού» («μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικείας ημών αμαρτίας ή τας των εναντίων διανοίας». Α-144).

Β Ι Κ Τ Ω Ρ Ι Α ΝΟΥΛΑΝΤ:

ΠΡΟΦΑΝΩΣ το είχε στο μυαλό της το 2014 και η απεσταλμένη τότε των ΗΠΑ κ. Βικτώρια Νούλαντ, η οποία πέτυχε τις επιπλέον υποχωρήσεις Αναστασιάδη στην Κοινή Διακήρυξή του με τον Έρογλου. Κείμενο το οποίο τσέπωσαν οι Τούρκοι γραπτώς στις 11.2.2014 και πανηγύριζε τότε ο Ερντογάν.

- Συνέπεσε, τυχαία βεβαίως, της Βικτώρια Νούλαντ ο πενθερός, Ντόναλντ Κέιγκαν, να είναι από τους επιφανέστερους εν ζωή θουκυδιδιστές, σύμβουλος Προέδρων των ΗΠΑ. Σημαντικά βιβλία του οποίου, για τον Θουκυδίδη, έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ Νούλαντ είχε επισκεφθεί και τον νοσηλευόμενο για την καρδία του στη Νέα Υόρκη Πρόεδρο Αναστασιάδη τον Δεκέμβριο του 2014.

«Μου είπε ότι έχει την καρδιά ενός 35άρη, αλλά του είπα να μην πιέζεται τόσο πολύ. Του έφερα ένα μικρό δώρο, σοκολάτες -σε περιτύλιγμα κουτιού τσιγάρων- για να τον βοηθήσουν..», είπε γελώντας η Νούλαντ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυπτε το δώρο - κουτί σιγαρέτων με... σοκολατάκια.

ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από τότε, επανέρχεται τώρα για το Κυπριακό η κ. Βικτώρια Νούλαντ ξεσκονίζοντας τους φακέλους των τότε επιτυχιών της στην επίδειξη «ευελιξίας», όπως νοείται πάντοτε το περιεχόμενο των ελληνικών υποχωρήσεων.

Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Σ Η:

ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ αντιληφθεί οι Έλληνες Κύπριοι -ηγέτες και πολίτες- σε όλες τις πιθανές διαστάσεις και συνέπειές της, την λεγόμενη «Πολιτική Ισότητα [18%=82%] Tων Δύο Κοινοτήτων», που επίμονα απαιτούσε ανέκαθεν ο Ραούφ Ντενκτάς και την οποία,

- αφού τσέπωσαν οι Τούρκοι απ’ τον Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου με το Ψήφισμα 716 Σ.Α./ΟΗΕ το 1991,

- κατάφεραν να την εισπράξουν επαυξημένη το 2008 απ’ τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, όχι πλέον ως «ισότητα κοινοτήτων», αλλά ως «Ισότητα Δύο ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ» του Κοινού Ανακοινωθέντος Χριστόφια - Ταλάτ 23.5.2008.

- Τα οποία «καθεστώτα», με τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου του 2014, ορίζονται πλέον ξεκάθαρα ως «Δύο Συνιστώντα Κράτη με Ίσο Καθεστώς»;

ΕΝΩ, ΛΟΙΠΟΝ, το κομματικό και κυβερνητικό ποιηματάκι, που διαρκώς εκφωνείται εξ αποστηθίσεως, λέει για «πολιτική ισότητα ΟΠΩΣ καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (και ουδέποτε εξηγεί εκείνο το «όπως»), οι διαδοχικοί ΠτΔ, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, προσέφεραν στους Τούρκους την πλήρη ισοτιμία καθεστώτων:

- ΣΤΗΝ Κοινή Δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008, που εκφώνησε ο τότε των ΗΕ κ. Ζεριχούν, ορίστηκε ότι:

«Αυτός ο [Διζωνικός] Συνεταιρισμός θα είναι ένα τουρκοκυπριακό Συνιστών Στέιτ [κράτος ή κρατίδιο ή πολιτεία ή μονάδα] και ένα ελληνοκυπριακό Συνιστών Στέιτ, τα οποία θα έχουν ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ»!

- ΣΤΗΝ Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 αναφέρει, ρητώς, στην 4η παράγραφο, ότι:

«Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από Δύο Συνιστώντα Κράτη με ΙΣΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ»!

ΟΜΟΙΩΣ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ της προσοχής, δύο σπουδαιότατα και πασιφανή:

(α) Με τη «λύση» οι Έλληνες Κύπριοι θα παύσουν να είναι το μόνο διεθνώς νόμιμο και μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο εν Κύπρω κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(β) Το τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος, ως ισοτίμως συγκυρίαρχο και ισότιμος επί παντός συνιδιοκτήτης, θα είναι, δι’ αντιπροσώπου, εκ γενετής ανέκαθεν και έως το... διηνεκές η Τουρκία. Έχουσα και την ισχύ και την αξιόπιστη βούληση, εκείνη να κάνει κουμάντο και να ερμηνεύει τα κεκτημένα της…

ΟΛ’ ΑΥΤΑ πέτυχε η Τουρκία - Κατακτητής, λόγω της ελληνικής υποχωρητικότητας, στο λεγόμενο «Κεκτημένο των Συνομιλιών», στο «Συμφωνημένο Πλαίσιο», στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» υπό τον διαρκή τίτλο της παλαιότερης τουρκικής απαίτησης για «λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ακόμα τα εν λόγω «Κεκτημένα» της να λάβουν σάρκα και οστά. Η προσπάθεια προσέκρουσε και ανακόπηκε προσώρας, εξ αιτίας της λαϊκής βούλησης των Ελλήνων Κυπρίων.

- Οι οποίοι, περιφρονώντας την υπακοή στις ηγεσίες των κομμάτων τους, Απέρριψαν στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 με το 76% του ΟΧΙ την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία του Σχεδίου Ανάν.

- Και δεν πέτυχε ακόμη τον στόχο της η Τουρκία παρ’ όλα τα «Κεκτημένα» της στο τραπέζι των συνομιλιών, επειδή ισχύει άχρι τούδε το «τίποτε δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ τώρα ξανά στην Κύπρο η απεσταλμένη των ΗΠΑ κ. Νούλαντ. Αλλά από το 2014 έως το 2021 πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, εξ αιτίας της νεο-σουλτανικής και νεο-οθωμανικής αυτονόμησης του Ερντογάν από τον ρόλο του πειθήνιου συμμάχου των ΗΠΑ.

- Ο Ερντογάν βρίσκεται στο 18ο έτος της προσωποπαγούς μονοκρατορίας του στην Τουρκία, υλοποιώντας το ισλαμο-τουρκικό «Στρατηγικό Βάθος» (του 2001), επιδιώκοντας εμπράκτως και με την πολεμική του ισχύ την νεο-οθωμανική ηγεμονία στην περιοχή.

ΣΤΑ παλαιότερα συρτάρια της αμερικανικής πολιτικής ήταν η ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στο Κυπριακό, προκειμένου να έχουν μαζί τους την Άγκυρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ έχουν αλλάξει:

Ο Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της αμερικανικής επιρροής, βρίσκονται, πλέον, ευθέως ενάντιοι στην επικίνδυνη και γι’ αυτούς τουρκική υπερεξάπλωση, προσφερόμενοι για συμμαχίες με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΩΣ θα το αξιοποιήσει αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καυχώμενος κιόλας για τις άριστες σχέσεις του με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, θα φανεί ενδεχομένως και από το... νέο κουτί-δώρο που θα του προσφέρει η Βικτώρια Νούλαντ μετά από τα σοκολοτάκια σε κουτί τσιγάρων του 2014...