Αναλύσεις

Προεδρία Βουλής με… όρους 2023

Τα δύο βασικά σενάρια που προκύπτουν μέχρι στιγμής

Από αύριο σιγά-σιγά θ’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τους υποψηφίους για την προεδρία της Βουλής.

  • Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους οι: Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων και η εκλεκτή του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.
  • Ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν. Η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συνεργασίες που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες.
  • Η τελική διάταξη των κομμάτων στην ψηφοφορία, δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει κατά την εκλογική διαδικασία. Το παρασκήνιο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λήξει μόνο κατά την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής.
  • Όλα τα κόμματα μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια, καθότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο μέχρι την ώρα της εκλογικής διαδικασίας.
  • Στο συμμαχικό μέτωπο του ΔΗΣΥ, υψηλές είναι οι πιθανότητες εκλογής της υποψηφίας τους, Αννίτας Δημητρίου. Ρυθμιστικό ρόλο έχει η ΕΔΕΚ, αν λάβει την απόφαση να μπει σε αυτήν τη συνέργεια. Αύριο, επίσης, αναμένεται να λάβουν απόφαση και τα συλλογικά όργανα του ΕΛΑΜ, για το τι θα πράξουν σε κάθε σενάριο.
  • Στο μέτωπο του ΑΚΕΛ, θεωρείται μέχρις στιγμής δεδομένη η συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Τα δυο κόμματα από την περασμένη εβδομάδα αναζητούν τη χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και να ανατρέψουν με αυτόν τον τρόπο το απογοητευτικό αποτέλεσμα που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές. Ρυθμιστικό ρόλο έχει και πάλι η ΕΔΕΚ.