Αναλύσεις

«Κρέμασε» τα πτυχία και έγινε… αγρότης

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης δημιούργησε πρότυπο «περιβόλι» στο Αυγόρου, το οποίο επικεντρώνεται στη βιολογική παραγωγή και στην «περμακουλτούρα». «Ενθαρρύνουμε νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, από το Αυγόρου, αποτελεί το παράδειγμα ενός νέου που «κρέμασε» στην κυριολεξία τα πτυχία του και στράφηκε στη γεωργία. Η «Σ» τον συνάντησε στο περιβόλι -και όχι φάρμα όπως το χαρακτηρίζει- στην κοινότητα Αυγόρου και ο ίδιος περιέγραψε πώς έλαβε τη μεγάλη απόφαση να παρατήσει μία υποσχόμενη σταδιοδρομία στη νομική για να επιστρέψει στη φύση.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική στο Λέστερ και στη συνέχεια μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία στο Νότιγχαμ. Εργάστηκε για τρία χρόνια σε δικηγορικό γραφείο και σε νομικό τμήμα εταιρείας και, όπως αναφέρει, αυτό τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως χρειαζόταν μιαν αλλαγή. Έτσι, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και έψαξε για δουλειά μέσω του προγράμματος «Work and Holiday» στην Αυστραλία, με στόχο να συλλέξει εμπειρίες και να γνωρίσει καλύτερα τον αγροτικό τομέα στην Αυστραλία, η οποία σε πολλούς τομείς αποτελεί πρότυπο για τις καινοτομίες στην παραγωγή. Ως εκ τούτου, ταξίδεψε και εργάστηκε για ένα ολόκληρο χρόνο σε μία μεγάλη φάρμα, η οποία επικεντρωνόταν στο Regenerative Agriculture (Αναγεννητική Γεωργία), χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας στο παρελθόν.

Η εμπειρία που αποκόμισε, τον οδήγησε να επιστρέψει στην Κύπρο και να αφοσιωθεί -από πέρσι- στη δημιουργία ενός πρότυπου περιβολιού, το οποίο στηρίζεται στην «περμακουλτούρα», μία εφαρμοσμένη επιστήμη που στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά εφαρμόζοντας μόνο τακτικές με φυσικά προϊόντα τα οποία παράγονται από την ίδια τη φύση στο αγροτικό περιβάλλον ώστε να δημιουργείται μία κυκλική παραγωγή.

Έτσι, δημιουργήθηκε το «Nomads Farm», που απέκτησε και το πρώτο Πιστοποιητικό για Βιολογική Παραγωγή για τα προϊόντα του και κυρίως για τα αβγά ελευθέρας βοσκής, ενώ εξειδικεύεται πλέον και στη νομαδική μελισσοκομία και στην παραγωγή ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών. Η φιλοσοφία του περιβολιού είναι η εναρμόνιση όλης της χλωρίδας και πανίδας που διαβιοί στο περιβάλλον του για μία αειφόρο παραγωγή, χωρίς χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή λιπασμάτων αλλά με εφαρμογή κυκλικής παραγωγής και φύτευση ειδικών φυτών, που να εξυπηρετεί το καθένα τις ανάγκες του οικοσυστήματος.

IMG_1839.JPG

Υπουργός Γεωργίας: «Ενθαρρύνουμε νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα»

«Ο πρωτογενής τομέας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και καλές προοπτικές για νέους ανθρώπους», αναφέρει στη «Σ» ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σχετικά με το θέμα της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το Υπουργείο γνωρίζει ότι οι νέοι που θέλουν να μπουν στον πρωτογενή τομέα αντιμετωπίζουν και σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στις αγροτικές περιοχές. Έτσι, για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι προκλήσεις αυτές, ώστε να αντιμετωπιστούν, έγιναν συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους νέους σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ώστε να κωδικοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω των Μέτρων που θα προκηρυχθούν την επόμενη περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Καδής, η ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να μπουν στον πρωτογενή τομέα ήταν ήδη διάχυτη σε δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ οι δράσεις αυτές ενισχύονται ακόμη περισσότερο τώρα. Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί για δεύτερη φορά το Μέτρο που αφορά την «πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών», συνολικής δαπάνης 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη θα αφορά την εγκατάσταση νέων γεωργών, με αύξηση του εφάπαξ ποσού που λαμβάνουν, από 20 χιλιάδες ευρώ, που ήταν μέχρι σήμερα, σε 55 χιλιάδες ευρώ. Στις ενισχύσεις θα αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των ορεινών περιοχών, ενώ θα υπάρξει και πρόσθετη ενίσχυση για καινοτόμες προσεγγίσεις.

