Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Εν πλω πανηγύρια λαθρομεταναστών στο TikTok

Η αύξηση της λαθρομετανάστευσης από Γαλλία προς Βρετανία προκαλεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Σκληρή επιστολή της βρετανίδας Υπουργού Εσωτερικών σε Facebook, Twitter και TikTok για να πάψει η «ωραιοποίηση» των «εγκληματικών ενεργειών» των λαθροδιακινητών.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη δεν σταμάτησε και την παράνομη μετανάστευση στην χώρα αυτή.

Αυτές τις μέρες, πολλοί μετανάστες μετέβησαν από το Καλαί της Γαλλίας, μέσα από τη Θάλασσα της Μάγχης, στο Ντόβερ.

Η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει πως οι μετανάστες περισυνελέχθησαν μυστικά σε γαλλικά ύδατα από την βρετανική Συνοριοφυλακή. Η «Daily Mail» θεωρεί την ενέργεια σκανδαλώδη και πως «οργανώθηκε μεταξύ του HMC Valiant και του γαλλικού περιπολικού σκάφους Athos» πριν από περισσότερο από μια βδομάδα.

Σε συζήτηση μέσω ασυρμάτου μεταξύ των αξιωματικών των δύο ακτοφυλακών, που αποκάλυψε η εφημερίδα, οι αξιωματικοί συζητούν την «νομιμότητα» της όλης επιχείρησης.

Το βρετανικό σκάφος Valiant συνέλεξε με φουσκωτή βάρκα τους μετανάστες και τους μετέφερε στο Ντόβερ.

Πηγή της εφημερίδας ανέφερε πως η βρετανική Συνοριοφυλακή φάνηκε να βοηθά τους μετανάστες να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παρανόμως.

Πανηγύρια στο TikTok & ακριβά ρούχα

«Η Βρετανία είναι περήφανη για την φιλοξενία προσφύγων, αλλά αυτή η γενναιοδωρία τυγχάνει κατάχρησης», γράφει η «Daily Mail» και προσθέτει ότι «ένας μετανάστασης κόμπαζε στο TikTok για το πόσο εύκολα ταξίδεψε σε μια φουσκωτή βάρκα με μηχανή Yamaha από το Καλαί στο Ντόβερ».

Η εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο από το TikTok που ανάρτησε κάποιος με το όνομα Sada Halak. Το βίντεο δείχνει μια ομάδα ανδρών σε ένα φουσκωτό. Μερικοί φοράνε μάσκες προσώπου και σωσίβια.

43785155-9647309-image-a-28_1622719340887[1].jpg

43785153-9647309-image-m-31_1622719346742[1].jpg

43785157-9647309-image-a-27_1622719339581[1].jpg

Ένας από τους μετανάστες σχηματίζει με το χέρι το «σήμα της νίκης», «V».

Το βίντεο είχε πάρω από μισό εκατομμύριο θεάσεις, 18,000 likes και πάνω από 24,000 σχόλια.

antisocial.jpg

antisocial2.jpg

Η εφημερίδα δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως ένας από τους μετανάστες φορούσε σακάκι «2016 Anti Social Social Club 'No Expectations' black button flannel». Η τιμή του ακριβού σακακιού της εταιρείας από το Λος Άντζελες, σύμφωνα με τον συντάκτη, κυμαίνεται μεταξύ £92 και £175.

Η εφημερίδα επίσης σχολίασε το σλόγκαν πάνω στη φανέλα ενός άλλου μετανάστη που έγραφε «Χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει διασκέδαση» ("No risk, no fun").

Βρετανίδα ΥΠΕΣ για ΜΚΔ: «Ωραιοποίηση» εγκληματικών ενεργειών

Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Priti Patel κάκισε τους γίγαντες των ΜΚΔ Facebook, Twitter και TikTok για την «ωραιοποίηση» των παράνομων διελεύσεων από την Μάγχη, αποκάλυψε η «Daily Mail».

Η ΥΠΕΣ απέστειλε επιστολή λόγω της αύξησης των παράτυπων μεταναστών στο ΗΒ «και εν μέσω αυξανόμενης οργής της Κυβέρνησης για το ότι οι εταιρείες τεχνολογίας επιτρέπουν στους λαθροδιακινητές να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να διαφημίζουν τις εγκληματικές τους ενέργειες».

Η επιστολή, γραμμένη σε σκληρή γλώσσα, ζητά από τους γίγνατες του διαδικτύου «να βάλουν ένα τέλος στην εκμετάλλευση των πλατφορμών τους από εγκληματίες που εμπλέκονται σε οργανωμένο μεταναστευτικό έγκλημα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ κάνουν τις απίστευτα επικίνδυνες διαδρομές διαμέσου της Μάγχης».

