Κόμματα

Προεδρία Βουλής με… όρους 2023

Τα δύο βασικά σενάρια που προκύπτουν μέχρι στιγμής

Ως πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές θεωρούνται στα κομματικά δώματα -ως είθισται διαχρονικά- οι συνεργασίες που θα προκύψουν για την ανάδειξη του νέου Πρόεδρου της Βουλής. Παράλληλα, για το κυβερνών κόμμα σημασία έχει πάντοτε και ο στόχος της διαμορφωθείσας πλειοψηφίας στη νέα σύνθεση της Βουλής τόσο για την… σταθερότητα του Κοινοβουλίου, όσο και για την ψήφιση των νομοσχεδίων και γενικότερα την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Από την επόμενη, κιόλας, ημέρα των βουλευτικών εκλογών ξεκίνησαν παρασκηνιακά οι διεργασίες και οι ζυμώσεις, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει σιγά- σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τους υποψηφίους του εν λόγω πολιτειακού αξιώματος. Η τελική, όμως, διάταξη των κομμάτων στην ψηφοφορία δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει την τελευταία στιγμή, την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς το παρασκήνιο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να λήξει μόνο κατά την ανάδειξη του νέου Πρόεδρου του Νομοθετικού Σώματος.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τρία πρόσωπα επίσημα τις υποψηφιότητές τους, πρόκειται κατά σειρά για τους: Χρίστο Χρίστου, Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την εκλεκτή του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον επιδεικνύουν επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Εντούτοις, η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συνεργασίες που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες.

Όλα τα κόμματα μελετούν όλα τα πιθανά τα σενάρια, καθότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο μέχρι την ώρα της εκλογικής διαδικασίας.

Άλλωστε, η ιστορία ανάδειξης του Πρόεδρου της Βουλής καταδεικνύει πως, όσες ζυμώσεις και όσα συμμαχικά στρατόπεδα και να υπάρξουν, το αποτέλεσμα φέρνει εκπλήξεις, καθότι κάποιες υποψηφιότητες αποσύρονται και κάποιες άλλες κατατίθενται την υστάτη…

Επί του παρόντος προκύπτουν δύο βασικά σενάρια:

ΣΕΝΑΡΙΟ- ΜΠΛΟΚ ΔΗΣΥ

Στο συμμαχικό μέτωπο του ΔΗΣΥ, υψηλές είναι οι πιθανότητες εκλογής της υποψηφίας τους, Αννίτας Δημητρίου. Ρυθμιστικό ρόλο έχει η ΕΔΕΚ, αν λάβει την απόφαση να μπει σε αυτήν την συνέργεια. Αύριο, επίσης, αναμένεται να λάβουν απόφαση και τα συλλογικά όργανα του ΕΛΑΜ, για το τι θα πράξουν σε κάθε σενάριο.

Σε αυτό το σενάριο, η Αννίτα Δημητρίου μπορεί να λάβει 29 ψήφους (ΔΗΣΥ 17, ΕΛΑΜ 4, ΕΔΕΚ 4, ΔΗΠΑ 4). Νοουμένου όμως ότι η ΔΗΠΑ, μέχρις στιγμής, προκρίνει τον δικό της υποψήφιο, τότε η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου θα επιτευχθεί κατά τη δεύτερη φάση.

Βέβαια αποτελεί ερώτημα τι θα πράξει η ΔΗΠΑ κατά τη δεύτερη φάση της εκλογικής διαδικασίας, καθότι στην πρώτη φαίνεται ότι εμμένει στην υποψηφιότητα Μάριου Καρογιάν. Κατά πόσον δηλαδή θα στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου ή εάν θα τηρήσει αποχή. Αυτό, όμως, το σενάριο θα βοηθήσει την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι η Αννίτα Δημητρίου δεν θα αποσυρθεί επί της διαδικασίας, στο ενδεχόμενο που η ΔΗΠΑ αποφασίσει να απέχει από τη δεύτερη φάση. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαμήνυσε ότι η υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου θα είναι μέχρι τέλους.

ΣΕΝΑΡΙΟ- ΜΠΛΟΚ ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ

Στο μέτωπο του ΑΚΕΛ, θεωρείται μέχρις στιγμής δεδομένη η συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Τα δυο κόμματα από την περασμένη εβδομάδα αναζητούν τη χρυσή τομή που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και να ανατρέψουν με αυτόν τον τρόπο το απογοητευτικό αποτέλεσμα που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές.

Τούτου δοθέντος και ότι οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν πως δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου και η ΕΔΕΚ δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, μελετούν το σενάριο που θα επιτρέψει να βρεθεί συνεννόηση μεταξύ όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο επικεντρώνεται και η σκέψη ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ να διεκδικήσει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως η υποψηφιότητα που θα φέρει πιο κοντά σε ενδεχόμενη συμμαχία για το 2023, όλα τα κόμματα που προκρίνουν αλλαγή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή υπήρξαν διαβουλεύσεις από πλευράς ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ τόσο με τους Οικολόγους, όσο και με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Οι πληροφορίες θέλουν πάντως το Κίνημα των Οικολόγων να κλίνει, επί του παρόντος τουλάχιστον, σε αυτό το συμμαχικό μπλοκ.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται ο κ. Θεοπέμπτου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σε περίπτωση που η ΕΔΕΚ λάβει απόφαση να συγκαταλεχθεί σε αυτήν τη συνέργεια, ώστε να εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πρώτη φάση της ψηφοφορίας, εφόσον μπορεί να συγκεντρώσει 31 ψήφους (ΑΚΕΛ 15, ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 4, Οικολόγοι 3).

Στο σενάριο, όμως, που η ΕΔΕΚ κατέλθει με τη δική της υποψηφιότητα, προς αποφυγήν συνταύτισης με έναν εκ των δύο πόλων, τότε ο κ. Θεοπέμπτου θα εμμείνει στην υποψηφιότητά του, ενώ θα αποσυρθεί στη δεύτερη φάση μαζί με τον κ. Σιζόπουλο, στηρίζοντας και οι δυο την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η πολύπλοκη διαδικασία και οι φάσεις

Επί της διαδικασία στις 10 Ιουνίου συνεδριάζει η νέα Ολομέλεια για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Στην πρώτη ψηφοφορία, για να εκλεγεί κάποιος χρειάζεται 50%+1 της Ολομέλειας, δηλαδή 29 ψήφους.

Σε περίπτωση που κανείς δεν εξασφαλίσει αυτό το νούμερο, τότε μετά από διαβουλεύσεις προχωρεί η διαδικασία στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου χρειάζονται τα 2/5 σε ψήφους για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή 22 ψήφοι.

Αν ούτε σε αυτήν τη φάση δεν εκλεγεί κάποιος, τότε τα πράγματα πάνε στην τρίτη φάση, όπου όποιος λάβει περισσότερες ψήφους εκλέγεται στην Προεδρία της Βουλής.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω ισοψηφίας, τότε τα κόμματα καλούνται να δώσουν λύση μέσα από μεταξύ τους συζητήσεις