«Έχουμε δει εξαιρετικές επαγγελματικές πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους, που αξιοποίησαν πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα πετυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα. Με τέτοιου είδους δράσεις προσπαθούμε να κάνουμε τις προκλήσεις ευκαιρίες, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανανέωση των γενεών και να καταστήσουμε βιώσιμο τον αγροτικό μας τομέα», αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας.

1,8 εκ. ευρώ για νέους γεωργούς

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης του Μέτρου 6.1 «Ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, έχουν φτάσει στις 270, από τις οποίες έχουν εγκριθεί 193. Η συνολική εκροή του Μέτρου ανέρχεται σε €1.855.000 και αντιστοιχεί σε 26,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Μέτρου.

Χρηματοδότηση έλαβαν μέχρι σήμερα συνολικά 177 δικαιούχοι, εκ των οποίων 120 είναι φυσικά πρόσωπα και 40 νομικά πρόσωπα. Σημαντικό στοιχείο είναι η ηλικία των νέων γεωργών, αφού φαίνεται πως ηλικιακή ομάδα κάτω των 35 ενδιαφέρεται για τα θέματα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα φυσικά πρόσωπα, 20 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 35 ετών, ενώ 100 στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 35 ετών. Η γυναικεία συμμετοχή καθορίζεται στο 16%, ποσοστό μικρότερο από το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στον γεωργικό τομέα, καθώς επί συνόλου δικαιούχων οι 24 είναι γυναίκες και οι 153 είναι άνδρες (περιλαμβανομένων και των φυσικών προσώπων-μετόχων στα νομικά πρόσωπα).

Το συγκεκριμένο Μέτρο θεωρείται πως έχει συμβάλει στην αύξηση των γεωργών κάτω των 35 ετών σε ποσοστό 22%, αυξάνοντας το ποσοστό των γεωργών κάτω των 35 ετών στο σύνολο των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από 1,3% σε 1,6% περίπου.

Η πλειονότητα των νέων γεωργών προέρχεται από δύο επαρχίες, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα, ενώ λιγοστό ήταν το ενδιαφέρον από τους νέους των ορεινών περιοχών. Συγκεκριμένα, το 62% κατανέμεται σε δύο επαρχίες, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Ακόμα, η πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών σε ορεινές περιοχές περιορίζεται σε ποσοστό 13,1%, καθώς μόνο 21 αιτητές έχουν συμμετάσχει και έχουν λάβει ενίσχυση. Το ποσό συνάδει με την αναλογία εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές με βάση την Απογραφή Γεωργίας 2010 (11,1%), αλλά καταδεικνύει παράλληλα μια έλλειψη στοχοθέτησης για τις ορεινές περιοχές όπου διαχρονικά εντοπίζεται η εγκατάλειψη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ παράλληλα οι ορεινές περιοχές παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης.

Σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά τύπο δραστηριότητας προκύπτει ότι οι νέοι βιοκαλλιεργητές ανέρχονται στο 6,5%, ποσοστό οριακά υψηλότερο του μέσου όρου των βιοκαλλιεργειών στην Κύπρο (4,5%), η μεγαλύτερη συγκέντρωση νέων γεωργών εντοπίζεται στον κλάδο λαχανικών και αρωματικών φυτών με 45 δικαιούχους και ποσοστό 28,2% στο σύνολο δικαιούχων, η ενίσχυση των οποίων αποτελούσε στόχο του Προγράμματος, σημαντικότερος κτηνοτροφικός κλάδος είναι η αιγοπροβατοτροφία με 40 δικαιούχους και ποσοστό 28% στο σύνολο των δικαιούχων, 83 από τους 160 δικαιούχους (52%) έχουν σαν κύριο παραγωγικό κλάδο τη ζωική παραγωγή, ενώ φτωχή είναι η συμμετοχή των κλάδων της Αμπελουργίας (1,3%) και Δενδρωδών Καλλιεργειών (6,9%).

IMG_1844.JPG