43872821-9655757-image-a-30_1622926565419[1].jpg

Στην επιστολή η Πατέλ σημειώνει πως η «ωραιοποίηση αυτών των θανάσιμων και παράνομων διελεύσεων, ή αυτών που εξαναγκάζονται να περνούν 13 ώρες σε ακατάλληλες για τη θάλασσα βάρκες σε παγωμένα νερά». Σημείωσε επίσης και τη λαθρομετανάστευση με τη χρήση φορτηγών.

«Τώρα είναι η ώρα να πάρετε δράση, πριν είναι πολύ αργά», υπογράμμισε η βρετανίδα ΥΠΕΣ.

Σημειώνεται πως πέρσι, μετά που ο Ερντογάν ανέφερε πως θα «ανοίξει τις πύλες» των προσφύγων και των μεταναστών, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν σκηνές από μετανάστες να βγάζουν selfies, να γελούν και να κάνουν σόου μπροστά από κινητά και κάμερες.

Βρετανία: Να σκληρύνει στάση η Γαλλία

Η κ. Πατέλ κάλεσε επίσης επανειλημμένως την Γαλλία να σκληρύνει τη στάση της για να αντιμετωπιστεί η κρίση καθώς οι αριθμοί των λαθρομεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία αυξάνεται.

«Αλλά η σκληρή της στάση υποσκάπτεται από τις χαζομάρες της ίδιας της δικής της Συνοριοφυλακής», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η ΥΠΕΣ διέταξε επείγουσα έρευνα για το περιστατικό το οποίο, όπως ανέφερε, «δεν έπρεπε να συμβεί».

Η βουλευτής των Συντηρητικών Natalie Elphicke κάλεσε τη Γαλλία να πάρει πίσω τους αιτητές ασύλου.

Επιστροφές βαρκών: Προσπάθεια συμφωνίας Γαλλίας-Βρετανίας

Μετά το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μειώσει την την παράνομη είσοδο μεταναστών με βάρκες από τη θάλασσα.

Τον περασμένο Μάιο, η κ. Πατέλ ζήτησε από τη Γαλλίδα ομόλογό της να συμφωνήσουν πως θα ανακόπτονται στα γαλλικά ύδατα. Επίσης, η Γαλλία να δέχεται σκάφη που γυρίζουν από τα βρετανικά ύδατα.

Σύμφωνα με την «Daily Mail» δεν έφτασαν σε συμφωνία, αλλά το ΗΒ έδωσε στη Γαλλία £28 εκατομμύρια για επιπλέον περιπολίες στις παραλίες της.

valiant.jpg

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο διοικητής των μυστικών επιχειρήσεων στη Θάλασσα της Μάχχης, Dan O'Mahoney, πρώην αξιωματικός ειδικών δυνάμεων, ανέφερε στη «Daily Mail» ότι οι επιστροφή βαρκών στη Γαλλία ήταν μια σημαντική επιτυχία στον αγώνα για να σταματήσουν οι παράνομες διελεύσεις.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους Γάλλους ώστε να φτάσουμε στο σημείο όπου σταματούν οι ίδιοι την πλειοψηφία των διελεύσεων», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή, είναι περίπου 40% με 50%. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που σταματούν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των διελεύσεων, για να κατανοήσουν οι μετανάστες πως δεν είναι μια βιώσιμη οδός.»

Θαλάσσιο φράγμα & τζετ σκις

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ξόδεψε εκατομμύρια σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου και ενός επιπλέοντος εμποδίου-φράγματος σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις μικρές βάρκες. Αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει τις νέες τακτικές του χωρίς τη γαλλική συγκατάθεση.

Η Υπουργός Μετανάστευσης Caroline Nokes ανέφερε πως πολλές φορές οι μετανάστες στην Μάγχη ζητούν από τους διασώστες τους να τους μεταφέρουν στην χώρα προτίμησής τους.

43827505-9653583-Two_Border_Force_officers_seen_using_jet_skis_to_patrol_the_Chan-a-4_1622846013547[1].jpg

Η βρετανική Συνοριοφυλακή περιπολεί την Μάγχη με σκάφη, συμπεριλαμβανομένων και τζετ σκις.

Αριθμοί λαθρομεταναστών για 2021

Αυτή τη περίοδο, περισσότεροι από 560 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτή τη χρονιά ο αριθμός των αφίξεων που αναμένονται στις νότιες αγγλικές ακτές από τη Γαλλία θα ξεπεράσουν τους 8,400 που έφθασαν πέρσι, αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό.

Από τις αρχές του 2021 περισσότεροι από 4,300 έφτασαν στο ΗΒ, συμπεριλαμβανομένων 1,058 τις πρώτες μέρες του Ιούνη.

43735341-9643651-In_total_May_saw_1_619_migrants_make_the_perilous_journey_from_n-a-5_1622704743846[1].jpg

43827953-9651371-image-a-94_1622806245024[1].jpg

Υποστηρίξτε τη