Ειδήσεις

Πολωνική δωρεά 80 σπιτιών για το νέο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες»

Το κυπριακό ΥΠΕΣ θα παραλάβει 80 αρθρωτά σπιτιά που θα φιλοξενήσουν 240 πρόσφυγες/μετανάστες. Δώρο της Πολωνίας για το νέο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες» στη Μενόγεια.

Χείρα βοηθείας προς την Κύπρο για αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών δίνει η Πολωνία. Συγκεκριμένα, η πολωνική κυβέρνηση θα αποστείλει 80 αρθρωτά, προκατασκευασμένα σπίτια που θα αποτελέσουν καταφύγιο για 240 άτομα. Τα 80 σπίτια θα τοποθετηθούν στο νέο κέντρο προσφύγων που ετοιμάζεται στην περιοχή Λίμνες, κοντά στην Μενόγεια.

Η βοήθεια της Πολωνίας προς την Κύπρο είναι απάντηση σε αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

«Η κατάσταση της μετανάστευσης στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια. Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στην έκκληση της τοπικής κυβέρνησης», τόνισε ο Szymon Szynkowski vel Sęk, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Η Κύπρος χρειάζεται υποστήριξη για την επέκταση των προσωρινών υποδομών στέγασης για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Χάρη σε μια επιχορήγηση της Καγκελαρίας του Πρωθυπουργού και την πρωτοβουλία του Πολωνικού Κέντρου Διεθνούς Βοήθειας (Polish Center for International Aid), 80 αρθρωτά σπίτια θα παραδοθούν στην Κύπρο», συμπληρώνει η ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ.

pol.jpeg

Ο κ. Szynkowski vel Sęk πρόσθεσε ότι «η παράδοση των αρθρωτών σπιτιών αποτελεί ταυτόχρονα μια πράξη αλληλεγγύης προς τον εταιρό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινότητα των προσφύγων στην Κύπρο, και αποτελεί συμβολή στην οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής, ανθρώπινης και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Οι πληροφορίες περιέχονται σε χθεσινό δημοσίευμα της Πολωνικής Υπηρεσίας Τύπου (Polska Agencja Prasowa).

Στο δημοσίευμα της «PAP» υπογραμμίζεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών που ασκείται στην Κύπρο, αφού καταλήγει αναφέροντας: «Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και των αιτήσεων προσφύγων αυξήθηκε το 2020 περίπου στις 14,000 στην Κύπρο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% του πληθυσμού της μικρής χώρας. Η πλειοψηφία των αιτητών ασύλου είναι Σύροι που διαφεύγουν από τη σύγκρουση, όπως επίσης και μετανάστες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, τη Νιγηρία και άλλες χώρες».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που περιέχονται στο πολωνικό δημοσίευμα. «Τα αρθρωτά σπίτια -δωρεά της πολωνικής κυβέρνησης- θα χρησιμοποιηθούν στο νέο, υπό ανέγερση Κέντρο Φιλοξενίας "Λίμνες" στη Μενόγεια της επαρχίας Λάρνακας», ανέφερε στη «Σημερινή Online».